lan-party-po-cesku-aneb-pruvodce-pro-zelenace
Zábava Článek LAN párty po česku aneb průvodce pro zelenáče

LAN párty po česku aneb průvodce pro zelenáče

Michal Učeň

Michal Učeň

3. 10. 2005 01:00 29

"Hráči nervózně popochází před vstupní halou a popíjejí ranní šálek kávy. Organizátoři zapojují poslední síťové kabely a vytváří harmonogram. Na pódiu už moderátor vítá první diváky a snaží se upoutat jejich pozornost rozhazováním reklamních předmětů." Tak takhle se začíná téměř každá větší LAN párty a v naší malé zemičce jich je přehršel. Podobných akcí, ať už veřejně přístupných se statisícovým sponzoringem nebo těch soukromých v sousedově garáži,se můžete účastnit i vy a nemusíte být ani žádný herní Copperfield. Co si ale na takovou akci vzít s sebou?

Reklama

Zavazadla každého hráče většinou dělíme na herní stroj a batoh s doplňky. Většina účastníků mi potvrdí, že obsah druhého jmenovaného je často důležitější, než hardware. Často v něm najdeme u těch méně movitých zásoby potravin a především tekuté výživy z domova a u těch bohatších naopak jen peněžní hotovost, kterou použijí k podobnému účelu. Je třeba dát si pozor; LAN párty je především o zábavě a nezřídka si odnesete všechno, co jste si s sebou donesli. Se ztrátami se však počítá a tak musíte být při balení velmi opatrní. Nechme počítač počítačem a soustřeďme se na vedlejší, velmi potřebné příslušenství řádného účastníka pravé nefalšované LANky v českém stylu.

LAN párty po česku aneb průvodce pro zelenáče
i Zdroj: PCTuning.cz

Batoh plný překvapení

Každá LANka většinou trvá i několik dní, v průměru strávíte v zapoceném a dusném prostředí provizorní haly celé tři dny a co hůř, tedy dvě noci. Je tedy potřebné si vzít celý sortiment potřeb. Začněme u těch nejdůležitějších. Příruční plácačku naplníme až po okraj oblíbenou pochutinou a uschováme na dobře dostupné místo, nejlépe mimo batoh, který se může ztratit při dopravě na místo a v takové situaci byste byli doslova ztraceni i vy. Další zásoby tekutin je vhodné umístit do postranní kapsy tak, aby vám byly po ruce. Denní pitný režim je podle lékařů obzvláště důležitý, nezkoušejte však pojmout doporučované tři litry - nevolnost snižuje soustředění na hru. Co se týče potravin, berte podle chuti, ale ze zkušenosti jistě víte, že pokud vás hra vtáhne do děje, postrádáte podobně jako její hrdina jakékoliv potřeby - od zmíněného hladu přes osobní hygienu, o návštěvě toalet ani nemluvě.

LAN párty po česku aneb průvodce pro zelenáče
i Zdroj: PCTuning.cz


Tak takhle může třeba vypadat plná polní správného LANkaře


Co na sebe?

Jídlo a pití bychom měli za sebou, mrkneme se také na oblečení. Vzhledem k tomu že z rozehrané hry vás probere jen máloco, špinavé oblečení vás těžko rozhodí. Doporučuji tedy použít jen jeden stylový "vohoz", nejlépe s motivem vaší oblíbené hry nebo s nějakým rulez nápisem, podle kterého každý pozná vaši příslušnost k herním maniakům. Pokud nevíte, kde něco podobného sehnat, zkuste třeba gameswear.com nebo některý z českých dodavatelů. Pokud se vám za trapné tričko se třemi písmenky OMG nechce dávat 800 Kč, zkuste za pomoci fantazie a lihovky stvořit něco nápaditého sami. V podstatě to, co máte na sobě, nikoho nezajímá nebo to není schopen zaregistrovat.

ZE ŽIVOTA - Na jednu LAN párty se nejmenovaný kolega vybavil pouze igelitkou s myší MX500 a pěti plechovkami zlatavého moku. Posezení s přáteli předchozí den se protáhlo a ranní příchod v pět hodin a následné probuzení netrpělivými kamarády-spoluhráči bylo šokující. Spěšný odchod na vlak však zkušeného hráče nezmátl. Díky popůjčovaným financím a dostatku tekutin přežil jednu noc a odebral se zpět domů. Z LAN párty odjížděl spokojen: pivem politou myšku vynahradily dva odcizené výstavní krígly.
 

Další potřeby

Zapomeňte kartáček, hygienické potřeby také nepotřebujete, stačí se umýt před odjezdem a posléze při příchodu zpět domů. Malé akce se často nekonají v Sazka Aréně, ale pozici budete muset hledat na mapě, takže si ji raději přibalte. Může se stát, že vás náhle skolí spánek a v této situaci budete potřebovat spacák a karimatku, někdy to jde i bez ní. Na závěr se hodí i nějaká ta myš, klávesnice a sluchátka, všechno se dá ale postrádat - většina soubojů se odehrává v nejbližší hospodě. Nezapomeňte sluneční brýle.

LAN párty po česku aneb průvodce pro zelenáče
i Zdroj: PCTuning.cz


 

Na samotné akci

Máte zabaleno a můžete ulehnout na poslední noc před akcí. Nervózně se budíte každou hodinu a raději vstanete dříve, co kdyby doprava fungovala tak, jako každý den a vašemu časovému stresu by nepomohlo ani půlhodinové zpoždění Českých Drah. Na nástupišti očekáváte chloubu některého z nadaných sprejerů a už nastupujete. Vykousaná sedadla v prvním kupé možná odradí nejednoho pohodlného důchodce, vy však využijete soukromí ke koncentraci a promýšlíte taktiku na nadcházející turnaj.
 

Hrdina přichází

Na místě nečekáte uvítací výbor, takže se po svých vydáte rovnou do obecní tělocvičny nebo podobného objektu, který se pořadatelům podařil zajistit. U dveří často bývá nějaký registrační stolek, pozor na škudlivé vrátné, kteří z vás budou chtít vymámit peníze. Něco jim však dát musíte, ale doušek ohnivé vody zlomí i ty nejodolnější. Prohlížíte halu, volných míst je poskrovnu, ale nakonec složíte své břemeno u dřevěného stolu, který zažil ještě XIII. sjezd KSČ. Pozdravíte sousedy, kteří prohodí na vaši adresu pár vulgárních slov ve smyslu "omg neruš kua" a pokračují v hraní. Po zapojení počítače(pokud jste si tedy nějaký vzali) vás čeká odvirování celého systému, což je otrava, ale lepší než pěsti ostatních hráčů ve vašem obličeji po zamoření sítě. Na dalších 72 hodin návod nepotřebujete, instinktivním stisknutím tlačítka Power přestane vaše lidská podoba existovat, oči zčervenají, svaly na rukou se napnou a životní funkce se zpomalí.

LAN párty po česku aneb průvodce pro zelenáče
i Zdroj: PCTuning.cz


Cesta domů

Jakmile pořadatel vypne proud, aby se zbavil i posledních otrlých závisláků, budete se muset sbalit. Po zvednutí ze židle získáte pocit dřevěných nohou, nelekejte se, po pár hodinách se to rozchodí. Rozlučte se s kamarády pobídnutím "tak nalej poslední, lamko" a vítězně opusťte budovu. Oči si budou těžko zvykat na denní světlo; použijte přibalené sluneční brýle. Cesta domů bude noční můrou, pomalu si budete uvědomovat, že se váš Health blíží nule, naneštěstí se nějakým zvláštním způsobem nedá respawnovat. Po strastiplném trmácení se dostanete domů a bezmocně usínáte a vyrovnáváte čtyřicetihodinový spánkový deficit.

Tento článek však neberte jako návod, který vám pomůže vyhrát, jen při jeho dodržování navodí pocit vítězství, přestože to není pravda... ;)

LAN párty po česku aneb průvodce pro zelenáče
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama