South Park: The Fractured But Whole: vhodné po 10. večer
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek South Park: The Fractured But Whole: vhodné po 10. večer

South Park: The Fractured But Whole: vhodné po 10. večer

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

17. 10. 2017 03:00 11

Chlapci ze South Parku mají na svědomí už druhou nekorektní hru. A je ještě zábavnější než předchozí díl. Skvělá volba pro milovníky drsného humoru a pro fanoušky seriálu nutnost! Varování: Všechny postavy a události v následujícím textu jsou vymyšlené. V recenzi padají sprostá slova, takže by ji nikdo neměl číst.

Reklama

Cartmana přestala bavit hra, na kterou si společně s dalšími chlapci hrál v South Park: The Stick of Truth, a tak zavelí k obratu. Přímo uprostřed historické epické bitvy za sebou nechává ulici plnou rytířů a svým strojem času se přenese do budoucnosti.

South Park: The Fractured But Whole: vhodné po 10. večer
i Zdroj: PCTuning.cz

Budoucnost Sout Parku ovšem není tak růžová, jak by se na první pohled mohlo zdát. Kurvadrát. A tak se Cartman mění v superhrdinu Coona (mývala) a na pomoc si přivolává skupinku pomocníků, do které brzy patříte i vy – nové dítě (taktéž buthole – odtud tedy název). Vaším úkolem je najít největšího zločince všech dob. Tenhle padouch unáší kočky a ty, jak se brzy dozvídáte, nechybí pouze paní Cartmanové.

Cartman: Mamí, ta kočka je robertek. Liane Cartmanová: No tak v tom případě musí kočička dneska spát s maminkou.

Na cestě za odhalením těžkého zločince se Cartmanova parta pochopitelně zaplétá i do mnoha dalších úkolů. Konkrétně naše postava se musí vypořádat s běžnými situacemi, jako je sezení u psychologa pana McPheeho, áno, nebo večeře s rodiči, společně se pak vydáváte třeba do bordelu, nebo na pomoc policii při zatýkání zločinců.

Souboj ve VIP salónku South Parkského bordelu.
i Zdroj: PCTuning.cz
Souboj ve VIP salónku South Parkského bordelu.


Po vzoru South Parku se přitom partička hrdinů neustále pohybuje na hranici fantazie a skutečného světa a často se nevědomky zaplétá do mnohem vážnějších událostí, než chlapci sami chápou. Tím dochází k naprosto absurdním střetům, kdy například Cartman sprostě nadává zločinci s pistolí v domnění, že se jedná o neškodného prznitele koček.

Příběhy a minipříběhy jsou bohaté a přesně po vzoru South Parku často tak absurdní, že vám to nebere hlava. Většina z nich je pak South Parku poplatná i v tom, že na první pohled zdánlivě tupá historka paroduje závažnější událost. Ona už jen skutečnost, že obtížnost hry se promítá do vaší barvy pleti, přičemž nejtěžší je hra za černochy, je toho důkazem.

Logika podle Cartmana - Černí to mají těžší v životě i ve hře.
i Zdroj: PCTuning.cz
Logika podle Cartmana - Černí to mají těžší v životě i ve hře.


South Park: The Fractured But Whole je stejně jako předchozí díl 2D RPG s tahovými souboji. A v nich se nachází asi největší novinka hry. Tvůrci opustili JRPG styl, tedy souboje, kde svým postavám v partě předáváte pouze informace o tom, co mají dělat, a nahradili je souboji připomínající souboje třeba v Heroes of Might and Magic.

Základem těchto soubojů je tedy nově čtverečkovaná mřížka, po které se s postavami pohybujete. U každého jednotlivého tahu přitom záleží na vašem postavení – některé útoky mají předem daný dosah, jiné jsou limitovány zase směrem.

South Park: The Fractured But Whole: vhodné po 10. večer
i Zdroj: PCTuning.cz

South Park: The Fractured But Whole: vhodné po 10. večer
i Zdroj: PCTuning.cz

South Park: The Fractured But Whole: vhodné po 10. večer
i Zdroj: PCTuning.cz

Stan: Delfíni jsou inteligentní a přátelský.

Cartman: Inteligentní jsou tak na chlebu s trochou majonézy.

Stan: Delfíni jsou chytřejší jak ty.

Cartman: Když jsou tak chytrý, tak proč žijou v iglú?

Stan: Delfíni nežijou v iglú.

Cartman: Delfíni, Eskymáci, to je fuk. Všechno je to banda pitomejch hipíků.

Účastníci souboje se postupně střídají podle předem daného vzorce. Každá postava, která přijde na řadu, se nejprve může posunout po herním poli a pak učinit jeden ze tří aktivních tahů jako je útok, těžký útok, útok na dálku, léčení, obrana a mnoho dalších věcí, jejichž nabídka se postavu od postavy liší.

Ke třem základním tahům se přidává ještě speciální útok. Ten je navázaný na speciální ukazatel, který plníte prostřednictvím klasických tahů i včasných reakcí na tahy vašich protivníků. Tvůrci se zavedením této novinky nejspíše snažili přiblížit konzolovým hráčům.

Tento systém mi zpočátku k srdci moc nepřirostl, ale člověk si na něj časem zvykne a pak mu to ani nepřijde. Kromě toho je třeba říci, že i bez včasných reakcí na útok protivníka a tudíž i bez generování nadstavbových bodů do ukazatele speciálního útoku se v pohodě objedete. Speciální úder během souboje stejně vygenerujete jedenkrát, maximálně dvakrát.


Musím se přiznat, že souboje mi nejdřív přišly trapně jednoduché. Chyběla jim potřebná hloubka, jenže to se postupně změnilo. Nejen že přibyly nové a často dost osobité útoky protivníků, kdy vás třeba striptérka přibila při tanci k zemi zadkem, nebo vás krásná servírka z Rozinek očarovala svým sexy kukučem.

Většina kouzel a účinků speciálních úderů samozřejmě vychází z klasických RPG prvků, kdy třeba okouzlení sexy servírky se chová stejně jako zmatení, nové pojetí je ale ohromně svěží a zábavné a South Parku dodává šmrnc, ani nemusíte být velký fanoušek.

K oživení soubojů patří také překážky na herním poli, speciální úkoly, jako třeba že během boje musíte zapálit určité objekty, nebo se vyhýbat některému nepříteli a pak poměrně unikátní schopnost vaší postavy pracovat s časem.

South Park: The Fractured But Whole: vhodné po 10. večer
i Zdroj: PCTuning.cz


Sekretář ředitelky školy: Madam, přišel za vámi geolog.

Ředitelka: Můj geolog? Teď? Vyřiďte mu, že infekce odezněla a prohlídku nepotřebuju.

Práce s časem vám nabízí možnosti uvnitř soubojů i mimo ně. V soubojích můžete jednou za čas obrat nepřítele o tah, nebo mu po zastavení času zasadit několik ran jako Flash, tedy v takové rychlosti, aniž by o tom věděl. To je nesmírně účinné ve chvíli, kdy nepřítele chcete dorazit ještě před tím, než na vás sám zaútočí. Útočit ve zpomaleném čase můžete na neomezené množství nepřátel, jediné, co vás omezuje je doba, po kterou se čas zastaví.

Zajímavé je, že práci s časem nebudete používat pouze v soubojích, ale také při řešení základních situací a hádanek. Zastavení času vám přijde vhod při překonávání překážek a snaze dostat se na místa, která nejsou běžně dostupná. Například díky němu překonáte kaluži, která probíjí elektrickým proudem, a vypnete hlavní vypínač.

Logických úkolů je v South Parku více a jsou překvapivě zábavné hlavně i díky tomu, že v ruce máte spoustu možností, které v případě řešení přicházejí v úvahu. Zajímavá je třeba možnost přivolat kamaráda schopného létat nebo převracet velmi těžké překážky. Pracovat budete i s již zmiňovanými prdy a časem, ale třeba i se svou vlastní představivostí. Ne všechna řešení jsou totiž striktně přízemní.

Kdo není na Coonstagramu, jako by nebyl.
i Zdroj: PCTuning.cz
Kdo není na Coonstagramu, jako by nebyl.

Překonávání úkolů a soubojů vám potom přináší body dovedností a zvyšují vaši úroveň. K levelování se pak váže hromada možností přizpůsobení, jako jsou artefakty, díky nimž zvyšujete svoji konkurenceschopnost v síle, zdraví, mentální odolnosti atd.

Pokud patříte mezi hračičky, určitě si vylepšování postavy skvěle užijete. Možnosti jsou nápadité, takřka originální a výběr dovedností velmi rozmanitý. Navíc je skvělé, že svůj výběr můžete kdykoliv změnit, což se vám vyplatí vždy, jakmile si do party vezmete novou postavu. Postupně narazíte na celkem dvanáct postav s vlastním zaměřením a specializací.  


Grafika South Parku je možná až trapně jednoduchá, já jsem ovšem přesvědčena, že své kouzlo má. Právě díky strohé grafice tvůrci mohou prezentovat i o pravdu velké nechutnosti jako je „chcaní, sraní, zvracení“ (čímž se zde opravdu nešetří) ve stále vtipné podobě a přitom dokážou zachovat všechny potřebné detaily jako výrazy tváře. A co vám South Park přímo neukáže, to vám naznačí v takovém rozsahu, že okamžitě pochopíte.

Je jasné, že South Park: The Fractured But Whole je grafice své předlohy přímo poplatný. Městečko South Park je naprosto věrné a stejně tak i jeho obyvatelé. Při bloudění městem se tak můžete podívat do domu Tweeka, Butterse, Timmyho, Jimmyho a dalších výrazných postaviček. A to je docela příjemné.

Velmi zábavné mi přišly i některé hlášky a přirovnání, ať už během rozhovorů, nebo přímo mechanik uvnitř hry. Tak schválně, uhodnete, kdo se zde stará o bleskovou přepravu? Ano, správně, mrzák Jimmy. Z toho by mělo být patrné, že South Park: The Fractured But Whole se zkrátka s ničím „nesere“ a to od něj vlastně i očekáváme.

South Park: The Fractured But Whole: vhodné po 10. večer
i Zdroj: PCTuning.cz


Cartman: Ty zasranej žide!

Pan Garrison: Eriku, tys řekl sprosté slovo!

Cartman: Žid?

Minimální hardwarová sestava:

  • Operační systém: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 (pouze 64bitové verze)
  • Procesor: Intel Core i5-2400 nebo AMD FX 4320
  • Grafická karta: Nvidia GeForce GTX 560Ti nebo AMD Radeon HD 7850
  • RAM: 6 GB

Doporučené hardwarová sestava:

  • Operační systém: Windows 7, Windows 8.1, Windows 10 (pouze 64bitové verze)
  • Procesor: Intel Core i5-4690K nebo AMD FX-8350
  • Grafická karta: Nvidia GeForce GTX 670 nebo AMD Radeon R9 280X
  • RAM: 8 GB


Na konec této recenze musím říci, že South Park: The Fractured But Whole herní publikum nejspíše rozdělí na dva tábory. Podobně, jako se to stalo v případě seriálu či první hry. Ti první nedokáží prohlédnout skrze mnohačetné vrstvy, a hru budou považovat za zbytečně sprostou a trapně jednoduchou. Ti druzí si pak tuhle hru neskutečně užijí.

Kluci ze South Parku: Na vítězství!

Butters: Já World of Warcraft nehraju.

Cartman: Buttersi, říkals že jsi pořád na počítači.

Butters: Jo, ale hraju Dobrodružnej ostrov Hello Kitty.

Carman: Buttersi, nainstaluj si World of Warcraft do počítače a připoj se on-line jinak tě zavraždíme.

Podobně jako se South Park: The Fractured But Whole pomalu prohlubuje po příběhové stránce, prohlubuje se po stránce hratelnostní. Zpočátku notně omezená hra tak nakonec nabízí takovou spoustu možností, že nevíte po které sáhnout dřív. Na druhou stranu se však nikdy nestane, že byste kvůli nějakému úkolu zabloudili a ztratili hlavní dějovou nit.

South Park: The Fractured But Whole: vhodné po 10. večer
i Zdroj: PCTuning.cz

V South Parku vás nikdo nezná. A nezapamatuje si vás ani díky extravagantním převlekům.

Fandové seriálu určitě ocení, že se potkají se všemi (ne)oblíbenými postavičkami a zažijí s nimi docela nové dobrodružství. Nechybí ručníček, který se právě vrátil z odvykačky, ani korektní ředitel, který je pro správné smýšlení a vyjadřování ochotný udělat vše, třeba i někoho zabít.

Vlastně jsem se po celou dobu hraní cítila jako při sledování seriálu, o jehož dění se tu a tam musím přičinit svými volbami. A to je možná ta největší poklona pro tento typ hry.


South Park: The Fractured But Whole: vhodné po 10. večer
i Zdroj: PCTuning.cz


Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama