bleskovka-sony-nw-a808-ipod-killer
Zábava Článek Bleskovka:Sony NW-A808 - iPod killer?

Bleskovka:Sony NW-A808 - iPod killer?

Štefek Petr

Štefek Petr

17. 8. 2007 01:00 28

Společnosti Sony je jasné, že pokud si má ochutnat alespoň drobky z tržního koláče luxusních mp3 přehrávačů, tak se musí rozhodně snažit, protože celý trh nám ovládl Apple se svými iPody, které na nás číhají doslova všude. Dnešní test se zaměří na přehrávač s kapacitou 8GB a podporou hudebních i video formátů.

Reklama

Každý potencionální zájemce o luxusní přehrávače, požaduje krom dokonalého provedení a funkcí také dokonalý image. Nejsem si jistý, zdali v posledně jmenované disciplíně může běžný přehrávač vyrobený smrtelníkem konkurovat Jobsově všudypřítomnému iPodu. Ale v tom ostatním by jistě neměl být pro konkurenci problémem. Jak se podařilo dílko společnosti Sony s řadou multi-funkčních přehrávačů NW-A800 se dozvíme v tomto článku.

Do testu se mi dostala varianta s rovnou 8GB paměti, která bude dostačující pro skladování několika CD ve formátu mp3/wma či atrac a ještě zbude místo pro nějaký ten film pro dlouhé chvíle v autobuse či vlaku. Díky tomu, že je přehrávač osazen pamětí typu flash místo mikro disku, tak připadnému uživateli nabízí téměř neomezenou otřesu-vzdornost a vydrží daleko drsnější zacházení než přehrávače s mechanických diskem.

Bleskovka:Sony NW-A808 - iPod killer?
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotný přehrávač je po stránce ergonomie stejně povedený jako iPod Nano, ale přece je jiný. Narozdíl od iPodu nano nenabízí Applem patentované ovládaní pomocí dotykového kruhového ovladače, který ovšem není žádnou výhrou. Sony šlo cestou klasických tlačítek, které ovšem dovolují dobře ovládat veškeré ze základní funkce bez výhrad. Velice kladně budete hodnotit po několika minutách používání tlačítka návratu o úroveň výše (Back).

Přesto, že výrobce použil kvalitní barevný displej (mohl být OLED místo LCD), tak menu pro ovládání a nastavování přístroje je velmi strohé a nehýří barvami. Podle každé z devíti ikon intuitivně rozeznáte, co se pod kterou z nich skrývá. Management skladeb, alb a interpretů je vyřešen velmi dobře, což se týká i informací o přehrávané skladbě. Za vyřešení nastavení, menu a informací o přehrávání dávám chválitebně:).

Bleskovka:Sony NW-A808 - iPod killer?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výtku mám ke krycímu sklu displeje, které nemá antireflexni filtr, takže sledování filmu v prosvětlené místnosti nebo dopravním prostředku je utrpením. Displej přehrávače nemá, stejně jako displeje mobilních telefonů, prostě rád sluneční paprsky. Samotné rozlišení je displeje 240x320 je více než dostačující a jeho velikost 2" už méně, když vezmeme v potaz filmy (opět je nutné vzpomenout na to, že se jedná o mp3).

Rozměry přístroje jsou 88x44x9mm, takže se rozhodně nejedná žádného cvalíka. Jako velké pozitivum uvádím odolnost vůči otiskům prstů a celkově upatlání přístroje od běžného provozu. iPod v tom se Sony prohrává na plné čáře. iPOd Nano neskutečně dobře vypadá za sklem nebo po rozbalení, ale po několika dnech provozu vypadá jako šmudla, kterého nechcete vytahovat z kapsy.

Bleskovka:Sony NW-A808 - iPod killer?
i Zdroj: PCTuning.cz

Výdrž walkmannu je ukázková, tedy alespoň pokud se týká doby přehrávání mp3/wma, kde se dá reálně dosáhnout na 24-25h provozu (výrobce udává 30h). Pokud se rozhodneme, že budeme přehrávat video soubory, tak se nám doba přehrávaní sníží na 8.5-9h (výrobce údává 8hodin). Používal jsem přehravač také v kombinovaném provozu a výsledná doba přehrávání (film+mp3) se rovnala asi 14-15hodinám.

Bleskovka:Sony NW-A808 - iPod killer?
i Zdroj: PCTuning.cz

Podpora formátů zahrnuje i firemní Atrac 3 Plus (původně minidisk), který je kvalitativně na vyšší úrovni než Mp3/WMA, ale osobně si nedokáži představit masochistu, který by svá CD převáděl do toho formátu. Vyšší kvalitu komprese skrze Atrac oceníte stejně až při použití kvalitních sluchátek (řekněmě v ceně okolo 2000).

Nyní se dostáváme k přehrávání filmů, které mě velmi mile překvapilo. Když opomenu nutnost konverze přes Sony Image Converter, které v případě DiVX o délce dvě hodiny trvá skutečně věčnost (software nepodporuje více-jádrová CPU!). Když film zdárně přes Sonic Stage "naládujeme" do přehrávače můžeme začít s reprodukcí. Velké překvapení, Gladiatora jsem užil na malém displeji se šputovými sluchátky docela dobře. Když přidám plynulou a velmi kvalitní reprodukci, tak zde dostává Sony opět chválitebně (2 za malý displej).

Bleskovka:Sony NW-A808 - iPod killer?
i Zdroj: PCTuning.cz

Bleskovka:Sony NW-A808 - iPod killer?
i Zdroj: PCTuning.cz

Software Sony pro správu hudebních souborů Sonic Stage má k dokonalosti daleko. Je velmi nepřehledný a velmi neprkatický, ale po několika pokusech a omylech si zvyknete. Můžete importovat skladby z CD/DVD či adřesáře do příslušného formátu. Bohužel bez toho software můžete skrze obyčejného managera souborů ládovat do přehrávače cokoli, ale přístroj tyto skaldby či videa ignoruje a nepřidá je do knihovny ani je nepřehraje. Otázkou je, jestli překousnete nemožnost uploadovaní cizích souborů do přehrávače.

Představte si, že navštívíte kamráda(ku) a budete si chtít do přehrávače náhrat nové album např. Vlasty Horvátha :). Zjistíte, že máte holt smůlu a bez Sonic Stage neuděláte nic. Pravdou je, že když vezmeme v úvahu možnosti legálního šíření hudebních souborů, pak tato situace teoreticky nemůže nastat. Žijeme ovšem v reálném světě a já tuto možnost prostě chci mít. Právě tady tratí Sony body, které mohla získat na iPod, který je rovněž omezený podobným způsobem. Ten si to však díky rozšířenosti a image, kterou si za léta dokázal vytvořit, může dovolit být "zavislý" na iTunes. Sony by se nemělo pokoušet o stejný systém, ale vyjít vstříc uživatelů, které iPod neoslovil.

Bleskovka:Sony NW-A808 - iPod killer?
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud opomenu kritiku management souborů skrze software Sony, tak je NW-A808 vynikajícím přehrávačem, kterému neskazí reputaci ani dodávaná vcelku kvalitní sluchátka. Cena 7000 korun za 8GB je ovšem poněkud přemrštěná, protože za stejnou cenu koupíme iPod Nano 8GB. Ten má ovšem menší displej a podpora pro přehrávání filmů chybí. Sony tedy nevychází vůbec špatně a pokud zapracuje na software (nepravděpodobné) a dovolí nahrávat alespoň mp3/wma on-the-fly, pak bych rozhodně preferoval Sony. Tyto malé drobnosti trošku kazí dojem z jinak špičkového provedení přístroje.

Pokud nepotřebujete kapacitu 8GB, tak jsou pro vás připraveny i varianty s kapacitami 2 (cca 4000 korun) a 4GB (cca 5500 korun).

Bleskovka:Sony NW-A808 - iPod killer?
i Zdroj: PCTuning.cz

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama