Fake problémy s fake news: Když profíci ohýbají realitu
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Fake problémy s fake news: Když profíci ohýbají realitu

Fake problémy s fake news: Když profíci ohýbají realitu

Michal Rybka

Michal Rybka

17. 3. 2017 03:00 64

Seznam kapitol

1. Když už jsou i drbny online 2. Na hraně pravdy 3. Proč zase letí propaganda? 4. Jak poznat, že je zpráva falešná? 5. Jak moc nás vodí za nos? 6. Protože nám to vyhovuje...

V poslední době se řeší tak zvané problémy s fake news. V nejjednodušším chápání jde o problém s informacemi, které neschválila oficiální propaganda. Tento problém ale není ani nový, ani unikátní. Dnes je existence propagandy a countepropagandy exponována proto, že oficiální propagandě už věří jen málokdo.

Reklama

Fake news jsou podle Wikipedie definovány jako „lži či dezinformace, které jsou šířeny přes tradiční či sociální média“. Zahrnují „chytlavé články, které se snaží upoutat titulky či odkazy na lživé události či témata“ a jejich cílem je dosáhnout masivního sdílení pomocí sociálních médií. Jejich cílem je buď čtenost anebo skrytá agenda ve prospěch cizí mocnosti či nějaké vlivové skupiny.

Situace se zná jednoduchá: Fake news jsou lživé, lze je snadno identifikovat a označit. Pravda je ale mnohem složitější, protože fake news představují pokřivenou realitu sloužící jedné či druhé ideologii. A každá strana – zcela bez výjimek – s pravdou manipuluje. Jenom totalitní režimy mají ten luxus, aby tento jev označily jako propagandu a ještě se s tím otevřeně chlubily.

Historicky vzato najdeme fake news už v nejstarších dějinách. Znepřátelené strany o sobě šířily lži ve snaze dehumanizovat protivníka a obhájit svoje akce, jako byla například římská propaganda mířená proti Kartágu a obhajující jeho totální vyhlazení. V novějších dobách je známa propaganda protižidovská, dodnes živá například v podobě spisu „Protokoly sionských mudrců“, které byly publikovány v Rusku v roce 1903 a jde pravděpodobně o dokument vytvořený carskou Ochrankou. Dokument nicméně začal žít vlastním životem, publikoval ho například Henry Ford a nepochybně fungovaly jako inspirace pro nacistický antisemitismus. Tento dokument stále figuruje jako aktivní zdroj využívaný jak nacisty, tak islamisty.

Fake news jsou formou informační zbraně, která se podobně jako virus šíří mezi svými hostiteli – a jejich existenci popsal Frederick Cohn ve své knize Computer Viruses (1984). Fake news představují určitou formu propagandy, která má sebereplikační vlastnosti, tedy vedou příjemce informace k tomu, aby měl sám tendenci tuto informaci sdílet, replikovat. Existují různé formy fake news, které operují s různou mírou pravdivosti.

Relativně snadno identifikovatelné jsou fake news fantastického charakteru, které se podobají spíš humoristickým webům jako je The Onion a pro normálního konzumenta jsou příliš absurdní. Obvykle vyžadují nějakým specifickým až extrémním způsobem naladěného konzumenta, který žádá informace, jenž potvrzují jeho pohled na věc – tedy jde obvykle o konspirační teorie. Chemtrails, veganství, homeopatika, antivakcinační hnutí, anti-GMO hnutí, ufologové, kreacionisté – těm všem je možné udat pro normálního člověka příliš absurdní zprávy, které ale on převezme rád, protože potvrzují jeho vlastní přesvědčení.

A mimochodem, dá se na tom slušně vydělat.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama