Velký výběr strategických her, které zatřásly světem
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Velký výběr strategických her, které zatřásly světem

Velký výběr strategických her, které zatřásly světem

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

29. 7. 2014 03:00 66

Seznam kapitol

1. Úvod, Civilization, Alpha Centauri 2. SimCity, The Sims 3. Warcraft, Age of Empires 4. StarCraft, Command & Conquer
5. Transport Tycoon, RollerCoaster Tycoon 6. Dungeon Keeper, Heroes of Might & Magic 7. UFO: Enemy Unknown, Total War 8. Další skvělé strategie

Strategie jsou specifickým žánrem – chybí u nich vzrušení z bezprostředního boje, protože šarvátky sledujeme s odstupem. A také u nich tolik nezáleží na grafice ani na fyzice. Přesto je milujeme! Když se nám podaří rozcupovat protivníka, zadostiučinění je obrovské. Chcete ten pocit zažít? Sáhněte po jedné z těchto her a pusťte se do toho.

Reklama

Strategické hry nás doprovázejí od dob, kdy se videoherní průmysl postavil na vlastní nohy. A to je pořádná řádka let. Od svého vzniku strategie překonaly spoustu překážek a prošly významnými proměnami. Zdaleka nejvýznamější změny přitom zaznamenaly v dobách minulých, kdy světu vládla Amiga či DOS.

V dnešním článku jsme se rozhodli věnovat spíše titulům patřícím do novodobé éry (i když striktní dělení na staré a nové tituly není dost dobře možné – řada dnes jmenovaných her má svůj původ ještě v dobách, kdy na PC vládl DOS a některé z nich přišly v éře Windows 95 a hráli jsme je pod DOSem i pod Windows). K těm čistě DOSovým historickým klasikám, mezi něž patří třeba Dune II (a kterou bychom mohli označit za jakéhosi předchůdce hned několika dále jmenovaných her), se ale možná někdy v budoucnosti ještě vrátíme.

Sid Meyer's Civilization

  • Rok vydání: 1991
  • Vývojář: MicroProse
  • Žánr: turn-based strategie

Sid Meyer's Civilization je zrovna jedním z titulů, které hrály významou roli v obou érách – dala základ nejen celé sérii strategických 4X her (eXpand, eXplore, eXploit, eXterminate), ale i početným klonům a hrám, které se od ní inspirovali. Jedná se o turn-based strategii, v níž se hráči chopí vedení jednoho z národů a snaží se s ním podmanit si celou Zemi.

Hráč si může zvolit, zdali se vydá cestou zkušeného diplomata, nebo se na své protivníky vrhne v otevřeném konfliktu, případně to bude hrát na každou stranu jinak. Přitom je třeba zakládat nová města, zvelebovat ta stávající, udávat směr výzkumu, objevovat nová zákoutí atd.

V jedné hře Sid Meyer's Civilization jste obsáhli dobu od 4000 let před naším letopočtem až do současnosti a to hezky krok po kroku – žádné urychlování hry nebylo k dispozici. Komplexnost a celková provázanost herních mechanik byla příjemná, ke konci hry však tyto vlastnosti trošku škodily. Hra se totiž neskutečně natahovala, stávala se stereotypní a nepřehlednou. I přesto se však jednalo o jednu z nejlepších strategických sérií vůbec.

Civilizace je typickým zástupcem her, které mají svůj původ ještě v archaickém rozlišení VGA pod DOSem...

a náležitě modernizované fungují i dnes.

Sid Meier's Alpha Centauri

  • Rok vydání: 1999
  • Vývojář: Firaxis Games
  • Žánr: turn-based strategie

Sid Meier's Alpha Centauri je sequelem série Civilization, který se odehrává ve vesmíru v blízké budoucnosti. Ve své podstatě jde taktéž o 4X strategii v níž plníte hodně podobné úkoly jako ve hře Civilization, jen zaobalené do sci-fi stylizace. Hra se dočkala DLC Sid Meier's Alien Crossfire. V současné době netrpělivě vyhlížíme duchovního nástupce hry, který by se měl jmenovat Sid Meier's Civilization Beyond Earth.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama