Budoucnost versus minulost: SmartCity versus DumbCity
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Budoucnost versus minulost: SmartCity versus DumbCity

Budoucnost versus minulost: SmartCity versus DumbCity

Michal Rybka

Michal Rybka

1. 4. 2016 12:00 108

Seznam kapitol

1. Budoucnost vs. minulost: SmartCity versus DumbCity 2. Město budoucností pro elektromobily... 3. z města pro papaláše... 4. ...anebo raději pro kola a povozy? 5. Nezastavujem, máme zpoždění! 6. Ucpaním města pro pohodovou budoucnost?

V jednom týdnu jsem zažil jak fantastickou vizi měst budoucnosti na výstavě Ampér 2016, tak i šok z patrně nejstupidnějšího urbanistického nápadu, s jakým jsem se za posledních 25 let setkal. Ilustruje to výrazný rozpor v tom, jak vnímat budoucnost měst: Buď jako návrat do minulosti, anebo jako cestu k jiné a snad lepší budoucnosti.

Reklama

Výstava Ampér 2016, která se odehrála na brněnském Výstavišti, přinesla celou řadu ukázek nových konceptů. Smart Grid, Smart City, Electro Mobility anebo Industry 4.0. Všechny koncepty spojuje hlavně myšlenka elektrifikace – s tím, jak zdroje fosilních paliv ubývají a jak je musíme měnit za předklon před báťuškou carem anebo saúdskou wahhabistickou teokracií, si většina techniků uvědomuje, že už opravdu musíme přejít hlavně na elektřinu coby univerzální technologii distribuce energie.

Nic lepšího než elektřinu nemáme. Umíme ji vyrobit z mnoha zdrojů, ať už obnovitelných, jako je solární energie, spolehlivých ale problematických, jako je jaderná technologie a až po grál lidské budoucnosti – funkční termojaderný reaktor, který by nám dovolil efektivně těžit energii z nejrozšířenějšího prvku ve vesmíru, totiž vodíku a konvertovat ho na nesmírně praktický inertní plyn, totiž hélium. Projekt termonukleárního reaktoru je v lidských dějinách asi jediný, který stojí za to podporovat i za cenu neomezených investic, protože nám otevře cestu k čisté a prakticky neomezené energii, dovolí nám kolonizovat vesmír a navíc nám dá príma plyn, se kterým je jednak sranda a taky jím můžeme bezpečně plnit vzducholodě.

Energetika je absolutní základ moderní technologické společnosti, protože bez ní nemůže fungovat. Po století, kdy jsme se mezi sebou rvali o fosilní zdroje, se více a více ukazuje, že budoucnost je spojená s moderní elektroenergetikou, stabilní rozvodnou sítí a zařízeními, která elektřinu promění na vytápění, komunikaci, dopravu, výrobu a cokoliv dalšího.

Na Ampéru 2016 jsme mohli vidět ukázky technologií, které by měly tuhle vizi naplnit, dodat energii, inteligentně ji rozdělit mezi spotřebiče a zajistit bezpečné a spolehlivé fungování celků. Je to složitější, než se zdá. Vezměte si elektrickou síť, zatím neumíme energii spolehlivě skladovat ve velkém objemu a rozvodná síť tak musí stabilizovat rovnováhu mezi výrobou a spotřebou. Ta má svoje výkyvy dané zdroji (například solární elektrárna nevyrábí energii, když Slunce nesvítí) a i výkyvy dané spotřebou (v pracovní dny běží továrny, když je chladno, běží vytápění). Smart Grid tak představuje technologii, která umí optimálně řídit spotřebu – vaše elektrické auto se nenabíjí ve špičce, kde je mimochodem elektřina drahá, ale v době, kdy je nabídka vyšší než poptávka.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama