Reální geekové versus „reální geekové“
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Reální geekové versus „reální geekové“

Reální geekové versus „reální geekové“

Michal Rybka

Michal Rybka

26. 12. 2015 03:00 26

Seznam kapitol

1. Noví geekové 2. Praví Geekové tělem i duší 3. Geek in extremis 4. #REHASH 5. Sociální stoky plné ... 6. Na Star Wars s třičkem Fatty Pillowa

Nevím, jestli je to seriálem The Big Bang Theory, ale moderní geekové se dost liší od generace geeků mého mládí. Kdysi si stavěli doma počítače, konstruovali si vlastní roboty, psali svoje operační systémy... Dnes si koupí tričko, srandovní čepici, energy drink a jdou si se smartphonem ovládaným dronem hrát do kavárny. Být dnes geekem je mnohem jednodušší a více trendy.

Reklama

Za opravdové geeky považuji lidi jako Steve Wozniak a nebo Dougles Engelbart. Dokonce i Wikipedia prohlašuje za geeky hlavně lidi se zájmem o matematiku či excentrickými intelektuálními zájmy. V 80. letech to byla skupina společensky značně ostrakizovaná a to jak u nás, kde mysl dorostenců zaměstnával spíše umělec s dovezeným syntenizátorem, tak i v Americe, jak můžeme vidět v řadě klasických filmů pro mládež. Geekové byli chytří, ale divní.

Změna nastala někdy po roce 2000 a podílelo se na ni patrně více faktorů. Tak za prvé – a to je možná nejdůležitější – ukázalo se, že si geekové dokážou pěkně namastit kapsu. Hrdinové školního fotbalového mužstva kvůli globalizaci hromadně přicházeli o práci v dolech a továrnách, hvězdy hiphopu se pravidelně rozstřílely na ulici, sportovci byli nalézáni v hotelových místnostech plných koksu a prostitutek, ale geeekové zakládali startupy a náhle a nezřízeně na nich bohatli. Řada podivných asociálů se náhle dostala k neuvěřitelnému balíku peněz a bývalé školní královny měly téma k zamyšlení o tom, zda si opravdu vybraly na maturák dobře. Tenhle jev je celosvětový: V Americe mezi geekovské superhvězdy patří Elon Musk, Mark Zuckerberg, Larry Page, Sergej Brin, u nás třeba Karel Janeček. Ani jeden z nich nepochybně nepatřil mezi nejpopulárnější spolužáky na střední, nicméně dnes patří mezi ty nejúspěšnější. Dnes prostě platí „Geeks shall inherit the world.“

"" by Ehud Kenan - originally posted to Flickr as 100_0334.
Licensed under CC BY 2.0 via Commons.

Náhlý vzestup geeků vedl k tomu, že je začala imitovat i řada lidí, které bychom mezi geeky z 80. let nenašli. Pravděpodobně by nosili importované plísňáče a předváděli se s Rubikovou kostkou přivezenou z dovolené u Balatonu, ale celkem jistě bychom je nenašli ve Stanici mladých techniků, kde se shromažďovali skuteční počítačoví fanatici. Rovněž bychom tam nenašli zrovna přehršel dívek, i když si za ta léta vzpomínám na dvě hrdinné zástkupkyně ženského pokolení, které se už v polovině osmdesátek učily programovat v BASICu. V osmdesátých letech by skutečný geek rozhodně žádnou ženskou nesbalil ani na to, jak umí programovat, ani na svoji úžasnou schopnost hrát počítačové hry.
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama