volame-si-levne-pres-internet-voip
Zábava Článek Voláme si levně přes internet - VOIP

Voláme si levně přes internet - VOIP

dr.Neo

dr.Neo

11. 1. 2007 01:00 22

Seznam kapitol

1. Co to VOIP vůbec je? 2. Co budeme potřebovat? 3. Jak si zařídit VOIP 4. Závěr

S rozmachem vysoko rychlostního internetu začíná tato technologie velice nabývat na popularitě. Podle předpokladů v roce 2010 dosáhne VOIP ¾ podílu na trhu hlasové komunikace. Proto se podíváme, jak tato technologie funguje, co je třeba k jejímu využívání a jaké nabízí služby.

Reklama

Chcete něco sdělit svým kamarádům nebo si s nimi jen popovídat? Už dávno nejste odkázaní na dopisy nebo pevnou linku. V dnešní moderní době je mnoho způsobů, jak svým známým nebo kamarádům něco sdělit. Od mobilních telefonu, přes ICQ, chaty a v poslední době volání si přes počítačové sítě (neboli internet). Tomu se říká VOIP (Voice Over IP). A jak to funguje?

Jednoduše by se dalo říct, že hlas není přenášen po telefonních linkách, jak je tomu u klasické pevné linky, ale přenáší se po počítačových sítích jako datový přenos. Hlas je převeden do digitální podoby a posílá se po síti jako data. Na druhé straně se data opět převedou na hlas. Výhodou je, že telefonní linky a počítačové sítě jsou na některých místech propojené. Takže můžete z VOIP volat na klasickou pevnou linku a naopak. V takových spojovacích uzlech (říká se jim VOIP gateway – VOIP brána) se data převedou a dále pak putují po telefonních linkách. Opačně je princip stejný. Telefonní hovor se převede v VOIP gateway do datové podoby a k příjemci je dále posílán jako počítačová data.

Voláme si levně přes internet - VOIP
i Zdroj: PCTuning.cz




Jaké má VOIP výhody a nevýhody?

Asi největší výhodou jakou nám VOIP přináší je cena hovorů a to hlavně na pevné linky a do zahraničí. Bezkonkurenční ceny přináší v dálkových hovorech. U klasické pevné linky nebo i u mobilů s rostoucí vzdáleností roste i cena. U VOIP to tak není. Je jedno, jestli je váš kamarád z vedlejšího města nebo z druhé strany zeměkoule. Pokud máte oba připojení k internetu, může být cena i nulová. Jinak se ceny pohybují kolem 1Kč/min na pevné linky a 2 – 8Kč/min do mobilních sítí. Což je myslím příjemné.

Další velkou výhodou je to, že neplatíte skoro nic navíc! U většiny VOIP operátorů nejsou žádné aktivační poplatky ani měsíční paušály. Čili co provoláte, to si zaplatíte. A vězte, že toho provoláte málo, protože u většiny operátorů je účtování po vteřinách. Jen výjimečně je účtování po vteřinách až po prvních 30 nebo 60s.

Dále máte úplnou svobodu, protože nepodepisujete žádné smlouvy a pokud nebudete spokojeni nikdo se nebude ptát proč a jak. Prostě přestanete službu požívat a máte klid.

Další výhodou je přenositelnost čísla. Od operátora dostanete klasické číslo jako je na pevnou linku. Toto číslo není vázané na přístroj nebo místo ale na účet. Zřídíte si VOIP, za půl roku se odstěhujete do jiné části města nebo dokonce do jiného města a číslo vám zůstane pořád stejné. Nemusíte obvolávat známé, že máte jiné číslo. Dokonce to bude fungovat i kdybyste se přestěhovali do zahraničí. Pořád budete mít stejné číslo.

Firmy i soukromé osoby dále ocení, že volaní v rámci jednoho operátora je zadarmo. Takže si firma udělá několik účtu u jednoho operátora. Do každé kanceláře dá telefon s vlastním číslem. Zaměstnanci si mohou mezi sebou volat a firmu to nebude nic stát. A nemusí si zřizovat vlastní ústřednu a budovat vlastní telefonní systém. Tak stejně to platí u soukromých osob, kdy se několik přátel domluví a udělají si účty u jednoho operátora a pak si volají a volají a volají.

Bohužel nic není dokonalé a VOIP má jednu hlavní nevýhodu. A tou je závislost na internetu. Pokud nemáte internet, můžete si o VOIP nechat zdát. Stejně tak když vám internet vypadne nebo přestane fungovat. Jste pak odříznutí od světa.

Výhody

Nevýhody

+ Cena hovorů

- Závislost na internetu

+ Žádné paušální poplatky ani smlouvy

- Někdy nekvalitní přenos - Bývá malé zpoždění přenosu, občas se objeví výpadky v hovoru pokud je síť přetížena. Může se objevit i šum, echo(slyším sám sebe)....

+ Přenositelnost čísla

+ Účtování po vteřinách

+ Digitální záznam hovoru, video hovor

Ale myslím, že výhody daleko předčí nevýhody a není důvod to aspoň vyzkoušet.

Pokud si stále nejste jistí můžete si VOIP částečně vyzkoušet u operátora HA-VEL HA-LOO, kde není potřeba žádná registrace. A na hodinu dostane číslo, na které se vám ostatní mohou dovolat a vy si můžete zavolat na nějaká testovací čísla a bezplatné linky 0800.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama