And Updates For All: Když technologie zvítězí nad rozumem
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek And Updates For All: Když technologie zvítězí nad rozumem

And Updates For All: Když technologie zvítězí nad rozumem

Michal Rybka

Michal Rybka

25. 11. 2017 03:00 71

Seznam kapitol

1. Muselo se to udělat! 2. Když zabijete svou velkou výhodu 3. Jak se automaticky připravit o funkce 4. Když to funguje, nespravuj to 5. O nás bez nás 6. Nesouhlasit už nestačí

Nový Firefox 57 zařízl podporu pro staré pluginy a nově podporuje už jen ty založené na WebExtension. Řada uživatelů to zjistila až poté, co s updatem přestaly fungovat používané pluginy. Funkce systému a programů se nám mění pod rukama, mizí používané funkce a místo nich dostáváme nové, o něž jsme nestáli. Bez ptaní.

Reklama

Na přelomu tisíciletí se sešla skupina techniků, kteří vymýšleli nový řadič pro Compact Flash karty pro ZX Spectrum. Měli na výběr: Držet se standardního souborového systému FAT16 – anebo vymyslet nějaký úplně exotický vlastní. Vybrali si to druhé, „protože to bylo lepší“ - a tím celé zařízení odsoudili do zapomnění a irelevance, protože k čemu je lidem zařízení na CF karty, na které nelze na PC zapsat soubory? A tato historka se opakuje znova a znova.

Nejen designéři, ale i technici jsou nadáni zvláštní schopností zabývat se detailem, který zničí celek. Dokážou si vybrat nějaký faktor, který musí mermomocí opravit či vylepšit – a tím celý produkt zničí. Jejich vysvětlení je vždycky stejné: „Muselo“ se to udělat. Charakteristické je přitom to, že bez rozpaků přistoupí k „nukleárním řešením“, krokům, které zničí celý ekosystém – a ani na okamžik se nezamyslí nad tím, zda by nebylo vhodné přijít alespoň s nějakou migrační strategií.

Poslední historkou o tom, jak se technikům podařilo s vaničkou vylít i dítě, se týká Firefoxu 57.0, který bez varování vypnul všechny „staré“ pluginy, protože byly psané pro původní rozhraní a to bylo špatné. Slyšel jsem řadu názorů, že změna systému byla vážně nutná, ale update Firefoxu přivezl nový systém zcela automaticky a to, že pluginy nefungují, jsem zjistil až poté, co mi zmizely jejich volby.

And Updates For All: Když technologie zvítězí nad rozumem
i Zdroj: PCTuning.cz

Vývojový tým Firefoxu nejenže uživatele neupozornil před updatem, že jde o zásadní změnu ekosystému, po které asi nebude fungovat spousta věcí, na které jste navyklí, ale on na to neupozornil ani po updatu. Na to, že „je něco jinak“, jste přišli až ve chvíli, kdy to fungovat přestalo, což je takový „děkujeme pěkně“ moment, po němž následuje odinstalování nové verze browseru a revert ke staré verzi. Protože vás nezajímá browser, ale právě pluginy, které vám dovolují dělat to, co dělat potřebujete.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama