Zrození nakousnutého jablka
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Zrození nakousnutého jablka

Zrození nakousnutého jablka

Pavel Tronner

Pavel Tronner

2. 9. 2015 18:00 12

Seznam kapitol

1. Zrození nakousnutého jablka 2. Založení Apple 3. Padesát počítačů pro Byte Shop 4. Apple I: Procesor „z kalkulačky“ a scházející Basic
5. Apple Computer Inc. 6. Manufaktura na pět kusů denně 7. Legenda, která kdysi nebyla legendou

Většina firem z počátků mikropočítačové revoluce je dnes již buď zcela neznámá, nebo jde o známá, leč historii patřící jména. Některá dodnes užívaná (Atari) už nemají se svými počátky mnoho společného. Jedině firma Apple, která na začátku taktéž stála, existuje doposud. Ba dokonce se jí podařilo kolem svého zrodu a prvních krůčků vytvořit legendu. Pokusíme se na tuto etapu jablečné historie podívat poněkud střízlivěji.

Reklama

Asi každý, kdo o historii mikropočítačů zavadil i jen zcela omylem, ví, že za vznikem jablečné firmy stáli dva Stevové – Wozniak a Jobs. Především Steve Jobs se stal legendou a neuvěřitelně populární osobností, ovšem my, s technickým zázemím, raději velebíme toho druhého. Ano, Wozniak byl nepochybně nesmírně schopným a bez jeho přispění by sice Steve Jobs asi taky vynikl, třeba v prodeji hamburgerů, nebo jako pojišťovák, ale asi jen těžko v oblasti počítačů. Těm totiž prakticky nerozuměl.

Nejsilnější stránkou Steva Jobse bylo bezpochyby jeho charisma, které pozdější spolupracovníci popsali jako „pole pokřivené reality“. Byl zkrátka schopen prodat i to, co neměl a čemu nerozuměl. Ať se to nám, inženýrům, líbí, nebo ne, je třeba přiznat, že bez takových „spasitelů“ by se počítače prosazovaly jen těžko. Důvod? Přiznejme si, že ty první elektronické mašinky si dobrovolně koupil pouze technický nadšenec, nebo masochista. Prakticky k ničemu se nehodily a jejich používání bylo více než spartánské. Z fakt, že navzdory tomuto hendikepu nakonec vznikl mikropočítačový průmysl, lze vděčit osobnostem, jako byl Jobs. Jakkoliv nám jinak nemusí být zrovna sympatický – a řekněme si upřímně, on nijak moc sympatický ani nebyl.

Jobs se stejně jako Wozniak pokoušel o univerzitní studia, ale v tomto oboru žalostně selhal. Narodil se v San Franciscu 24.února 1955. Jeho biologickými rodiči byli studenti Wisconsinské univerzity, uprchlík ze Sýrie Abdulfattah Jandali a Joanne Carole Schiebleová, Američanka se švýcarskými kořeny. Vzhledem k tomu, že otec Schiebleové vehementně protestoval proti sňatku, rozhodla se jeho matka porodit v San Franciscu a nabídnout své dítě ihned po porodu k adopci. Adoptivními rodiči se stali Paul a Clara Jobsovi, kteří děti nemohli mít. Schieblová původně trvala na tom, že adopci povolí jen rodičům s univerzitním vzděláním, což Paul a Clara nesplňovali, takže se nakonec spokojila s příslibem, že k tomu studiu budou dítě aspoň vést. To se sice pokusili, ale marně. Na univerzitě se sice objevil, ale jediné, co zde dokázal zvládnout, byl kurz kaligrafie, což sice hrálo roli při pozdějším vzniku Macintoshe, ovšem jeho adoptivní rodiče tím notně zklamal.

Poté se mu podařilo získat angažmá u Atari, což je opravdu dosti s podivem, protože technice moc nerozuměl. No moc. Prakticky vůbec. Ale evidentně, pole pokřivené reality fungovalo už v jeho raném věku. U Atari pak vytvořil hru Breakout, tím se aspoň chlubil. Ve skutečnosti stál za tvorbou tohoto hitu Steve Wozniak, kterému Jobs zatajil skutečně vyplacenou odměnu a Wozniak za svou geniální práci dostal ani ne desetinu. Takový byl Jobs spolehlivý přítel.

Wozniak sám se od Atari zlanařit nenechal. Vážil si své práce u Hewlet Packard, ovšem je třeba bohužel přiznat, že u HP tak nějak asi tohoto technicky zdatného mladíka nedocenili. Je třeba zdůraznit, že HP v této době (jako ostatně i jiné firmy) zcela ignorovalo mikropočítačovou revoluci a s vlastními stroji se na tomto poli uplatnilo až později. Wozniak ale, stejně jako Jobs, správně odhadl, že doba se změnila. A oba u toho chtěli být.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama