Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém

Pavel Boček

Pavel Boček

29. 7. 2016 03:00 36

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Herní vesmír a oblasti 3. Herní mechanika 4. Postavy a povolání
5. Leveling, náročnost soubojů a tipy 6. Úkoly a dialogy 7. Herní příběh 8. Závěr

Baldur's Gate je s námi již téměř dvacet let. Není to tak dávno, co se podařila unikátní věc: s majiteli práv se povedlo vyjednat její remake a opětovné vydání. Tuto úchvatnou hru převzali někteří z původních vývojářů a začali ji vylepšovat a rozšiřovat. Podívejme se nyní postupně na výsledky jejich snažení!

Reklama

Úvod

Jeden by si skoro myslel, že představovat tu Baldur's Gate snad nemá ani smysl. Tak epická hra, jedno z nejlepších RPG všech dob (a možná nejlepší fantasy RPG vůbec). Ale ono to už ve skutečnosti je téměř 18 let od doby, kdy původní hra vyšla. Čili už uběhla celá jedna generace! Musíme myslet na děti, že? Většina z nich nejspíš o takové skvělé věci nikdy neslyšela. Což chápu, taková hra dnes musí působit archaicky, asi stejně, jako dnes zní Musicassette nebo VHS. Ale díky Beamdogu máme skvělou příležitost připomenout, že není mrtvá. Před lety, roku 2010, se totiž stala unikátní věc…

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Jelikož původní vydavatel (Interplay skrzevá Black Isle Studios) přišel na buben a práva se dostala až k Atari, po dlouhé době - dvanácti letech - byla distribuce hry digitalizována. Toto samo o sobě je velmi zvláštní, poměrně zřídka jsou takto staré hry znovu vydávány (až dochází k tomu, že je problém je legálně sehnat). To je první indicie toho, jak skvělá hra to stále je, i po těch všech letech. Trent Oster, původní spoluzakladatel BioWare (tvůrce původní hry) a také zakladatel Beamdogu, si však uvědomil její plný potenciál.

Měli bychom být vděční za to, že stále ještě existují lidé, jako Trent. Lidé ze starých dob, ochotní riskovat a ukázat světu, že metody ze zlatého věku, kdy byl herní průmysl teprve formován, mohou stále fungovat. Kdo by jinak dnes hrál tak starou hru s archaickou grafikou (mimo snad staré hráče, kteří ji hráli před těmi lety)? Může to být jedna z nejlepších her všech dob, ale to bylo před 17 lety. Dnešní standardy většiny hráčů jsou někde jinde: hlavní je grafika, často je to jedinou věcí, které se od mnoha moderních her dočkáte. Trentovi se však podařilo vyjednat práva k remaku hry a jejímu znovuvydání jako Baldur's Gate Enhanced Edition.

Poslední verze přináší více než 400 oprav nejrůznějších chyb, nové postavy, nové lokace, nové vedlejší úkoly a dokonce nezávislé rozšíření. Přináší romance, původně dostupné pouze v Baldur's Gate II. Objevily se i nové chyby, nicméně vývojáři stále pracují, poslední verze v tento moment je 1.3 (pozn.: aktuálně je to dokonce již 2.3, více v příštím článku), ale práce zdaleka nekončí. Přinesla vylepšený Infinity Engine (původně dostupný pro Baldur's Gate pouze přes modifikace), nyní vylepšený o podporu vysokých rozlišení (neboť i 800×600 je dnes již k ničemu). A jelikož dnes i moderní kalkulačka plní hardwarové nároky pro hry z roku 1998, došlo i k portování hry nejen pro Linux, ale i MacOS, iOS a dokonce Android. Nyní tak můžete hrát Baldur's Gate téměř na všem, což Beamdogu přináší samozřejmě i větší prodeje a více prostředků na vývoj dalších skvělých věcí.

Avšak nejprve, než se vydáme dále, dovolte těm z vás, kteří s ním nejsou obeznámení, představit soundtrack z Baldur’s Gate. Myslím, že když si to poslechnete, nebudu už ani muset k hudbě a zvukům ze hry nic dodávat. Je to pouze jedna z dalších fantastických částí této hry. Pochází z dob, kdy se hudba z her pomalu začínala stávat žánrem sama o sobě, není tedy divu, že v Black Isle do ní tenkrát investovali tolik. Jen si to sami poslechněte, doporučuji nechat běžet na pozadí, zatímco budete číst recenzi :-D

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Když jsme se vypořádali s hudbou, pojďmě hned skočit na grafiku. Jak jsem již naznačil, původní Infinity Engine je na dnešní standardy beznadějně zastaralý, hra však byla přehozena do jeho vylepšené verze z Baldur’s Gate II (což dříve bylo možné pouze přes rozsáhlé manuální modifikace). Nyní podporuje také vysoké rozlišení – v podstatě se na obrazovce ukáže větší plocha oblasti. Grafika používá nejčastější a dnes ověřené (ale ne v roce 1998 – tenkrát to byla ještě novinka) izometrické zobrazení, nová funkce je, že můžete přizoomovat a odzoomovat. Engine je kombinací předrenderované 2D scény s funkcemi pro implementaci 3D do ní, a na tom všem jsou pak postavy. Zatímco grafika zřejmě není nic úchvacujícího, myslím, že pro hru tohoto stylu je i v roce 2016 stále plně dostačující. Tato hra totiž určitě není hlavně o grafice, že ano. Ale určitě není nijak ošklivá, textury netrpí na nedostatečné rozlišení, tudíž myslím, že celkově to docela jde.

Baldur's Gate Enhanced Edition: epické RPG v novém
i Zdroj: PCTuning.cz

Herní videa byla údajně předělána do ručně kreslených animací, ačkoli z nich mám stále smíšené pocity. I při rozlišení pouze 1600 × 1200 jsou těžce rozpixelovaná – toto je asi nejhorší z těch několika málo špatných pocitů, které ze hry mám. Beamdog by se na to měl ještě zaměřit, myslím, že to shazuje dojem z celé hry. (Ačkoli co jsem zaslechl, kvůli právům se do rozsáhlých částí hry nedá příliš zasahovat, a toto je možná jedna z nich.) Začátek každé kapitoly hry, případně události jako např. sny, jsou implementovány v podobě pomalu běžícího, anglicky čteného textu. Samotné texty jsou nyní dostupné již ve 13 jazycích, dabing je však pouze anglický.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama