Levné versus drahé: Která cesta je správná?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Levné versus drahé: Která cesta je správná?

Levné versus drahé: Která cesta je správná?

Michal Rybka

Michal Rybka

18. 6. 2016 03:00 62

Seznam kapitol

1. Myš za šest pětek taky jezdí... 2. Levně pro kutily... 3. Držáky z éry IBM 4. Dáme si dvě stě třicet? 5. Alibaba a čtyřicet levných klonů... 6. Když vám padne do oka...

Když jsem četl amatérské hardwarové tipy, objevovala se tam často myšlenka „nemá smysl řešit kvalitu, vezměte si to nejlevnější a je to“. Je to ale dobrý nápad? Je lepší sáhnout po tom nejlevnějším a nemyslet na budoucnost a nebo naopak vrazit peníze do dražších komponent a periferií?

Reklama

Hardware mívá extrémní cenová rozpětí – a platí to zvláště pro periferie. Tak se podíváme například na myši: Nejlevnější dvoutlačítková myš s kolečkem vyjde na nějakých 80 Kč, nejdražší bestie od Mad Catz, Razeru a nebo Logitechu se blíží 5000 Kč. To jsou dva řády rozdílu – a to je za srovnatelnou funkčnost vážně hodně. Asi se shodneme na tom, že ty opravdu drahé kusy jsou opravdu prestižní a určené pro lidi, kteří se chtějí blýsknout „že na to mají“.

Levné versus drahé: Která cesta je správná?
i Zdroj: PCTuning.cz

Ostatně i podle toho vypadají a jejich obal podle toho vypadá, koukněte se na Razer Mamba 16000 a je to celkem jasné. Tohle není myš, kterou potřebujete, to je myš, kterou chcete. Ale pravděpodobně na ni nemáte a pokud na ni ty peníze máte, určitě vás napadnou lepší věci, do čeho je vrazit. Velmi drahé produkty patří mezi emoční volby, rozumu v tom nebývá ani za mák. Je to stejné jako u supersportů – taky si je nekupujete na cesty za nákupem.

Levné versus drahé: Která cesta je správná?
i Zdroj: PCTuning.cz

Přesto jsem přesvědčen, že tvrzení, že i nejlevnější myš stačí, je úplně šílené a autora takového výroku omlouvá snad jenom nezkušenost mládí. Dražší modely myší používají kvalitnější spínače a mají celkově lepší konstrukci a při stejné zátěži výrazně více vydrží. Mám například bezproblémový každodenně používaný Razer Lachesis z roku 2007, u kterého jsem prošoupal už dvoje teflony a musel strhnout spodní nálepku, protože se její trosky pravidelně lepily na optický senzor. Oproti osm let starému veteránovi mohou postavit generickou myš Hewlett Packard, která přišla spolu se systémem all-in-one a v akci vydržela necelý rok, než se stal spínač levého tlačítka nespolehlivý.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama