Končí velký sen o modularitě?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Končí velký sen o modularitě?

Končí velký sen o modularitě?

Michal Rybka

Michal Rybka

2. 9. 2016 16:00 28

Seznam kapitol

1. Karty a moduly 2. Razer Project Christine s kapalinovým chlazením 3. Acer Revo Build: Lego do kanclu 4. Google Project Ara: místo testování pozastaven 5. Moto Z: přehrávač, projektor či foťák z mobilu 6. Zkouší to i HP

Myšlenka modulárních počítačů se táhne celými počítačovými dějinami. Funguje to asi tak: Uživatel si koupí základní počítačový blok a k němu si dokoupí přesně ty moduly, které potřebuje – buď hned anebo později. Skládání modulů je jednoduché, neservisní, dokáže to v podstatě každý. Modularita se zdá být jasnou výhodou: Každý si postaví stroj přesně podle svých potřeb. Přesto se této myšlence opakovaně nedaří.

Reklama

Je to skutečně zarážející: Myšlenka, že si každý postaví stroj podle svých potřeb, je velmi stará a v podstatě je na ní založeno celé PC. Původní PC, tak, jak ho vymyslelo IBM, předpokládalo, že si ho každý zákazník upraví přesně tak, jak chce – textový adaptér MDA, grafický CGA, periferie – jak je libo. V podobném duchu byla navržena i řada profesionálních Commodorů. Tato podoba počítače existuje dodnes – rozdíl mezi klasickým desktopem a modulárním strojem je přitom hlavně v tom, že u počítače se komponenty montují do skříně, zatímco modulární stroj se sestavuje z modulů.

Zásadní rozdíl je přitom v tom, že karty nemají vlastní mechanickou ochranu a využívají širokopásmové rozhraní pro připojení.

Končí velký sen o modularitě?
i Zdroj: PCTuning.cz

Moduly jsou samostatné, mají vlastní pouzdro, lze jimi snadno manipulovat a propojují se navzájem rozhraním s nižším počtem pinů, protože čím méně pinů, tím vyšší spolehlivost propojení modulů. Rozhraní by mělo v zásadě podporovat i hotplug a hot unplug, což opět koncept trochu komplikuje. Výhodou je ale naprostá jednoduchost při sestavování: Pokud projdete mateřskou školou a umíte spojit dvě kostky Lega, umíte sestavit modulární počítač.

Přestože se marketéři tváří, že modulární počítač je nejžhavější novinkou, opak je pravdou. Velmi vyspělý byl například už koncept Apple - Modular Macintosh Jonathan (1985). Počítač byl navržený jako polička obsahující signálovou sběrnici, na kterou se umisťovaly podobně jako knížky jednotlivé moduly. Mezi moduly vidíme základní napájecí modul, procesorové moduly, modul s floppy, modul s harddiskem, modul zajišťující hardwarovou emulaci Apple II, zálohovací modul, DSP modul, ale také skříňku, kterou lze využít pro ukládání disket.

Končí velký sen o modularitě?
i Zdroj: PCTuning.cz

Koncept modulárního Macintoshe byl nejenom vizionářský, ale na rok 1985 také velice pokročilý, moderní a z designového hlediska skutečně sexy – trochu připomínal pozdější NeXT. Projektu se stala osudnou kombinace nepříznivých faktorů – byl to koncept inovativní, rizikový a navíc s ním přišel Jobs, takže když byl z Apple odejit, tak John Sculley zrušil i tento projekt.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama