3D tisk: Úspěšná technologie, které se doma nedaří
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek 3D tisk: Úspěšná technologie, které se doma nedaří

3D tisk: Úspěšná technologie, které se doma nedaří

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 5. 2016 18:00 34

Seznam kapitol

1. Zhmotněná budoucnost 2. Malý domácí replikátor? 3. Pomalu, nedokonale, neprakticky 4. Stále lepší... a stále dražší
5. Profíkům pomáhají... 6. Doma jen překážejí 7. Budou i doma dávat smysl?

Myšlenka 3D tisku se mi líbí, považuji ji za zcela zásadní. Jak jinak si budou kosmonauti na svých cestách vyrábět náhradní díly? Reprap se v mém vidění blíží myšlence samoopravující se a sebereplikující se technologie, což je technologie jistě nejdokonalejší. Ale může něco takového dávat smysl i v běžných domácnostech?

Reklama

Znáte někdo scifi Lexx s vypěstovanou živou „nejničivější zbraní vesmíru“ anebo „velrybí kosmickou loď“ z obskurní hry Captain Blood? 3D tisk je důležitý krok vedoucí tímto směrem. Nemám žádné pochyby o tom, že 3D tisk je strategická technologie, bez které naši rodnou hroudu nikdy neopustíme.

Myšlenka, že si na Mars místo valníku náhradních dílů povezeme jenom 3D tiskárnu, která se umí z valné části opravit sama – a že nové výrobky se budou ze Země do marťanské znalostní báze jednoduše uploadovat, je prostě skvělá. Teď to chce ještě vymyslet tiskový materiál, který by se dal vyrábět na místě!

V opravdu hlubokém vesmíru jeden takový materiál máme: Vodu. Za velmi nízkých teplot je led tvrdý jako kámen a dává perfektní smysl většinu povrchových struktur prostě odlít. Nedělám si srandu, nechybělo mnoho a letadlovka Habakkuk vyrobená z ledu, respektive pykretu, tedy směsi ledu a pilin, málem drtila nácky v Atlantiku už za Druhé světové.

Jo, vize! Těmi se hřejeme při debatách vždy a sníme o světě s přirozenou AI, realistickými hrami a kompletní teleprezencí, zatímco se moříme s Windows 10, ze kterých jednomu zmizela nabídka Start a jinému zase přestalo fungovat dělání screenshotů. Věci nefungují, jak mají, rozbíjejí se, jsou pomalé a je to zkrátka ke vzteku. Ale co se přesně stalo s 3D tiskem, který nám před lety slibovali jako tu novou úžasnou věc?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama