asus-digimatrix-pocitac-do-hifi-veze
Zábava Článek ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže

Kwolek Jirka

Kwolek Jirka

22. 6. 2004 00:00 30

Seznam kapitol

1. Home Theather PC 2. Pro zvídavé - co je uvnitř? 3. Domácí multimediální centrum

ASUS DiGiMatrix nehraje tak úplně fér - v dnešní, počítači ovládnuté době, jeho čelní panel zaklepe na srdíčko a připomene nám, že jsme kdysi bývali i HiFisty. První dojem pak může snadno vyvolat sentiment a až nekritický přístup. Pokud navíc DiGiMatrix zapnete a zjistíte, že i počítače mohou být velmi tiché - jste jen krůček od toho, kdy vás přestane zajímat, co je vlastně uvnitř - a to byl také asi cíl ASUSu. Jinak je DiGiMatrix jedním z nemnoha Home Theater PC na trhu.

Reklama

Když se počítače dostaly do domácností, začaly si hned diktovat své podmínky: kup mi monitor; kup pracovní stůl; ne, ta kuchyňská židle opravdu nestačí; kdo má chodit stále ve stejné skříni? - kup nějakou elegantní. Napojení na televizi - no to zvládneme, bez monitoru to ale bude něco jako práce v nouzovém režimu... že nechceš zapojit klávesnici? Nechceš ani myš, ale televizní ovladač... hochu prober se - tady podmínky diktujeme my! Přiznejme si, jsme někdy dobrovolnými otroky skříněk, které nás poslouchají, ale často, aniž to tušíme, je posloucháme my. A kde je ta slibovaná uživatelská přítulnost, kde je spojení se systémem domácí zábavy? Střed digitálního světa rozhodně není uprostřed obýváku... Tedy až na první a nesmělé pokusy jej tam dostat...

Počítače "třídy" domácí kino jsou už od narození vychovávané tak (jako japonské ženy), aby byly na své okolí více přívětivé. Společně s VGA výstupem by měly mít výstup DVI pro ploché panely doplněný výstupem HDTV (High DefinitionTV). Předpokládá se přehrávání DVD a schopnost nahrávání a komprimace videa v reálném čase. Dálkový ovládač je povinný, stejně jako vícekanálové audio. Tak teď už víte, co byste měli od HTPC čekat...

ASUS - leze, leze po železe...

ASUStek je znám našim čtenářům jako výrobce několika řad malých tzv. "barebone" počítačů (viz. ASUS Pundit AB-P2800: druhé podání, Mini od ASUSu: Terminator T2-P). Přes svůj malý formát se však jednalo víceméně o počítače postavené na bází standardních nebo mírně upravených komponent. Jak řada Terminator tak Pundity mají ve své třídě "mini PC" dnes navíc velkou konkurenci - útočí na ně řada výrobků firem Shuttle (hliníkové krychličky Qubic), AOpen (XC Cube), Epox (miniMe) i Biostary (IDEQ) - po malých počítačích pokukuje dokonce i ECS. V těchto podmínkách je nutné přijít s něčím novým. S nápadem jak udělat z počítače multimediální centrum přišla první firma MSI (MSI MEGA 865, zábavní a herní mašinka) a bylo hned jasné, že ASUS by měl přijít s výrobkem, který jde ještě dál. A ASUS s předstihem naznačil kam půjde - nový počítač bude vypadat jako malý přehrávač DVD...

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsem poprvé viděl fotografie DiGiMatrixu, jednalo se o něco, čemu by se u aut mohlo říkat "concept car". Prostě něco co říká: "kdybychom chtěli, tak takhle by mohly počítače vypadat". Pak se objevily jiné produkty a u mě zapadl do škatulky "neuskutečněné projekty". Ale ASUSu se přece jenom chtělo...

DiGiMatrix

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

To že DiGiMatrix není obyčejný počítač dokazuje už jeho balení - velikostí totiž přesně odpovídá rozměrům krabice na notebooky. Z krabice pak skutečně vyklouzne něco, co se více než čemukoliv jinému, podobá právě vysokému notebooku.

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz


miss DiGiMatrix má rozměry: 285 x 290 mm a výšku pouhých 53 mm

Proti krychlím Solteku, Shuttle i MSI před vámi stojí, nebo spíše leží, přístroj, který s klidem můžete dát na poličku pod plazmovou televizi. První dojem je úžasný - čelo přístroje je kombinací hliníku, stříbrného tvrdého plastu a zrcadlové plochy (ta na obrázku níže pouze působí černým dojmem). Pod poloprůhledným "zrcadlem" je ukrytý barevný display a čelní porty.

Audio DJ

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

Vlevo je masivní ovladač hlasitosti, uprostřed jsou tlačítka pro ovládání speciálního režimu přehrávače "Audio DJ". Ten, podobně jako u MSI Mega PC, umožňuje poslech rádia a přehrávaní Audio CD i mp3 z disku bez nutnosti plného bootování operačního systému. Ve skutečnosti počítač načte malý "operační systém" O2MiniOS známý především ze světa notebooků.

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz


AudioDJ navozuje dojem že de jedná o "starý, dobrý DOS"...

Audio DJ využívá chytrého ukládání informací - ty jsou uložené ve skryté části harddisku a musíte mu je předem připravit programem "O2 Music Wizard". Prakticky se jedná o předem připravené "playlisty", které mohou obsahovat audiosoubory, mp3, stopy na CD. Můžete taky používat AM/ FM rádio. Počítačový fanda by nad "instantním" pouštěním hudby bez přítomnosti Windows nebo Linuxu mohl jásat, klasické HiFi-sty to ale jistě nechá chladnými...

Poznámka: I když Audio DJ nenačítá celý operační systém, při zapnutí tohoto režimu se (tedy v případě DiGiMatrixu) prakticky spustí celý počítač - i když je pravda, že běží v určitém "úsporném režimu". V praxi to znamená - pokud budu parafrázovat slova z filmu Vrchní prchni: "světla svítí, stěrače stírají"... a větráky se točí (i když počítač je v tomto aktivním stavu docela tichý - viz. dále).

Pokud by DiGiMatrix byl v přehrávacím režimu zcela nehlučný (a dokázal v něm přehrávat i DVD), byla by to neskutečná "bomba" - současný Audio DJ je dobrý pomocník, nikoliv však dokonalý borec.

Sezame otevři se

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Po odklopení čelního panelu zmizí exkluzivní dojem a dýchne na vás tentokrát spíše dobře vybavený, ale přece jen plastový notebook. Pod odklápěcí krytkou zápasí o své místo: notebookové DVD / CD-RW kombo SCB-2408 (ano, "tácek" se zabudovanou mechanikou vyskakuje stejně jako u notebooků), čtečka paměťových Flash karet (7 v jednom), optický výstup Toslink SPD/IF, dva porty FireWire, 4 porty USB 2.0, výstup na sluchátka a mikrofonní vstup.

Až na mechaniku, která je z hlediska HiFi řekl bych hooodně nedůstojná (CD/DVD medium musíte zacvaknout na středový unášeč) je čelní panel typický pro moderní miniaturní počítače. FireWire i USB ve spojení se čtečkou karet vám umožní připojení odpovídajících zařízení (fotoaparátu, volantu, gamepadu, DV kamery, sluchátek i mikrofonu) bez toho, abyste museli bojovat s kabely a zadními porty - prostě pohoda... V této situaci o to více zaráží jedno nedorozumění: mám za to, že digitální výstup SPD/IF by měl být umístěn vzadu - nedokážu si představit optický kabel trvale vedoucí z odklopeného čelního panelu DiGiMatrixu do AV receiveru :-)

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz

Zadní část nabízí širokou paletu připojení - od počítačových konektorů VGA a DVI (pro připojení plochých panelů) po klasický výstup S-Video. Také tady naleznete výstup pro HDTV, High Definition TV (do rozlišení 1080i). Připojení plazmové TV nebo projektoru by tedy mělo být hračkou. Integrovaný grafický adaptér SiS301C neumožňuje souběžný provoz více obrazovek - jediný možný režim je: jeden PC výstup (VGA, DVI) + TV/Video/HDTV.

Aby toho nebylo málo, najdete tady bezdrátový IEEE 802.11b (WiFi-b) adaptér, dva LAN porty (10/100 a GB Ethernet), čtyři porty USB 2.0, vše doplňuje vstup pro připojení TV antény (kabelového rozvodu), výstup zvuku 5.1 (dekódování zvuku je pochopitelně softwarové) a nakonec i klasické PS/2 porty. V levé části panelu je překvapivě konektor... IDE (ATA 100) - pro připojení případného modulu s dodatečným diskem.

ASUS DiGiMatrix - počítač do HiFi věže
i Zdroj: PCTuning.cz


zdroj není malý, ale prostor pod stolem toho snese...

Možná jste si všimli, že počítač nemá standardní vstup 220V. Ve věci napájení se DiGiMatrix spoléhá na externí 120W zdroj - uvnitř se nic nezahřívá a nerozebíratelný zdroj je tichý a je možné ho docela pohodlně skrýt.

Podle specifikací je možné DiGiMatrix osadit procesorem Pentium 4 nebo Celeronem do frekvence 2.4GHz. Podporovaná frekvence FSB je 400 a 533MHz. Předpokládám, že s použitím řady "Prescott" se určitě nepočítá...

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama