Přijde po letošní E3 konec herních konzolí?
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Přijde po letošní E3 konec herních konzolí?

Přijde po letošní E3 konec herních konzolí?

Dominik Liebezeit

Dominik Liebezeit

11. 5. 2016 03:00 48

Seznam kapitol

1. Sony chystá překvapení 2. Známé specifikace PS4 „Neo“ a virtuální realita 3. Facka hráčům 4. Osmá generace je... divná 5. Jak z toho ven 6. Máme platit za lenost vývojářů?

Zprávy o tom, že Sony tajně chystá silnější verzi Playstation 4, se na nás v poslední době hrnou z tolika zdrojů, že je pomalu na čase je začít brát vážně a je téměř jisté, že nás na letošní E3 čeká zásadní odhalení. Podle neoficiálních zpráv by výkon PS4 měl narůst až o 125 %! Upgrade po tříletém cyklu, se ale může Sony škaredě vymstít.

Reklama

Už se těšíte na letošní E3? Podle všeho letos půjde o jeden z těch lepších ročníků. Nintendo si pro nás chystá novou konzoli, pravděpodobně s názvem NX, jejíž odhalení je na spadnutí, a Sony také nejspíš nehodlá zůstat pozadu a na E3 se tak dočkáme představení jejich silnější verze Playstation 4.

O tom, že se v Sony něco chystá, zhruba před měsícem jako první informoval server Giant Bomb. Svůj zdroj logicky neuvedli, ale šušká se o herním vývojáři, který to na nějaké party přehnal s alkoholem a začal redaktorům vyprávět, jak mají k dispozici development kit nové konzole od Sony, které říkal Playstation 4.5, a že také pilně pracují na hrách, aby je stihli v říjnu vydat. Od té doby jako by se s informacemi rozrhl pytel. V podstatě denně se objevují nějaké informace týkající se vylepšeného Playstationu.  Díky uniklému dokumetu, které Sony zaslalo vývojářům, známe jméno nové konzole, známe specifikace, známe dokonce i pravděpodobné uvedení na trh a cenu. Skoro to začíná vypadat, že se jedná o cílené úniky, jako by si tím Sony sichrovalo půdu a vytvářelo zájem o novou konzoli. Anebo jde ze strany Sony jen o promyšlený marketingový průzkum trhu, aby se zjistilo, jak by hráči reagovali na silnější verzi konzole.

A co na to Microsoft?

Krátce po těchto zprávách začali hráči upínat pozornost k Microsoftu, jestli také náhodou nechystá svou vylepšenou verzi Xboxu One. Podle článku na eurogamer.cz ze 4. dubna, šéf Xboxu Phil Spencer na Microsoft Build 2016 řekl: „Nejsem fanoušek Xbox One a půl. Pokud budeme chtít jít dál, chceme se pohnout dál mnohem víc. Naší konzoli se daří. Je výkonná, je spolehlivá, serverům se daří. Pokud s něčím půjdeme dál, bude to podstatná změna.“ Již ale zhruba týden po tomto článku se začaly vynořovat informace, že ono to s tím „naše konzole je výkonná, novou nepotřebujeme“ zase tak horké nebude. Dalším vodítkem, že Redmont něco tají, je zpráva pro akcionáře AMD, jež hovoří o třech „semi-custom“ čipech. O jednom se soudí, že patří Nintendu NX, které konečně přejde z architektury „power PC“ na architekturu „x86“. Další čip nejspíše patří nové verzi Playstationu 4. A co ten poslední, že by putoval do Redmontu? Podle zprávy IGN z 1. května se Microsoft insider Brad Sams vyjádřil, že nás na letošní E3 čekají dvě oznámení hardwaru. Jedno z těchto oznámení má být nový ovladač, o druhém Brad řekl, že má jít o „daleko větší oznámení týkající se hardwaru“.

Ono to celé tak trošku Microsoftem smrdí. Prohlásit jednu věc, a udělat opačnou. Vzpomeňte si na slavné představení Xbox One na E3 2013. Xbox One bude vyžadovat stálé připojení k internetu. Xbox One se bude prodávat pouze v balení s Kinectem. Hry z Xboxu One budou vázány na účet a nebude je možné prodat. Hry na Xbox One půjde sdílet až s 10 přáteli, a nebo je bude možné darovat kamarádovi. Xbox One pozná kdo je v místnosti a přizpůsobí tomu reklamu. A dnes? Všichni víme jaká je realita!

Odhalení Xbox One na E3 v kostce

Pokud bych se měl řídit selským rozumem, tak má teď Microsoft ideální příležitost jak dohnat zrátu v saturaci trhu vůči Playstation 4. Stačí jen počkat. Počkat, jak hráči přijmou upgrade konzole po ani ne tříletém cyklu. Co by ale od Microsoftu byla podpásovka největšího kalibru, v dubnu oznámit, že se žádný upgrade nechystá, a v červnu s velkou pompou oznámit upgradovanou verzi. Ono totiž zákazník, který se například v dubnu rozhodoval mezi PS4 a XBONE, se mohl rozhodnout právě pro Xbox, protože při oznámení silnější PS4 se klasická PS4 stane ne-li bezcenou, tak minimálně hodně zlevní. Tímto potencionálním úskočným manévrem Microsoftu, by tak zákazník mohl během dvou měsíců přijít o značnou část hodnoty konzole. Doufejme, že se Microsoft k tomuto kroku neodhodlá, a tím „velkým hardwarovým odhalením“ bude například jen konzole v novém designu, nebo třeba nějaká sranda s virtuální realitou (Hololens?).

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama