Bez internetu: Můžeme ještě žít odpojení?
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Bez internetu: Můžeme ještě žít odpojení?

Bez internetu: Můžeme ještě žít odpojení?

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 9. 2017 03:00 23

Seznam kapitol

1. Pracovat online 2. anebo offline? 3. Záložní plán 4. Nefunguje? 5. Na pořád... 6. Musí to fungovat

Za sebe úvahu zkrátím: Já už nemůžu. Pracuji s webem a YouTube každý den a vybírám místa svého pobytu podle konektivity. Jsem na internetu závislý, i když u mě je to spíš workoholismus. Nedovedu si představit ani psaní bez internetu, který by mi potvrdil či vyvrátil moje domněnky. Problém je, že podobně závislé začínají být i naše přístroje.

Reklama

Pracovat s YouTube znamená, že sledujete Analytics, Socialblade, kontrolujete trendy, díváte se na to, co zrovna frčí a podobně. Pak máte komunikátory, mail(y), kolaborativní nástroje a klasický web s jeho vlastními nástroji. Wikipedii a Google používáte tak často a tak přirozeně, že chápete, kde se vzala idea chromebooku – pokud děláte cokoliv, je v tom vlastně web vždy přimíchaný.

Smart technologie, jako jsou moderní mobily a smartwatch, vás s internetem a službami svazují ještě víc. V podstatě neustále na vás proudí data – a s nástupem streamovacích technologií v podstatě nepřetržitě. Dokud všechno funguje tak, jak má, vidíme rizika jenom u hackerů a u informačního přehlcení, o kterém jsem psal dříve – a které Manfred Spitzer velmi zcestně popsal jako „digitální demenci“, i když jde spíš o „digitální závislost“, neschopnost fungovat bez trvalého připojení a se změněnou komunikační mapou, kde jsou vaši přátelé na Facebooku vždy blíž, než partner, vedle kterého ležíte v posteli.

Správnou otázkou je, co se stane, když internet vypadne. Pokud jste na něm opravdu závislí, obvykle přejdete na mobil a začnete se u poskytovatele domáhat obnovení proudění dat. Moderní mobilní připojení dokáže váš datový absťák alespoň dočasně slušně pokrýt.

Ale co datový absťák pro vaše zařízení? Když v minulosti vypadl internet, šli jste obvykle něco hrát. Dnes ale stále roste počet her, které vyžadují autorizaci či synchronizaci se serverem, takže když nejde síť, nejdou ani hry. Musíte přejít k těm, které podporují offline režim anebo k jednodušším či starším titulům, které se bez internetu obejdou. Nutno podotknout, že i konzole dnes vyžadují internetovou konektivitu, nejsou schopné jet trvale odpojené od sítě.

Bez internetu: Můžeme ještě žít odpojení?
i Zdroj: PCTuning.cz

V minulosti, když nešel net, šli jste si třeba pustit video. Film na VHS / DVD / BluRay fungoval, pokud šla alespoň elektřina. Pokud jste přešli na streamovací služby, zase máte smůlu, protože když nejde net, nejde streaming. Nejde pochopitelně ani YouTube, takže se nezabavíte ani u něj. Jestli jste mysleli na nejhorší, máte nějaký NAS či filmy na disku, takže se můžete dívat alespoň na ně. V případě, že jste ale přešli na chytré televize, které si přímo streamují obsah ze sítě, máte smůlu a můžete začít zkoumat krásy klasického lineárního televizního vysílání vzduchem aka „v telce zase nic není“.

Bez internetu: Můžeme ještě žít odpojení?
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama