Retry? Některé technologie je třeba zkusit znovu!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Retry? Některé technologie je třeba zkusit znovu!

Retry? Některé technologie je třeba zkusit znovu!

Michal Rybka

Michal Rybka

10. 6. 2016 03:00 44

Seznam kapitol

1. Virtuální realita 2. Hraní streamovaných her 3. Chytré hodinky 4. Magnetické pásky 5. Vysoce odolné BluRay 6. Základní příjem

Některé technologie vypadají přežile anebo nesmyslně – přišly prostě příliš brzy anebo se zdálo, že nedávají smysl. Čas nám ale pokročil, ty internety zrychlily, kmitočty narostly, litografie se zjemnila, cena spadla a zkrátka a dobře má smysl podívat se na věci kdysi zavržené a dát jim druhou šanci.

Reklama

Občas jsem osočován z nadměrného pesimismu, což není pravda. Je to spíše cynický realismus, kdy odhaduji, jak by věci mohly dopadnout a ony pak často dopadnou ještě o něco hůře. Vsadil bych si na odstřel Megauploadu? Na to, že mi během pár měsíců odejdou čtyři disky? Na to, že se Apple rozhodne zaříznout zcela funkční 3,5 mm jack pro sluchátka? Že si místo toho můžete koupit mnohem dražší Bluetooth sluchátka, která vyžadují více energie a zaruší je kde jaký semafor na přechodu? Že Wi-Fi pásma budou po pár letech přecpána téměř k nepoužití? Že ještě v zimě 2015/16 uvidím na svém telefonu GPRS a nepřenesu větší objem dat, i když si zaplatím drahý datový balíček?

Ne, tak žádnou z těchto událostí jsem ve svém realistickém očekávání nepředpokládal. A přece se staly. Přesto neříkám, že budoucnost bude horší, než moje mrzoutství, naopak se dopracovávám k přesvědčení, že některé technologie přece jenom na sobě něco měly a mohlo by se to s nimi zkusit znova.

A začneme číslem jedna, číslem zcela jasným.

Virtuální realita

Virtuální realita v podání HTC Vive je pecka. Prostě pecka. Pohrál jsem si, zabavil se, jenom na pohyb s ocasem za zády si zatím musíme dát pozor, ale to snad chytré hlavy vyřeší – ideálně aniž bychom museli nosit počítač v batohu.

Máme všechny důvody přát si, aby VR konečně uspěla, nejen přinese nové herní zážitky, ale navazují na ni i další technologie. Tak za prvé, nalije to novou energii do žil výrobcům grafik, což se už stalo u GeForce GTX 1070/1080 a AMD RX480, ale také u nové generace procesorů. VR chce podstatně více výkonu a nyní je důvod opravdu upgradovat.

Nejen to, s úspěchem VR je svázán také nástup 360° filmů a 360° videa, což je opět super věc, můžete „být“ na místech, kam se normálně nedostanete, například si můžete představit, jaké je to viset nad Nuselákem, což jsme vyzkoušeli s 360° kamerou Samsung Gear 360.

Je to husté a hrozně se těším, kam všude se tento systém dostane. Třeba Mars anebo alespoň Měsíc by byl príma. S VR brýlemi můžete také udělat funkční teleprezenci a ovládat autíčka a drony přímo, intuitivně - což je super.

A navíc tu máme další věci: VR videa mají velké datové toky, na což potřebujeme větší paměti, větší úložiště a rychlejší přenos dat. Výrobci mají zase co vyrábět! Zájem na tom, aby se VR konečně prosadila, mají jednoduše všichni.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama