Ochočte si robota aneb augmentované hračky
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Ochočte si robota aneb augmentované hračky

Ochočte si robota aneb augmentované hračky

Michal Rybka

Michal Rybka

22. 5. 2015 12:00 5

Seznam kapitol

1. Když váš program běhá po podlaze 2. Když se robot zblázní 3. Ozobot: vaše čára je mu rozkazem 4. Barevné signály 5. Přes tablet nic pro epileptiky 6. Až příliš jednoduchý, ale...

Kdo by nechtěl robota? Robot je něco jako zvířátko, které navíc můžete kdykoliv vypnout, nežere vám dveře od koupelny a nezvrací na koberec baterky. Nemusíte řešit, co robot o samotě doma dělá a když se vám omrzí, můžete ho klidně prodat na Aukru a nebo nechat recyklovat, aniž by vás otravovali aktivisté. Roboti jsou zkrátka príma!

Reklama

Před mnoha a mnoha lety jsem si dělal průzkum, jak se mladí muži a mladé ženy dívají na roboty. Předpokládal jsem, že pokrokovější budou muži a že se na ně budou dívat lépe. To se ale ukázalo pravdivé jen částečně – muži by si opravdu pořídili robota raději, ale byl by pro ně stále jenom věc. Ženy by byly vůči pořízení robota opatrnější, ale měly se tendenci dívat na něj jako na něco živého a chovaly by se k němu lépe. Zkrátka a dobře: Robot by si u žen hledal cestu domů déle, ale byl by z něj člen rodiny. Roboti vyvolávají emoce.

Z filmu Andrew – člen naší rodiny
i Zdroj: PCTuning.cz
Z filmu Andrew – člen naší rodiny

Dělá to z robotů lepší hračky? Určitě. Zpřístupní to technologie i lidem, kteří se o ně jinak nezajímají? Dost možná. Vezměte si takové programování: Jedna věc je vyřešit programátorský hlavolam v počítači anebo na tabletu, věc zcela jiná je postavit si robota z Lega a nechat ho pobíhat po podlaze. S takovým robotem je legrace, blbě ho naprogramujete a hop, už v sebevražedném pohnutí seskakuje ze stolu. Když uděláte chybu u fyzického zařízení, může to být hodně akční a může to mít dramatické následky. V případě automatického auta to může mít drastické následky, u robota servírujícího kečup spíše legrační. I když debugovat s hadrem bych po něm nechtěl.

Buď jak buď s roboty je legrace. Nejlepší jsou roboti, které lze programovat nějak netradičně, bez toho, abyste museli v počítači sepisovat instrukce, pak je uploadovat přes USB do robota a pak ho kvůli chybě pronásledovat po zahradě, protože vadný robot musí být nejprve odloven, aby mohl být znovu připojen a naprogramován.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama