amd-spider-navrat-na-vysluni
Zábava Článek AMD Spider = návrat na výsluní?

AMD Spider = návrat na výsluní?

Z. Obermaier

Z. Obermaier

13. 11. 2007 01:00 38

Dnešním dnem začíná "čas zaslíbený" AMD. Konec listopadu se totiž nese v duchu uvádění několika nových produktů této společnosti. Jedná se o největší a nejkomplexnější "launch" v tomto odvětví, dosud ještě neviděný. Pojďme se v krátkosti podívat, co nás v následujících týdnech čeká.

Reklama

Všichni se jistě shodneme na faktu, že AMD/ATi svými posledními produkty nezaujalo tolik, jak by si tento producent přál. Na poli procesorů významně kraluje konkurence, a aby vůbec platforma Athlon 64 AM2 přežila úspěšně do dneška, muselo AMD významně snížit ceny těchto procesorů. Což sice značně posunulo laťku poměru výkon/cena ale na svých pozicích v desktopu stále výrobce ztrácel.

Zřejmé je, že ale AMD pomalu nabírali druhý dech a pomalu se chystali na největší "launch" ve své historii. Veškerý potenciál firmy byl vložen do vývoje nových grafických karet, procesorů a čipových sad. Už před časem se hovořilo o "svaté trojici AMD" kterou tvořil právě nový čipset, procesor nové generace K10 a grafika Radeon HD2900XT. Díky rozpačitému počátečnímu výkonu těchto grafických karet, a mnohým dalším důvodům bylo uvedení obou dalších součásti posunuto - na tento listopad.

Právě zítra začíná v nejmenovaném evropském městě opravdu velkolepá, třídenní akce pro novináře z celého světa - kde AMD uvede tentokráte již vše. Nové grafické karty, nové procesory i kompletní rodinu čipových sad. Tomuto kompletnímu hernímu řešení dal výrobce název: platforma AMD Spider. Redakce PCTuning má tu čest, že obdržela pozvánku a vysílá na tuto akci svého zástupce - budete mít tedy veškeré informace, které bude možno zveřejnit "z první ruky". Kompletní recenze produktů ale spadají ještě pod "NDA" (dohoda o mlčenlivosti), a budou odhalovány postupně v souladu s oficiálními daty uvedení.

AMD Spider = návrat na výsluní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tímto krátkým článkem bych chtěl představit, vše co nás v nejbližší budoucnosti od AMD čeká a seznámit vás s "harmonogramem" testů zde, na PCTuning. Dovolil jsem si těchto několik dní nazvat "AMD Days" a po celou dobu jejích trvání budeme recenzovat pouze a jen produkty této firmy. Myslím, že se máte na co těšit, naše čtveřice testů jistě uspokojí každého.

Čipové sady

AMD Spider = návrat na výsluní?
i Zdroj: PCTuning.cz

První součástí, která bude uvedena během následujících dvou týdnů, je rodina nových čipových sad. Střední třídu a nižší "mainstream" reprezentuje RD-770 a RD-780 v několika různých variantách (bez i s podporou CrossFire). Jako nejvyšší high-end potom bude představen RD-790FX, který disponuje PCIe 2.0 a třemi PCIe x16 sloty pro grafické karty v CrossFire a počítání fyziky.

První základní desky s touto čipovou sadou je možné už zakoupit i u nás (Gigabyte), další výrobci budou následovat - Asus, MSI, Sapphire, DFI atd. Cena většiny těchto desek se bude pohybovat kolem 6000Kč, což je sice cena vyšší ale za high-end je nutné připlatit vždy.

Kompletní recenzi desky a specifikaci všech možností u nás najdete až po skončení oficiálního embarga na informace - na začátku příštího týdne, do té doby budete muset ještě počkat. Zaměříme se ale také na skutečně zajímavou utilitu AMD OverDrive, která vám umožní nastavit téměř veškerá nastavení přetaktování přímo z Windows.

Grafické karty

AMD Spider = návrat na výsluní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Před týdnem nastala malá "grafická" revoluce, když nVidia přišla na trh s levnou kartou GeForce 8800GT, která výkonem stačí i na high-end. Sice je zatím tato karta na trhu nedostatkovým zbožím, to se ale již za několik týdnů změní a karet bude dostatek - za počáteční nízké ceny.

Jako přímého konkurenta AMD/ATi postaví dvě novinky, Radeon HD3850 a Radeon HD3870. Obě karty jsou vyráběné pokročilejšími výrobními procesy, než stávající zástupci high-endu (R600) a měly by mít podstatně nižší spotřebu. Výkon karet je zatím otázkou, ale tušíme že bude vyšší než má dnešní Radeon HD2900XT - ale počkejme si raději na skutečné testy. Herní platforma "AMD Spider" je tvořena dvojicí Radeonů HD3870 v CrossFire.  Oficiální datum uvedení mohu prozradit, je to 15.11.2007 - hned den poté si budete moci exklusivně recenzi přečíst i na PCTuning.

Procesory Phenom X4

AMD Spider = návrat na výsluní?
i Zdroj: PCTuning.cz

Tak jsme se konečně dočkali uvedení dlouho očekávaných čipů. Procesory nové generace K10 budou skutečně uvedeny během následujících dvou týdnů. S reálnou dostupností v obchodech prý ještě dlouho před koncem letošního roku! Nástin cen několika modelů jste určitě na internetu viděli, a pokud se potvrdí bude skutečné nativní čtyř-jádro  jasnou koupí. Na dvou-jádrové čipy je ale nutné počkat až na jaro příštího roku.

Výkon procesorů vůči konkurenci je opět velkou neznámou (i když několik testů na internet proniklo), opět i tady si ponecháme závěr až po recenzi konkrétního modelu. Recenze procesoru Phenom X4 vás také čeká na PCTuning již brzy.

Kompletní herní řešení

Spojením všech tří výše zmíněných produktů se dostáváme k proklamované platformě AMD Spider. Dvojice nových Radeonů v CrossFire, vsazených do základní desky s čipovou sadou AMD RD-790FX, a to vše pohání nový čtyř-jádrový čip generace K10. Dlouho očekávané komplexní high-end herní řešení od AMD je skutečně za dveřmi. Nejočekávanější ohlášení řady výrobků začne již zítra, a tajemství výkonu procesorů a grafik bude konečně odhaleno. V následujících "AMD Days" vás čeká:

  • 16.11 - Recenze Radeonu HD3870 a HD3850!

  • 21.11 - Test čipové sady RD-790FX

  • 23.11 - Test procesoru "Black Edition 5000+"

  • 28.11 - Test Phenom 9500

  • 5.12 - CrossFire 3850

  • 10.12 - Kompletní recenze platformy AMD Spider, včetně procesoru Phenom X4

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama