Proč mizí modularita aneb o dani za nižší cenu i rychlý vývoj
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Proč mizí modularita aneb o dani za nižší cenu i rychlý vývoj

Proč mizí modularita aneb o dani za nižší cenu i rychlý vývoj

Michal Rybka

Michal Rybka

6. 1. 2017 03:00 29

Seznam kapitol

1. Daň za levné osmibity 2. Na práci modulární, na hraní jednoduché 3. Co domácí uživatel neocení 4. Džungle standardů
5. Životní cykly 6. Vymírání druhů 7. Jednou stejně umře...

V sedmdesátých letech se zdálo, že to, co odliší počítače pro profesionální použití, bude jejich modulární koncepce. Představa modularity se měnila, jednou šlo opravdu o moduly, jindy o komponenty usazované do slotů a jindy zase o externí zařízení, využívající vysokorychlostní připojení. Dnes se ale zdá, že modularita definitivně zmizí.

Reklama

Jedna z věcí, která mě překvapila u původního Atari 800 z roku 1979, byl jeho vysoce modulární koncept. Počítač obsahuje dva sloty pro cartridge, ale také rovnou čtyři paměťové sloty, první určený pro modul ROM a další tři pro RAM moduly. Když tuhle osmibitovou vykopávku rozmontujete, vypadá to trochu jako otevřené PC.

Konstruktéři předpokládali, že si každý uživatel tak trochu vystaví svůj počítač po svém. Někomu stačí 8 KB RAM, někdo si osadí rovnou tři moduly po 16 KB. Výměnná ROMka taky nabízí řadu výhod – rozhodně tak tomu bylo v dobách, kdy jste si updaty nestahovali po internetu. Základní myšlenka modularity byla jasná: Společná je jenom kostra stroje, který si každý uživatel tak trochu dodělá po svém. Atari nicméně neudělalo stále ten největší myšlenkový krok, totiž že konfigurovat je možné i procesory a grafiku.

Ono vlastně... Ani IBM samotné neudělalo ten opravdu velký myšlenkový krok v jednom kusu. Jejich IBM PC neboli IBM Model 5150 z roku 1981 nemělo konfigurovatelné všechny komponenty – nešlo si vyměnit procesor. IBM nicméně usoudilo, že je možné opticky stáhnout cenu počítače tak, že nabídnete základní konfiguraci s minimem paměti a jednobarevnou grafikou, ale zároveň principiálně dovolíte rozšiřování počítače o luxusní a drahé komponenty s příjemnou marží. Technicky vzato tak přenesli koncept modulárních sálových počítačů do světa mikropočítačů.

V nabídce IBM tak nalezneme levný model za pouhých 1500 USD (pamatujte, jen před dvěma lety startovalo Atari se strojem za skoro 1000 USD!), uživatel ale mohl sáhnout po dražších komponentách a počítač se tak mohl více než jednou prodražit. Těžko říct, jestli si toho IBM všimlo včas, ale v oblasti domácích počítačů začala krutá válka o snížení výrobní ceny při zachování standardních vlastností, ale oni se zaměřili úplně opačným směrem: Začali od základního počítače a nabízeli stále dražší a dražší doplňky, které výkon PC nafukovaly směrem k minipočítačům.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama