Processor Technology a první kompaktní mikropočítač
i Zdroj: PCTuning.cz
Historie Článek Processor Technology a první kompaktní mikropočítač

Processor Technology a první kompaktní mikropočítač

Pavel Tronner

Pavel Tronner

16. 7. 2015 03:00 6

Seznam kapitol

1. Processor Technology a první kompaktní mikropočítač 2. Procesor Technology: Když ještě nebyl KickStarter 3. Na koleně... 4. Počítač pro normální lidi... před Applem 5. SOL-20: příliš chytrý terminál

Když budete poslouchat vyprávění či rozhovory s hrdiny mikropočítačové revoluce, mnozí vám budou tvrdit, že to byli právě oni, kteří přišli s kompaktním mikropočítačem. Dá se vcelku konstatovat, že to není pravda – ti, kteří mají tento přelomový nápad „na svědomí“, jsou dnes již neznámí a nikdo s nimi interview nedělá.

Reklama

Vyprávěli jsme si, že první (no dobře, tak ne úplně první, ale první masově vyráběný) mikropočítač světa se jmenoval Altair 8800 a vyráběla jej firma MITS. Altair znamenal skutečný přelom. Najednou byl k dispozici mikropočítačový systém, který znamenal vznik zcela nové platformy. Objevily se dokonce i kompatibilní klony, jako například IMSAI 8080.

IMSAI 8080, zdroj: imsai.net
i Zdroj: PCTuning.cz
IMSAI 8080, zdroj: imsai.net

Zatímco pro některé znamenal Altair a s ním nadcházející doba mikropočítačů především spoustu vizí o budoucím počítačovém světě a o rozšíření těchto pomocníků mezi všechny lidi, ti pragmatičtější zavětřili. Přeci jen, jsme v Americe a zdejší usedlíci moc dobře vědí, že když se objeví cokoliv nového, vždy je na tom možné nějakých pár babek vydělat.

Altair přitom představoval pouhý základ, se kterým jste toho moc nenadělali. Hodil by se tak maximálně jako těžítko...no, vlastně ani takové uplatnění pro něj nepřicházelo v úvahu, protože by vám zabral celý stůl. Takže – nehodil se ani jako těžítko. Bez rozšíření to nešlo. Naštěstí, díky zabudované sběrnici S-100 bylo něco takového možné.

"Altair 8800b Computer" di Swtpc6800 en:User:Swtpc6800  Michael Holley - Opera propria. Con licenza Pubblico dominio tramite Wikimedia Commons.
i Zdroj: PCTuning.cz
"Altair 8800b Computer" di Swtpc6800 en:User:Swtpc6800  Michael Holley - Opera propria. Con licenza Pubblico dominio tramite Wikimedia Commons.

Jedním z těch, které Altair oslnil a kteří pravidelně docházeli do prvního počítačového klubu, byl i mladý inženýr jménem Bob Marsh. Ten dospěl k velmi správnému názoru, že tím prvním, co budou uživatelé potřebovat, bude více paměti. Dnes by bylo možné preferovat místo paměti klávesnici a výstup na monitor, ale tehdy byli lidé ještě mnohem skromnější, nezkažení bohatou nabídkou všeho možného. Nicméně, kapacita RAM prvního Altairu – celých 256 bytů – neodpovídala době ani dnes, ani tehdy. S tím se skutečně nedalo nic rozumného podniknout. Pokud měl Altair nabídnout i nějaké využití – ať už si pod tímto pojmem představíme cokoliv, jelikož využití pro počítač bez periférií, monitoru, klávesnice… se opravdu hledá dosti těžce – potřeboval zkrátka více paměti.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama