Jak svět objevil existenci „nejnovějších médií“
i Zdroj: PCTuning.cz
Internet Článek Jak svět objevil existenci „nejnovějších médií“

Jak svět objevil existenci „nejnovějších médií“

Michal Rybka

Michal Rybka

27. 6. 2014 03:00 35

Seznam kapitol

1. Dinosauři vs. generace Z 2. Komunita si vystačí i sama 3. Je to zločin proti lidskosti... 4. A co my jako s tím?
5. Když se dva světy střetnou... 6. Ignorujte je, přestanou vás potřebovat 7. Jen se smějte...

Když začaly klasickým médiím mizet diváci a čtenáři, odborníci zkoumali hlavně to, jak tento propad zastavit. Většina z nich si nepoložila otázku, kam odcházejí a co dělají. Až když se začalo mluvit o milionových výdělcích úspěšných letsplayerů, všiml si i svět konzervativních médií, že jim „uprostřed Hollywoodu tak nějak vyrostla sopka“.

Reklama

A sopka je to veliká a děsivá. Nejnovější „generace Z“, tedy ta, která přišla na svět po „mileniálech“ a má dnes 15–20 let, je výrazně jiná, než byly ty předchozí. Občas se bavím s mediálními experty o generaci staršími, než jsem já (tedy ještě „předpočítačovými“) a vysvětluji jim postoj „generace Z“, jenž by se dal shrnout zhruba takhle: Experti jsou ve svých padesáti „pod drnem“, já jsem „dinosaurus“, třicetiletí jsou „fotrové“ a jen dvacátníci se na rozdíl od těch starších orientují. „Orientovat se“ znamená ignorovat staré technologie, jako je telegraf, noviny, kouřové signály anebo televizi.

Rozhlas evidují jako generátor zvukového šumu v posilovně či autě a televize představuje zdroj teplého světla v obýváku či náhradu nepohyblivých plakátů, které se kdysi místo nich vyskytovaly po hospodách. Tohle všechno je dávno pasé. A ty staré webové technologie, no, ty s těmi nepohyblivými písmeny, co obsahují blogy a jiné nářky našich fotrů (jako je D-Fens), tak ty už také patří minulosti. Dnes jsou základem sociální sítě, uživateli tvořená videa a hlavním prostředkem komunikace jsou chytré telefony. Samozřejmě ne ty na šňůře, které se používaly v pravěku a z jejich drátů se připravovaly pasti na bizony, ale normální smartphony, ty, co nemají klávesnici.

zdroj: disney.wikia.com
i Zdroj: PCTuning.cz
zdroj: disney.wikia.com

Kdo by četl noviny, ve kterých se dočtete to, co bylo na netu včera? Tak ještě prarodiče, co bydlí u lesa, je použijí na sušení hub, i když nadávají, že ten blbý levný inkoust houby špiní. Že si místo toho radši nepořídí sušičku!

A kdo by zapínal televizi, která vysílá pořady jen v určitou dobu a ještě je prostřílí reklamami? Nová generace už po televizi netouží, chce ji jenom jako zobrazovač. Proč čekat, než se místním televizím uráčí vysílat nejnovější sérii Hry o trůny, když se na to můžete přes net koukat ve stejnou dobu, kdy se objeví venku?

zdroj: iDnes.cz
i Zdroj: PCTuning.cz
zdroj: iDnes.cz

A ty webovky a blogy plné písmen – kdo by se tím prokusoval? Místo textu lze přece natočit video. Vznikne sice soubor milionkrát větší než text, nelze ho příliš dobře obsahově indexovat a na rozdíl od textu v něm ani moc skákat, ale nevadí. Místo postu natočíš informačku a uploadneš ji k sobě na kanál, ať to lidi šérujou. Takhle to prostě je a hotovo.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama