Zase se to pokazilo? Je na čase zbavit se elektroaušusu!
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Zase se to pokazilo? Je na čase zbavit se elektroaušusu!

Zase se to pokazilo? Je na čase zbavit se elektroaušusu!

Michal Rybka

Michal Rybka

4. 4. 2014 11:00 34

Seznam kapitol

1. Byznys je byznys... 2. Staré zahoďte, pořídíte lepší! 3. Kupte to... a „spotřebujte“ 4. Věčná baterie
5. Výroba aušusů, hnací motor pokroku! 6. Po nás potopa 7. Centík k centíku, a milion je v kapse

Dělají vám neopravitelné spotřebiče radost? Líbí se vám nerozebíratelná zařízení? Těšíte se z toho, že místo snadné výměny dílu za pár korun či stovek musíte kupovat zcela novou věc? Věříte kecům o krátké morální životnosti, kvůli které nemá smysl dělat věci poctivěji? Myslíte, že jen díky tomu je to levnější? Mělo by se s tím začít něco dělat!

Reklama

Nepatřím mezi eurooptimisty, protože nejsem nadšený z byrokracie jako formy vládnutí nastupující po demokracii. Čas od času se ale stane, že padne eurorozhodnutí, kterému zatleskám a které mě potěší. Tentokrát přišla taková rozhodnutí tři: Prvním je prosazování síťové neutrality, druhým je zrušení roamingu v rámci EU a třetím je návrh na regulaci poplatků při platbě kartou, tedy až desetinásobný pokles.

Všechno je rozumné, je to jasné zlepšení služeb pro zákazníky a jen různí kartelové a oligopolové mrmlají nad náhlou ztrátou výnosného businessu za nic. Jasně, je super, když můžete šikanovat poskytovatele cizích internetových služeb a protěžovat „v rámci zajištění inovace a produktivity“ ty svoje. Je boží vyměňovat si pytle peněz za volání do sousedního regionu, anebo si navrtat penězovod a pořádně odsávat z prováděných karetních transakcí. Pořádně vyždímat zákazníka je vždycky legrace, navíc si potom můžete založit kreditní společnost a půjčovat zpět lidem prachy za těžká procenta. Akcionáři to mají rádi a dají managementu pěkné prémie, takže je v zájmu všech držet pěkně basu a pěkně ten trh hlídat, aby se ceny moc nepropadly a aby – slovy mafiána Bonana – „věci fungovaly tak, jak mají“.

Zase se to pokazilo? Je na čase zbavit se elektroaušusu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Samozřejmě, že lobbisté protestují. Jenže jak pravil jeden anonymní diskutér na The Registeru: „Tohle musí být to nejjednodušší a nejlevnější zjištění, jestli je nový návrh dobrý: Stačí zjistit, jestli proti návrhu protestuje nějaký průmyslový kartel.“ Výborně! Takže bychom mohli pokročit o kousek dále a po různých problematických nařízeních v oblasti elektroniky, jako bylo zavedení bezolovnatých pájek, které nám zkrátily životnost zařízení, bychom se mohli zabývat opravdu důležitými věcmi, jako je omezení dovozu jednoúčelových aušusů.

Nemluvím tím o běžném šmejdu, který si často dovezete z Deal Extreme. Každý ví, že Deal Extreme je sázka do loterie. Někdy vám přijde slušně udělaná věc, jindy to smrdí ohořelým plastem už při příjezdu, občas se to za dva měsíce rozpadne a vy to pak relamujete.

Zase se to pokazilo? Je na čase zbavit se elektroaušusu!
i Zdroj: PCTuning.cz

Deal Extreme je svého druhu geekovská ruleta, kdo ji hraje, ten ví, do čeho jde a co od toho může čekat. Pokud vám dovezený gadget podpálí byt, vypálí oči, rozpadne se pod vámi, anebo způsobí jinou nepříjemnost, je to váš problém. A navíc po snížení limitů na bezcelní dovoz si toho stejně už moc přivézt nemůžete.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama