Bezdrátová halucinace: To pásmo nestačí pro všechny!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Bezdrátová halucinace: To pásmo nestačí pro všechny!

Bezdrátová halucinace: To pásmo nestačí pro všechny!

Michal Rybka

Michal Rybka

23. 9. 2016 03:00 94

Seznam kapitol

1. Dráty jsou přežitek?! 2. Další bezdrátová vlna 3. Dvě pásma pro všechny a pro všechno 4. Prostě je přeřvěte...
5. Hustý guláš 6. Bez drátů k hlavě 7. Bezdrátový prach

Tvůrci technologií mají tendenci propadat módním vlnám – a jakmile k tomu jednou dojde, ztrácejí veškerou soudnost. Pamatujete na hon za maximálními procesorovými kmitočty z přelomu tisíciletí? V současné době zahájily velké firmy, jako je Apple, Intel a Lenovo hon za další šíleností – zcela bezdrátovou budoucností.

Reklama

V roce 2003 se objevila platforma Intel Centrino, která poprvé přinesla kombinaci mobilního procesoru, mobilního čipsetu a také Wi-Fi adaptéru, konkrétně Intel PRO 2100B standardu 802.11b. Ten operoval v pásmu 2,4 GHz a při rychlosti 11 Mbit/s přinesl možnost celkem slušně přenášet data pro surfování a odesílání mailů.

Protože Intel nabízel platformu Centrino jen jako celek, záhy se začalo mluvit o nástupu bezdrátové budoucnosti a poprvé se objevila halucinace o tom, že bezdrát nakonec navždy nahradí drát. Nevím, jak se takové myšlenkové pochody zjevují v hlavách jinak inteligentních lidí, ale tento nesmysl začali opakovat všichni, od prodejců hardware, přes technologické novináře, až se tato myšlenka zaklínila i v hlavách civilistů.

Někdy v roce 2005 jsem potkal známého, který dělal sysadmina v nejmenované finančně konzultační firmě.

„Jak to jde?“ ptám se.

„Ale blbě, všechno se sere.“

„Co se sere?“

„Wi-Fi se sere. Pořád musím řešit problémy, že se jim to seká při prezentacích a tak.“

Pokrčil jsem rameny, protože 802.11b věru nebyl med, zvláště když se začaly objevovat implementace komunikačních zařízení podporující další ještě ne úplně schválené a finalizované standardy. „No tak se přinejhorším připojí na ethernet, ne?“

„Ethernet jsme zrušili,“ zamračil se známý.

„Proboha proč?“

„Šéfové se někde dočetli, že to není moderní, tak kabeláž musela pryč a místo toho máme jenom Wi-Fi. Jednomu to jede, druhému ne, neustále jsou s tím problémy, je to k zbláznění.“

Ano, jakmile se šéfové super duper finančních konzultačních firem dočetli, že budoucnostní přenosy jsou jen v bezdrátu, kráčeli za tou hloupostí jako investoři za Madoffem. Byla to slavná doba, kdy všechno, co se týkalo internetu, broadbandu a technologií vyvolávalo absolutní zatemnění mysli.

Byla to šílená doba, doba, kdy se psaly články o tom, jak Bill Gates lituje, že si ve své rezidenci postavil koridory pro kabeláž, která je nyní vytlačena budoucnostní bezdrátovou konektivitou.

To bylo pochopitelně v dobách, kdy se nevědělo, že WEP se dá prolomit do pár minut, řadu klávesnic založených na Bluetooth a podobných technologiích lze snadno odposlouchávat a kdy i teroristé ještě s sebou nosili zapnuté telefony, protože ještě neznali pojem „triangulace“.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama