pruvodce-koupi-cenove-vyhodneho-ale-i-vykonneho-pc-pro-kveten-2005
Návody Článek Průvodce koupí cenově výhodného, ale i výkonného PC pro květen 2005

Průvodce koupí cenově výhodného, ale i výkonného PC pro květen 2005

Mino

Mino

19. 5. 2005 00:00 87

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Sestava do 20000Kč - CPU, RAM, MB, VGA 3. Sestava do 20000Kč - HDD, mechaniky,... 4. Sestava do 20000Kč - Shrnutí 5. Sestava do 30000Kč - CPU, RAM, MB, VGA 6. Sestava do 30000Kč - HDD, mechaniky,...
7. Sestava do 30000Kč - Shrnutí 8. Sestava do 40000Kč - CPU, RAM, MB, VGA 9. Sestava do 40000Kč - HDD, mechaniky,... 10. Sestava do 40000Kč - Shrnutí 11. Závěr

Každý z nás jednoho dne dospěje k názoru, že stávající mašina už nestíhá a musí se nevyhnutně upgradovat. Jsou dokonce i lidé, kteří mají tento pocit neustále. Proto se pokusím vám cestu mezi haldou komponent trochu usnadnit. Ale nebude to lehké. Rozdělil jsem počítače do tří kategorií, PC do 20000, 30000 a 40000Kč včetně DPH.

Reklama

Kupujete-li nové PC, či jen upgradujete, určitě budete chtít koupit to nejlepší, co je na trhu za co nejméně peněz. Proto jsem připravil tento přehled, který vás stručně provede jednotlivými komponentami s tabulkou, kde naleznete nejen jejich ceny, ale také pár důležitých užitečných údajů. Samozřejmě není možno obsáhnout v článku všechno, takže zde bude spousta komponent chybět a vybral jsem jen několik zástupců.

Chtěl bych se tento a příští měsíc omluvit, ale semestr končí a opravdu nemám příliš mnoho času na doplňování a zjišťování vlastností nových komponent, takže tyto dva díly budou spíš jen ve znamení aktualizovaných cen a velmi málo vylepšení a nejdůležitějších novinek na trhu. Jedním z nich je přechod na tabulky jako obrázky PNG (v Excelu se s tabulkami pracuje o dost jednodušeji než ve FrontPage a zdrojovém kódu HTML, navíc s tím obrovským množstvím dat měl redakční systém trochu problém). Nápadů je ale hodně, času málo.

Před názvem každé komponenty je buňka, která je buď zelená, žlutá nebo červená. Barva vyjadřuje vhodnost koupě. Logicky, zelené políčko znamená, "Skvělý poměr výkonu a ceny", žluté políčko něco takového: "Dalo by se o tom za určitých okolností uvažovat, ale radši ne", jinak také řečeno, buď je daný produkt cenově nepříliš výhodný, ale dobrý nebo nepříliš dobrý za slušnou cenu nebo prostě nezařaditelný (grafické karty Matrox, drahé, ale pro někoho jasná volba). No a nakonec červené políčko znamená, že "Toto nemá dnes na pultech co dělat!". Tedy, buď je to beznadějně zastaralá věc, nebo směšně předražená, pro danou kategorii až naprosto přebytečný luxus či prostě jinak nevyhovující.

Počítejte tedy s tím, že barva políčka vyjadřuje i daný vztah vzhledem ke kategorii. Může být deska za 5000Kč, která je rychlá, stabilní, dobře vybavená, prostě se skvělým poměrem cena/výkon, ale v nejlevnější kategorii dostane kolečko žluté (možná i červené), prostě je na levný počítač moc dobrá a de facto naprosto zbytečná.

Průvodce koupí cenově výhodného, ale i výkonného PC pro květen 2005
i Zdroj: PCTuning.cz

Co se týče ceny operačního systému, rozhodl jsem se pro takové polovičaté řešení, že budou uváděny dvě ceny, bez a s OS. S cenami sestav to pak udělalo to, že jsem se snažil dosáhnout ceny bez systému asi o tisícovku nižší než je limit a s ním o tisícovku větší. Počítám, že většina lidí si počítač vybaví systémem Windows XP, pro ty jež je už mají nebo pracují na Linuxu, je tu právě cena bez OS.

Dalším problémem jsou reproduktory. Poněvadž v postižení audiofilií se lidé velmi liší, nechci doporučovat dobré reproduktory lidem, kteří je nevyžadují a pro ty, kteří je chtějí, by stejně nebyly dostatečné. Proto jsem započítal do ceny nějaké obyčejné (v rámci kategorií 2.0, 2.1 a 5.1 reproduktory) a vy, vyznavači kvalitního zvuku, si už budete muset pár stokorun či tisícikorun připočítat.

Dále bych vás chtěl upozornit, že některé tabulky obsahují značné množství údajů, ty se navíc mohou stát od státu lišit (ne v každé zemi je produkt dodáván se stejným vybavením) a tak se lehce mohlo stát, že údaje mohou být mylné, ať už z důvodu nepozornosti, špatných údajů na internetu či také chyba typu Copy&Paste. Hlavně chci, aby přehled nastínil základní vlastnosti komponent a mezi kterými vybírat a na které se zaměřit, kompletní výčet je samozřejmě nemožný (už přehled všech motherboardů s určitým chipsetem by vydal na velmi obsáhlý článek). Časem se mi snad podaří všechny nedokonalosti opravit. Pokud nějakou nesrovnalost naleznete,

napište svůj postřeh do diskuse pod článkem

. Cílem je připravit průvodce, který bude chyb vyvarován. Pokud např. grafika nemá v kolonce "Výbava" nic napsáno, zatím to neznamená, že se k ní nic nedodává, ale že jsem to zatím nezjistil (a možná skutečně nic dalšího nemá, alespoň to tak vypadá u levnějších karet Sapphire).

Průvodce by měl vycházet vždy kolem 15.-20. daného měsíce, tedy v jeho polovině. Pokud se situace nebude měnit, jakože razantní změny se během měsíce obyčejně nestanou, budou zůstávat texty v téměř nezměněné podobě, měnit se budou jen ceny. Samozřejmě, změna cen se může projevit v doporučení, což bude mít za následek i změnu textu. Jinak ale každý měsíc přinese hlavně nové, aktuální ceny.

Doufám, že tento cenový průvodce jednotlivými komponentami bude pro zájemce o koupi PC užitečný a s vaší pomocí se mi jej po odstranění případných nepřesností podaří vypilovat co nejvíce k dokonalosti. Příjemné čtení.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama