Skyrim Special Edition: hrateln-o-metr na maximum
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Skyrim Special Edition: hrateln-o-metr na maximum

Skyrim Special Edition: hrateln-o-metr na maximum

Miroslav Ježek

Miroslav Ježek

23. 8. 2017 03:00 28

Seznam kapitol

1. Zrození hrdiny 2. Základ pro každého 3. Boj a čáry 4. A teď trochu života
5. Hratelnost nebo gameplay? 6. Šatník a zbrojnice 7. Mody na to či ono

Jak všichni dobře víme, skvělá grafika nedělá skvělou hru. Vyždímat ze Skyrimu parádní vzhled není tak těžké, ale co herní stránka? I ta zasluhuje řádné opracování, aby se udatný dobrodruh mohl kochat nejen krajinou, ale i bavit hrou samotnou. Další várka modů a úprav čeká , tentokrát zaměřená na vylepšení hratelnosti.

Reklama

Zrození hrdiny

Být hrdinou je těžké. Je to těžké, protože od hrdinů se očekávají velké činy. Je to těžké, protože leckdo vám nepřeje a okolí vám hází klacky, větve a někdy celé stromy pod nohy. A mnohdy vám cestu za slávou nejvíc ztíží autoři hry. Ať už leností, nepozorností nebo schválně, vaše nohy těžknou, vůle upadá a znavené ruce už neudrží meč. Grafická vylepšení z minulého článku zpříjemní zírání do monitoru, ale samotná hra zůstává v jádru stejná. Nyní se v dalším modovacím speciálu zaměříme na úpravy, které zlepší herní stránku.

Skyrim Special Edition: hrateln-o-metr na maximum
i Zdroj: PCTuning.cz

Skyrim je totiž z výroby opatřen charismatem ghůla a lehkostí nosorožce. Jinak řečeno, vypadá prachmizerně a herní mechanismy jsou nedotažené a těžkopádné. Například herní menu s inventářem je až odpudivě nepřehledné a nefunkční. Obchodníci jsou chudí a vaše nasyslené zásoby musíte prodávat u mnoha kupců. Nerozumné chování NPC při útoku draka, neexistující kolize mrtvých těl, souputníci vesele kráčející skrz pasti a hromady dalších věcí, které kazí vaše snažení stát se legendou. Není třeba ale házet brnění do žita, všechno se dá napravit.

Opět, jako vždy, se musím sobecky obhájit, že obsáhnout všechny důležité a kvalitní modifikace je nemožné. Pokusím se vybrat ty, které mají na hratelnost největší vliv a přínos. Dále, ke každému modu existují alternativy. Například magie je kompletně předělána několikrát a záleží na vás, které úpravě dáte přednost. Někdo uvítá stovky nových kouzel, někomu stačí jen vyladění stávajících. Podobné to u NPC, alchymie, boje a vlastně téměř u všech aspektů hry.

Jediným, základním stavebním kamenem, který je pro všechny stejný, je USSEP – Unofficial Skyrim Special Edition Patch. Opravuje stovky chyb a některé mody jej vyžadují ke správné funkci. Proto jej také zmiňuji hned v úvodu a navíc existuje i český překlad. Pro zájemce je ZDE seznam všech dosud opravených bugů. Není jich málo, doporučuji číst za dlouhých zimních večerů. Na mody opět používejte Nexus Mod Manager, ale to je doufám samozřejmost. Vzhledem k tomu, že většina zmíněných modifikací docela zásadně upravuje herní mechanismy, není moudré zkoušet je odinstalovat po nějaké době hraní. Pravděpodobně si hru rozbouráte. Odinstalovat v polovině hry USSEP se rovná čirému šílenství a přinejmenším vám exploduje počítač. Jestliže však mod zkusíte, ale hru NEULOŽÍTE a pak jej odinstalujete, nic se neděje. Pamatujte na to.

Testovací sestava doznala menších změn.

Testovací sestava
Procesor Intel Core i7 4790s
Základní deska ASRock B85M Pro4
Paměť 28Gb DDR3 1600Mhz
Grafická karta Gigabyte GTX 970 G1
Hdd SSD Micron 256Gb + 2Tb Seagate
Operační systém Windows 10 Pro x64

Malý dodatek ke změně systému. Pravděpodobně už to všichni dávno víte, ale Windows 10 mají lepší správu grafické paměti. Tím je míněno, že i karty s 2 GB VRAM jsou použitelné, protože grafická paměť je kompenzována systémovou – té samozřejmě musí být dostatek, rozumné minimum je 16 GB. Není to samozřejmě všemocné, pořádná kapacita VRAM je vždy nejlepší varianta, ale jelikož upravený Skyrim jí sežere kvanta, každé zlepšení se počítá. Jestliže máte starší systém, doporučuji upgradovat na W10. Detailní diskuze k tématu je na fóru ZDE.

GTX 970 pod Windows 10 konečně využívá svou paměť na plné kule. Pod Windows 7 se využití drželo kolem 3,5Gb kvůli omezení karty.
i Zdroj: PCTuning.cz
GTX 970 pod Windows 10 konečně využívá svou paměť na plné kule. Pod Windows 7 se využití drželo kolem 3,5Gb kvůli omezení karty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama