Projekt Sněhurka: Jak vznikaly tajné zbraně Apple
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Projekt Sněhurka: Jak vznikaly tajné zbraně Apple

Projekt Sněhurka: Jak vznikaly tajné zbraně Apple

Michal Rybka

Michal Rybka

20. 6. 2014 12:00 20

Seznam kapitol

1. Poklady, které (ne)spatřily světlo světa 2. Předprodukční Commodore 65 3. I Microsoft má své poklady 4. Kterak Apple začínal s opravdovým designem 5. Apple hackerský, otevřený, estetický... 6. Sněhurka, sedm trpaslíků a jablko
7. Počítače budoucnosti (z roku 1982!) 8. Jak by vypadal „iPhone“ v roce 1984 9. Kterak jsme mohli mít modulární Macy 10. Jenže korporátní šéf je horší než ekonomická krize 11. Kdo se směje iPhone...

Každá společnost má tajnou Aladinovu jeskyni plnou pokladů. Obsahuje návrhy a prototypy, které byly připravené v utajení – a často také v utajení zanikly. Jen vzácně se archivy otevřou a my můžeme vidět „minulost, která mohla být, ale nebyla“. Co chystal Commodore, Microsoft a jak mohly vypadat hračky Apple podle plánů z 80. let?

Reklama

Na Aladinovu jeskyni neznámých pokladů narazíte obvykle teprve poté, co se začnete věnovat sbírání starých počítačů anebo studiu jejich historie. Tyto systémy jsou málo známé, a pokud stále existují, je to jenom v několika kusech a jejich vzácnost je prostě nezměrná. Často jde o pohrobky pokusů o revoluční přeměnu orientace firmy (například o pokus nahradit PC unixovou pracovní stanicí, jako byl Commodore 900), anebo naopak o stroje, které měly pokračovat v zavedené vývojové linii, jenomže ta byla (případě i s firmou) zrušena.

zdroj: Commodore Microcomputers, Sep/Oct 1985, courtesy Anthony Beckett via The Secret Weapons of Commodore
i Zdroj: PCTuning.cz
zdroj: Commodore Microcomputers, Sep/Oct 1985, courtesy Anthony Beckett via The Secret Weapons of Commodore

Řada informací o vzácných systémech prosakuje na stránkách nadšenců, kteří doslova po všech čertech celé roky sháněli jakékoliv střípkovité informace o „divných strojích“, které se nedaly zařadit do žádné normální časové řady. Tyto stránky mají jen málo obrázků a většinou jde o fotky zcela příšerné kvality, často o skeny mizerných fotek, které byly zveřejněné jen v nějakých novinách, přičemž se prototyp do záběru dostal náhodou. Někdy, když je štěstí, se objeví fotky v lepší kvalitě, většinou ze soukromých sbírek bývalých zaměstnanců. Skutečný existující stroj je absolutní vzácností.

Mezi nejzajímavější stránky patří hlavně The Secret Weapons of Commodore, která vznikla v roce 1998 a kterou její autor, Cameron Kaiser, rozšiřoval o nové objevy do roku 2007. Přes nehezkost stránky a jen opravdu malé fotografie jde o unikátní zdroj informací, které jinde jen tak nenajdete.

Sběratelsky jsou velmi vzácné zvláště prototypy, například vývojový systém Lorraine, ze kterého vznikla později Amiga. Tento vývojový systém ještě není osazen proslulými koprocesory, jejich funkci simulují celé desky osazené klasickými obvody. Mimořádně zajímavé jsou také skeče návrhů vzhledu finální verze Lorraine, které ovšem, na můj vkus, vypadají kapku přeultrakombinovaně. Některé například vypadají jako skládací harmonika.

Jeden z koncepčních návrhů Lorraine, zdroj: Amiga history guide
i Zdroj: PCTuning.cz
Jeden z koncepčních návrhů Lorraine, zdroj: Amiga history guide

Velmi zajímavé jsou i stroje, které vznikly v předprodukční sérii. Předprodukční série má už hotový design a rozložení dílů, ale není ještě dokončena, například obsahuje nehotovou ROM s chybějícími funkcemi a přebývajícími chybami. (Zlé jazyky by tak mohly například tvrdit, že předprodukční sérií představují první Sinclairy QL, které se osazovaly modulem s přídavnou ROM, protože do osazených pamětí se systém prostě nevešel.)

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama