windows-vista-maly-pruvodce-verzemi
Zábava Článek Windows Vista - malý průvodce verzemi

Windows Vista - malý průvodce verzemi

Helmich Jiří

Helmich Jiří

16. 1. 2007 01:00 162

Seznam kapitol

1. Ceny jednotlivých verzí 2. Jednotlivé verze 3. Shrnutí tabulkou 4. Windows Vista zdarma a legálně?

V polovině minulého týdne se v cenících českých internetových obchodů objevily všechny verze systému Windows Vista, který si tak můžeme předobjednat. Co však obsahují jednotlivé verze systému Windows a kolik stojí? Můžete mít Windows Vista legálně zdarma? Pokud vás zajímá odpověď na některou z výše položených otázek, čtěte dále.

Reklama

Problematice Windows Vista jsme věnovali následující články:

To, co nás zajímá asi nejvíce, jsou ceny. Právě o nich se diskutovalo snad nejvíce, široká veřejnost byla přesvědčená o tom, že Microsoft na svůj nejnovější a nejdéle připravovaný (ale také nejvíce odkládaný) operační systém nasadí ohromné ceny, které mnoho lidí odradí od nákupu tohoto vyspělého operačního systému. Microsoft však zvolil zcela odlišnou taktiku. Snaží se o to, aby se systém Windows Vista rozšířil, co možná nejrychleji, a tak nedošlo dokonce ani na slova největších optimistů, kteří předpovídali, že Windows Vista bude stát o pár set korun více. Právě tyto domněnky byly překonány, neboť Windows Vista jsou zhruba stejně drahé jako ekvivalentní verze Windows XP.

Verze OEM 32bitOEM 64bitBOX
Starter

Tento operační systém Microsoft
prodává pod názvem
Windows Starter 2007,
proto k němu chybí mnoho
informací, neboť v materiálech
o Windows Vista většinou
zcela chybí.

???
Home Basic
Windows Vista - malý průvodce verzemi
i Zdroj: PCTuning.cz
2 3802 3926 795
Home Premium
Windows Vista - malý průvodce verzemi
i Zdroj: PCTuning.cz
3 0233 0358 056
Business
Windows Vista - malý průvodce verzemi
i Zdroj: PCTuning.cz
3 8203 83210 020
Ultimate
Windows Vista - malý průvodce verzemi
i Zdroj: PCTuning.cz
5 1355 16513 435
     
XP Home
Windows Vista - malý průvodce verzemi
i Zdroj: PCTuning.cz
 
2 332-6 735
XP Professional
Windows Vista - malý průvodce verzemi
i Zdroj: PCTuning.cz
 
3 7963 64110 020


Jak vidíte, ceny jsou opravdu příznivé a svou cenovou kategorii si najde opravdu každý. Windows Vista Starter Edition budou nově dostupné kromě rozvojových zemí také ve Spojených státech amerických, Kanadě, Austrálii, Novém Zélandu a v celé Evropské unii. Cena zatím není známa. Znám je však důvod, který vedl Microsoft k zavedení Starter Edition do Evropské Unie. Je to přitom velmi prosté - jedná se o nejlevnější edici Windows Vista, která bude mít za úkol eliminovat co možná nejvíce pirátských kopií. Opatření proti softwarovým pirátům den ode dne sílí i v naší republice, a tak není divu, že legálních kopií systému Windows pomalu, ale jistě přibývá. Vzpomeňme velmi úspěšnou kampaň legalizace software, ve které Microsoft prodal velké množství kopií Windows XP. Poslední nákupy probíhaly dokonce i na Silvestra, necelých dvacet minut před půlnocí.

Poznámka: Ačkoliv si Windows Vista můžete objednat už dnes, vězte, že stále platí, že pro firmy bude tento produkt dostupný 30. ledna 2007, internetové obchody očekávají první dodávky koncem února tohoto roku.

Hned, jak byly ceny uveřejněny, rozdělil se svět na dvě části - ta první byla příjemně překvapena a ta druhá zklamána. Sám jsem se zúčastnil diskuze o pojednávající o tom, zda jsou ceny vysoké nebo nízké. Pravdou je, že ceny zůstaly v podstatě stejné, ale vzhledem k tomu, že se původně hovořilo pouze o cenách krabicových verzí, se nám ceny OEM produktů nezdají tolik vysoké. Ta část národa, která zastává názor "Microsoft se nepolepšil, Windows Vista jsou drahé", má sice trochu pravdu, ale pokud vezmeme v úvahu cenu "malých" programů, jako například Nero, WinRAR, TotalCommander, cena není zas tak vysoká, jak se prve zdálo. Nehledě na to, že Windows Vista v sobě obsahují tolik funkcí, že mnohé z těchto programů umí nahradit (teď však neberu v úvahu komfort uživatelského rozhraní nebo nadstandardní funkce, nýbrž základy typu "Nero vypaluje, Windows Vista také"). O cenách her nemluvě.

Dříve, než se pustím do komentování jednotlivých verzí, zopakuji, že sériové číslo dodávané s Windows Vista rozhoduje o tom, která verze se bude instalovat, neboť nová instalační image obsahuje všechny dostupné verze tohoto systému. Vzhledem k tomu, že předplatitelé komunity MSDN mají finální verze již k dispozici, můžeme se podívat na to, jak to vypadá, když máte ProductKey "pro bohaté".

Windows Vista - malý průvodce verzemi
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak vidíte, instalovat můžete také "N" verze, které neobsahují Windows Media Player 11. Pevně doufám, že obě se budou dodávat na jednom DVD a vy se během instalace budete moci rozhodnout. Jakékoliv jiné řešení, ze kterého vyplývá nová krabice, nové DVD, nová položka v katalogu, bychom totiž zbytečně platili my, zákazníci. Pro firemní zákazníky jsou připraveny ekvivalenty domácích verzí, pro verzi Home Premium je to Windows Vista Enterprise, pro Home Basic pak Windows Vista Proffesional Edition a Small Business Edition, jejichž přesné specifikace zatím nesjou známy.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama