Hry z poslední doby, které by vám neměly útéct
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Hry z poslední doby, které by vám neměly útéct

Hry z poslední doby, které by vám neměly útéct

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

24. 4. 2018 03:00 12

Seznam kapitol

1. Sea of Thieves 2. Q.U.B.E.2

Na počítačové hráče nemilosrdně dolehlo suché období. Naštěstí za sebou máme dva plodné měsíce, takže se můžeme vedle starších restů vracet i k novým hrám. Jestli přemýšlíte co hrát, pomůže vám přehled nejlepších her, které v poslední době vyšly – hlavně těch, jimž se nedostalo pozornosti, jakou by si při svých kvalitách zasloužily.

Reklama

Okurková sezóna letos propukla ještě dříve, než je obvyklé. Namísto léta nás zaskočila už zkraje jara, takže her chtivý člověk má docela problém. A proto jsme dali dohromady tento přehled. Najdete na něm desítku nejnovějších zajímavých titulů, které hráčům pomohou toto nepříjemné období překonat.

Ke každé hře ze seznamu jsem přidala základní informace, jako je žánr hry, datum vydání, oficiální stránky a hodnocení na serveru Metacritic (ve formátu: hodnocení herních magazínů/hodnocení hráčů).

Sea of Thieves

Hry z poslední doby, které by vám neměly útéct
i Zdroj: PCTuning.cz


Sea of Thieves je vůbec největší projekt v historii vývojářské společnosti Rare (Donkey Kong Country, Banjo-Kazooie, Killer Instinct atd.), který hráčskou komunitu rozdělil na dva tábory – jedni si hru užívají, zatímco druzí jsou neskutečně zklamaní, ba dokonce rozhořčení.

Sea of Thieves se vyčítá především menší množství obsahu a z toho pramenící repetitivnost, kdy v podstatě plníte pouze tři druhy úkolů (pro tři NPC společnosti) – hledáte zakopané poklady, lovíte lebky nemrtvých kapitánů nebo získáváte kousky fauny a surovin. Já bych ovšem potenciál této hry viděla v kooperativním hraní a ve velmi zajímavém pirátském světě.

Ať už se pustíte do plnění úkolů, nebo se jenom tak potloukáte světem, nikdy předem nevíte, co se vlastně stane. Tzv. emergentní hratelnost je přitom přímo úměrná vaší představivosti a vynalézavosti, jakož i posádce, s níž se do hry pustíte. Pokud najdete parťáky, s nimiž si dobře rozumíte, hra dostává zcela nový rozměr. Dějiště Sea of Thivers je totiž naprosto perfektní pískoviště – nabízí hromadu možností a způsobů vyžití.

Než se tedy pustíte do hraní Sea of Thieves, popravdě si zodpovězte, co od hry čekáte. Pokud hledáte příležitost, kde se můžete vyblbnout se svými přáteli, určitě berte. Pokud ovšem čekáte, že vás hra povede za ručičku a zahrne vás přitom mnohavrstvým příběhem, raději dejte ruce pryč.


A Way Out

Hry z poslední doby, které by vám neměly útéct
i Zdroj: PCTuning.cz


Dobrých her s kooperativním multiplayerem není zrovna mnoho, i když situace se v poslední době zlepšuje. V kooperativním multiplayeru si můžete zahrát například Far Cry 5, nebo Ghost Recon: Wildlands, obě tyto hry ovšem v první řadě cílí na singleplayer. A Way Out je originální už v tom smyslu, že bez přítele se v ní neobejdete. A kooperace tu navíc pečlivě střeží svůj slova smysl. To znamená, že ve hře A Way Out musíte s přítelem skutečně spolupracovat, navíc v reálném čase. Přináší to hromadu komunikace a ještě více zábavné akce.

A Way Out je akční hra pro dva, ať už online nebo na gauči. Druhý případ je ale lepší, ačkoliv v případě online hraní pomůže team speak. Bez komunikace to ale nejde. Ve hře se dostáváte do kůže Vincenta a Lea, kteří se dostávají do vězení. Vaším úkolem je dostat se z něj ven, kvůli čemuž musíte dát hlavy (a ruce dohromady), ačkoliv se neznáte.

Hra je rozdělená na několik kapitol, v nichž se společně se svým kamarádem budete podílet na otevírání dveří, překonávání vyšších překážek, schovávání se před nepřáteli, řízení automobilů a lodí a mnoho dalších činností. Spojujícím bodem je, že ve většině situací musíte spolupracovat. Tak například při útěku z vězení jeden z vás hlídá, zdali se neblíží policista, zatímco druhý se snaží probourat díru ven. Takové situace často vedou ke vzrušeným debatám a napětí pramenícího z nutnosti spolehnout se na svého přítele, což v klasické hře jen tak nezažijete.

A Way Out vás potěší i co se týče grafiky. Tvůrci opět prokázali smysl pro nádhernou krajinu, podobě jako v jejich prvotině s názvem Brothers: A Tale of Two Sons. A stejné je to i s příběhem. Když už si budete myslet, že tak nějak tušíte, jak to celé dopadne, hra vás vyvede z omylu takovým způsobem, že na ní budete ještě dlouho vzpomínat.

A Way Out jsem hrála se svým obvykle nehrajícím přítelem. Ten se do A Way Out tak ponořil, že mě nutil vracet se k situacím, ve kterých hra nabízí dvě různá řešení, abychom zjistili, o co jsme přišli. Ani nemluvě o tom, že ještě i dnes živě probíráme zakončení. Pro tento typ her je to podle mého názoru ten největší kompliment. Pokud tedy máte parťáka (klidně i jinak moc nehrajícího parťáka), A Way Out určitě zkuste. Nebudete litovat.

Čtěte také: Vytvořte tým – nej hry s kooperativním multiplayerem


Warhammer: Vermitide 2

  • Žánr: FPS s kooperativním multiplayerem
  • Datum vydání: 8. března 2018
  • Hodnocení: 81 % / 7,7 b
  • Oficiální stránka: http://www.vermintide.com

Hry z poslední doby, které by vám neměly útéct
i Zdroj: PCTuning.cz


Ve Warhammer: Vermitide 2 se stáváte jedním ze čtyř bojovníků, kteří se společnými silami pokouší odolat tisícům krys a další škodné. Zábava je vystavěná na soubojích, v nichž musíte dostatečně rychle máchat mečem. Zatímco malé krysy dokážete povalit na jedno máchnutí zbraně, k pozabíjení velkých krys už budete potřebovat kombinaci silnějších útoků, lepšího brnění a právě spolupráce.

Ve hře je k dispozici několik hrdinů lišících se nejen vzhledem, ale i specializací. Do vybíjení havěti se tak můžete pustit jako specialista na rozbíjení lebek, jako lukostřelec nebo střelec z palné zbraně. Ke každé postavě se váže zjednodušený RPG systém, který se ovšem podepisuje především na vaší obranyschopnosti. Na rozsáhlý strom dovedností tady nenarazíte, to je ovšem poměrně dobře. Warhammer: Vermitide 2 totiž není RPG, ale třaskavá arkádová akce.

Feeling při čtvrcení neřádstva je naprosto perfektní. Každá rána jako by vycházela přímo z vaší ruky. Každý obdržený zásah jako by dopadal na vaši kůži. Když si k tomu přičtete takřka dokonalou fyziku a schopnost vyobrazovat surovou brutalitu, máte neskutečně návykový produkt. A ne, nepatřím mezi skryté sadisty, ačkoliv mi asi nebudete věřit.

Je trošku škoda, že tvůrci v tak skvělém díle nevěnovali dost času tutoriálu, takže noví hráči budou mít v prvních hodinách docela problém. Pro první krůčky ve hře vám proto doporučuji navštívit nějakou komunitní stránku, která vám vysvětlí některé náležitosti. I tento přešlap však Warhammer: Vermitide 2 nakonec rádi odpustíte.

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama