prehled-operacnich-pameti-rijen-2005
Návody Článek Přehled operačních pamětí - říjen 2005

Přehled operačních pamětí - říjen 2005

Helmich Jiří

Helmich Jiří

28. 10. 2005 01:00 48

Seznam kapitol

1. Rozdělení pamětí, trocha teorie 2. Low-end / když nám slouží paměť vlastní 3. Mainstream / zlatá střední cesta 4. High-end / pro náročné 5. Opravdu drahé / když nevíte coby...

Aktualizováno! V dnešním cenovém přehledu se pokusíme zorientovat se ve světě operačních pamětí. Jako obvykle si zboží rozdělíme do čtyř kategorií. Dnes však v každé z nich vyzdvihneme ne jeden, ale rovnou více modulů, protože Athlony prostě raději takové a Pentia makové... To však není jediná zvláštnost dnešního přehledu - dnes totiž začneme trochou teorie...

Reklama

Rozdělení pamětí dle ceny

Po dlouhém dumání nad tabulkami jsem paměti rozdělil do nám již dobře známých čtyř kategorií následovně:

  • Low-end - paměti s cenou nižší jak 2000 korun vč. DPH
  • Mainstream - paměti s cenou nižší jak 5000 korun vč. DPH
  • High-end - paměti s cenou nižší jak 8000 korun vč. DPH
  • Opravdu drahé - paměti s cenou vyšší jak 9000 korun vč. DPH.

Možná se teď divíte, proč je v seznamu tisícikorunová díra mezi high-endem a kategorií opravdu drahé. Důvod je jednoduchý - z orientačních cen vyplynul fakt, že na trhu je velmi málo modulů s cenou 8000 - 9000 korun. Konkrétně ve firmě, jejíž ceny jsou použity ani jeden. Rozdělení samozřejmě pevně souvisí s faktem, že nejdražší pamětí stojí 13 000 korun vč. DPH.

Trocha teorie

Před tím, než jsem usedl k počítači, abych napsal tento článek, musel jsem si malinko oprášit své znalosti z tohoto oboru. To mě přivedlo na myšlenku, že trocha teorie není nikdy na škodu, a tak si nyní osvěžíme pojmy jako SDRAM, DDR nebo CL. Také si poukážeme na rozdílné požadavky Athlonů a Pentií.

Při výběru operační paměti zákonitě narazíte na desítky zkratek, pojmů a čísel, které se vám v rafinované kooperaci zdánlivě co nejvíce snaží výběr operační paměti ztížit. Možná tomu nebudete věřit, ale je tomu právě naopak. Ze značení operační paměti lze vyčíst více parametrů než u jakéhokoli jiného hardwaru. Abychom si tedy dnešní přehled nepletli s výukou japonštiny, definujeme si několik pojmů:

Frekvence - frekvence operační paměti nám říká, s jak rychlou FSB je nepřetaktovaná paměť schopna pracovat. Doposud platilo pravidlo jaká FSB, takové si koupím paměti. S nástupem DDR II (prozatím doména Intelu) se to však změnilo. Zde totiž platí pravidlo čím větší frekvence, tím rychleji Pentium data z paměti vysosá. Athlony prozatím slyší na něco jiného.

CAS (CL) -  reakční doba paměti vyjádřená v cyklech. Vyjadřuje, kolik cyklů se vykoná před tím, než je paměť schopná požadovaná data přečíst a připravit k použití. Zkrátka a jednoduše něco na způsob odezvy. Platí, že čím nižší CL, tím rychlejší přístup do paměti. Obzvláště tedy u procesorů AMD.

RAS to CAS delay - hodnota, která souvisí s obnovou dat v paměti, aneb kolik cyklů uplyne, než je paměť připravena po výběru aktivního řádku vybrat také aktivní sloupec. Když to při přetaktování přeženete, může se stát, že paměť nestihne operaci provést a způsobí tím pád systému.

ROW precharge - kolik cyklů je třeba k "zapomenutí" prvního aktivního řádku (obnovení hodnot v paměti + pauza před vybráním dalšího řádku)

SDRAM (Synchronous Dynamic RAM) - dnes již málo používaný typ operačních pamětí, který se jako první zasunoval do slotů DIMM. Paměti pracovaly s napětím 3,3V. Modul měl 168 pinů, 2 zámky. Šířka sběrnice 64 bitů, frekvence od 66 do 166 MHz.

Přehled operačních pamětí - říjen 2005
i Zdroj: PCTuning.cz

- značení: PC133 - 222 - 522R - nás zajímají především první dvě trojice čísel, tedy 133 (frekvence) a 222 (CL, RAS to CAS, Row precharge). Písmeno na konci názvu pak oznamuje skutečnost, že se jedná o tzv. Registred modul, tedy modul, na kterém je přítomen speciální čip (registr), který kontroluje činnost pamětí. Pokud si dobře pamatuji, registrované moduly jsou ne příliš vhodné k taktování.

DDR (Double Data Rate) - hojně používané paměti, které již mají svého pokračovatele v podobě vylepšených pamětí DDR II. Zatímco SDRAM provedly během jednoho cyklu jen jednu operaci, DDR stihnou udělat dvě. Zatímco DDR mají 184 pinů a pracují s napětím 2,5V, DDR II mají 240 pinů a pracují s napětím 1,8V.

- značení: PC3200R - 3558 - 481 - opět nás nejvíce zajímají první dvě části, tedy 3200R (3,2GB/s, Registred) a 3558 (CL, RtC, Row precharge). Chcete-li se dobrat k frekvenci (DDR), dělte přenosovou rychlost osmi.

Přehled operačních pamětí - říjen 2005
i Zdroj: PCTuning.cz

RIMM (Rambus Inline Memory Module) - Postupně jsme se mohli setkat s 16bitovou (184 pinů) a 32bitovou (232 pinů) verzí těchto pamětí. Tou poslední ohlášenou je 64bitová verze (326 pinů). Avšak její parametry se velice podobají DDR II, takže bych to tak žhavě neviděl (paměti byly ohlášeny na rok 2007). Paměti RIMM se musely osazovat do párů podobně jako stařičké SIMM.

- značení: 512MB / 32 ECC PC1066 - vzhledem k tomu, že drahé serverové a dnes takřka neprodávané paměti si asi nekoupíte, zajímat by nás nemusel ani jeden parametr, ale protože je to jednoduché: 512MB (kapacita), ECC (funkce převážně serverových pamětí - viz. níže), PC1066 (1066 je dvojnásobek FSB, pro přenosovou rychlost násobte čtyřmi).

Přehled operačních pamětí - říjen 2005
i Zdroj: PCTuning.cz

SIMM (Single Inline Memory Module) - Když už jsem je zmínil, tak si o nich něco málo povíme. První typy operační paměti. Po světě běhaly dva typy modulů - 30 pinový a 72 pinový. Paměti se vždy osazovaly v párech.

Přehled operačních pamětí - říjen 2005
i Zdroj: PCTuning.cz

SODIMM - notebookové paměti, které nás, zájemce o desktopový počítač, nezajímají.

ECC (Error Checking & Correcting) - schopnost automatické opravy chyby nalezené v paměti. Tato funkce musí být podporovaná i základní deskou (resp. řadičem pamětí, takže dnes vztaženo i na procesory AMD s integrovaným paměťovým řadičem). Funguje to na principu CRC v archívech - jako poslední v bajtu se posílá součet předešlých bitů. ECC pak bity sčítá a kontroluje s poslanou informací. Pokud nastala chyba, spustí opravu. Původní ECC uměla opravit 1bitovou chybu, později již 2bitovou. Jak vidíte, ECC je celkem užitečná funkce, a proto si ji její autor nechá pěkně zaplatit –> čistě serverová záležitost. Právě tady je možno vidět rozdíl mezi sockety 939 a 940 - ten 1 pin slouží na ECC.

Dual Channel - snad ve všech starých cenových přehledech jsem skloňoval ve všech pádech sousloví Dual Channel. Dual Channel je "nová" technologie zvyšující propustnost pamětí tím, že umožňuje procesoru komunikovat s paměťmi na dvou kanálech současně. K tomu je však potřeba sudý počet modulů. Právě proto mám slovo nová v první větě v uvozovkách, protože Dual Channel je ve své podstatě tak trochu retro - vzpomeňme SIMM a RIMM.

Tak, a nyní, když jsme doslova plní vědomostí, nic nám nebrání podívat se do cenové džungle.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama