Early access: Hry ve vývoji, které můžete hrát už dnes
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Early access: Hry ve vývoji, které můžete hrát už dnes

Early access: Hry ve vývoji, které můžete hrát už dnes

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

14. 7. 2015 03:00 47

Seznam kapitol

1. ARK, DayZ, Rust 2. The Forest, LEGO Worlds, The Long Dark 3. Project Zomboid, Don't Starve Together, Stranded Deep 4. Subnautica, Starbound, Warlock vs Shadows
5. Broforce, Darkest Dungeon, Prison Architect 6. Trine 3, Next Car Game, DiRT Rally 7. Space Engineers, Medieval Engineers, Besiege

Je tu nejkrásnější část roku, ale počasí je trochu nevyzpytatelné. Pokud je zrovna za okny sychravo a všechny zajímavé novinky už máte odehrány, máte ještě jednu skvělou možnost – hry v early acess. Které jsou ty nejlepší, co aktuálně frčí? Prošli jsme za vás Steam a vybrali opravdu ty nejlepší! Tady je máte!

Reklama

Ať už hry v tzv. early access (tedy v brzkém nebo ještě výstižněji v předběžném přístupu) máte rádi, nebo ne, jedno jim neupřete – podařilo se jim změnit celý herní svět. Tento druh financování společně s Kickstarterem dává možnost malým nezávislým studiím ucházet se o naši přízeň a ukázat nám, co v nich je i bez velkého vydavatele.

Díky tomu vznikají opravdu neotřelé kousky, které občas i změní herní svět. Ostatně i vůbec první velká hra, která přišla s early access, herní svět změnila a to opravdu výrazně – jednalo se totiž o Minecraft a ano, bylo to ještě předtím, než se na Steamu objevila příslušná sekce.

Early access: Hry ve vývoji, které můžete hrát už dnes
i Zdroj: PCTuning.cz

Vedle Minecraftu využívaly předběžný přístup i další úspěšné tituly. Ty sice možná tolik nevydělaly (tvůrce Minecraftu Marcus „Notch“ Persson prodal Minecraft včetně studia Mojang za 2,5 miliardy dolarů), ale to nám vůbec nevadí – vždyť nejdůležitější je, jestli se u hry bavíme, no ne?

Asi nejzajímavějšími nově vydanými hrami, které mají původ v early access, jsou například Wasteland 2, Kerbal Space Program, Divinity: Original Sin, nebo Assetto Corsa. Předpokládám, že po vyjmenování těchto zvučných jmen se mnou musíte souhlasit. A právě proto bychom nezávislou herní scénu nikdy neměli podcenit. Ale dost už lobování za tento druh financování. Pusťme se do výčtu samotných her v early access, které ještě nebyly dokončeny, ale přitom jsou ve stavu, v němž si je můžete užít už teď.

ARK: Survival Evolved

  • Vývojář: Studio Widcard
  • Cena: 27,99 €
  • Předpokládané datum vydání: červen 2016

Začněme hezky zostra. ARK: Survival Evolved se na Steamu už několik dní drží na prvním místě žebříčku nejprodávanějších her. Ostatně pouze během prvního dne v early access si ARK pořídilo více jak sto tisíc lidí. To o kvalitách hry samo o sobě svědčí. A o čem že tu běží řeč? No přeci o survival hře, ve které sklízíte ovoce, lovíte dinosaury, stavíte příbytky a v nejlepším případě se spolčujete s dalšími hráči, protože boj o přežití na vlastní pěst je v ARK opravdu těžký!

Early access: Hry ve vývoji, které můžete hrát už dnes
i Zdroj: PCTuning.cz

DayZ

  • Vývojář: Bohemia Interactive
  • Cena: 27,99 €
  • Předpokládané datum vydání: neznámé

DayZ. Původně mod pro Armu II, aktuálně samostatně stojící hra v early access, na které pracuje Bohemia Interactive (nyní už bez Deana Halla). I DayZ je nemilosrdnou survival hrou, tentokrát ovšem zasazenou do současného světa, jenž je sužován zombie nákazou. V této hře máte jen jeden jediný cíl – přežít všechny nesnáze a to co nejdéle. Přitom vás sužuje hlad, žízeň i samotní lidé, které nouze často dovede až za hranice lidskosti – stejně jako ve skutečnosti! Bohužel musím dodat, že ač jsou herní mechanismy opravdu zajímavé a hra je hodně návyková, v posledních několika měsících se s ní moc nehýbe a ostré vydání se tak stále nepřibližuje.

Early access: Hry ve vývoji, které můžete hrát už dnes
i Zdroj: PCTuning.cz

Rust

  • Vývojář: FacepunchStudios
  • Cena: 13,99 €
  • Předpokládané datum vydání: neznámé

Rust je skutečný poklad sekce předběžného přístupu. Tato survival hra je v early access už od prosince roku 2013, přičemž na ní autoři usilovně pracují a přinášejí pravidelné updaty. Za tu dobu se hra dočkala své druhé verze, v níž je o poznání větší mapa (nevyhovuje všem, ale co naděláte) a neustále přibývající možnosti, jak se poprat se všemi nástrahami. Hráče přitom omezuje hlad, žízeň, zima a samozřejmě i lidé, které můžete odlovit stejně jako divokou zvěř a upéct si je k večeři. Toto samozřejmě neříkám, abych vás znechutila, nebo vyvolala všeobecnou diskuzi o kanibalství – jenom tím chci ilustrovat nekonečné možnosti této hry.

Early access: Hry ve vývoji, které můžete hrát už dnes
i Zdroj: PCTuning.cz

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama