Far Cry Primal – rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Far Cry Primal – rozbor hry a nastavení detailů

Far Cry Primal – rozbor hry a nastavení detailů

Petr Diviš

Petr Diviš

2. 3. 2016 08:00 16

Seznam kapitol

1. Doba kamenná v pěkné grafice 2. Nároky hry, testovací sestava, metodika 3. Vliv nastavení – rozlišení, režim obrazu, V-sync 4. Vliv nastavení – textury, stíny, následné efekty 5. Vliv nastavení – geometrie, terén, voda, prostředí
6. Vyhlazování hran 7. Vliv nastavení – Volumetrická mlha, FoV 8. Maximální vs. minimální detaily 9. „Advanced tweaking“ – vylepšení grafiky přes ovladače VGA 10. Závěr

Dnes se podíváme na technickou kvalitu hry Far Cry Primal. Hru z období, kdy se na našem území pohybovali lvi a šavlozubí tygři. Nároky hry jsou na maximální detaily velmi vysoké a tak vám přinášíme další rozbor. Dozvíte se, jaká nastavení detailů nejvíce ovlivní výkon a jaký mají vliv na kvalitu obrazu.

Reklama

Doba kamenná v pěkné grafice

Far Cry Primal – rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz

Nové Far Cry s podtitulem Primal přináší do série velmi zajímavou změnu, odehrává se v době kamenné (10000 let před naším letopočtem) a tak jistě pro velké množství bude vítanou změnou. Hru nám na naše PC a herní konzole vytvořilo vývojářské studio Ubisoft Montreal. Far Cry Primal opět patří do her, které na PC využívají proti-pirátskou ochranu Denuvo.

Hra běží na Dunia Engine  2 – ten samý engine co poháněl předchozí díl Far Cry 4. Na rozdíl od Far Cry 4 zde ale nenajdeme žádné přidané efekty Nvidia GameWorks. I tak je hra ale pekelně náročná při maximálních detailech, takže se vám určitě bude hodit znát veškerá nastavení. Ačkoliv se jedná o stejný engine, nový díl z nějakého neznámého důvodu nepodporuje MSAA vyhlazování. Vypadá to, že s touto metodou vyhlazování hran se v „next-gen“ hrách budeme setkávat jen výjimečně.

Far Cry Primal – rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz

Milé překvapení se koná při instalaci. Hra si ukrojí pouze nějakých 18 GB prostoru. To je na dnešní poměry velmi málo. Ovšem zbytek hardware rozhodně ušetřen nezůstane. Na maximální detaily si připravte nejvýkonnější grafické karty jako například GeForce GTX 980 Ti nebo Radeon Fury.

Napoprvé jsem zkoušel hru na grafické kartě GeForce GTX 980 Ti, díky které odhaluji nároky hry na paměť a výkon ve vyšších rozlišeních. S maximálními detaily hra vypadala úžasně. Prostředí pravěku ve hrách moc časté není, a tak herní prostředí působí o to zajímavěji. Svými nároky, ale hra trápila grafickou kartu opravdu hodně. V náročnějších scénách padal výkon pod 50 fps. Trochu jsem měl obavy o výkon dalších grafik v testu, a zda tentokrát nastavení detailů netestovat na GTX 980 Ti, ale jak uvidíte. Stačí mírně snížit jeden detail a výkon poskočí výrazně výše a obraz se změní jen nepatrně.

Na sestavě AMD, osazené procesorem FX8370 a grafickou kartou ASUS R9 290 OC, byl výkon celkem překvapením. Nízké rozlišení (tím je myšleno i 1920x1080) hru mírně limitoval procesor, ale už 2560x1440 běžěla hra na AMD sestavě velice dobře. Hra naštěstí netrpí na inputlag a je hratelná i na nižší fps (pod 60fps). S Radeonem R9 290 se tak po snížení jednoho detailu můžete bez problémů pohybovat v rozlišení 2560x1440.

Far Cry Primal – rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz

Poslední na řade bylo zkoušení celé hry a nastavení jednotlivých detailů na grafické kartě GeForce GTX 670, kterou již brzy nahradíme novějším modelem s podobným výkonem – GTX 960. Na této grafice můžete na plné detaily opravdu zapomenout. Při maximálních detailech GPU nemá dostatečný výkon a navíc dochází i paměť VRAM a tak hlavně po delším hraní dochází k propadům výkonu kvůli přetížení PCI Express sběrnice. Po opravdu mírném snížení detailů se však hra stane hratelná i na tomto 3,5 let starém dědečkovi.

Na první pohled tedy grafika hry vypadá dobře a své nároky si celkem obhájí (po snížení jednoho detailu). Některé efekty jsou ale až nereálně přehnány. Hlavně efekt paprsků slunce (nebo měsíce) je opravdu výrazný a v nočních scénách vytváří téměř pohádkovou atmosféru – můžete jej vidět na následujícím obrázku. Naopak animace veškeré vegetace po jednotlivé lístky ukazuje sílu engine. Některé scény svádí k tomu se jen zastavit a kochat se... dokud na vás nezaútočí třeba orel.

Far Cry Primal – rozbor hry a nastavení detailů
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama