herni-pecky-ktere-nezestarnou-vyber-legendarnich-titulu
Historie Článek Herní pecky, které nezestárnou – výběr legendárních titulů

Herní pecky, které nezestárnou – výběr legendárních titulů

Lucie Jiříková

Lucie Jiříková

17. 1. 2013 12:00 77

Seznam kapitol

1. Adventury 2. Strategie 3. Závodní hry 4. RPG hry 5. Akční hry

Koupíte si hru za tisícovku a po pár hodinách vás už nebaví. Máte našlapané herní dělo s úžasnou grafikou, ale je to na nic – nové hry vás prostě nechytají u srdce. Zavzpomínejte s námi na legendy, u kterých grafika pěkně kulhala, ale se svou hratelností vás dostaly na dlouhé týdny. Nebo i měsíce. Vybíráme ty nejúspěšnější herní tituly.

Reklama

Pokud se máme bavit o legendárních hrách, bylo by hříchem nezačít náš článek adventurami. Když byla digitální zábava ještě v plenkách, šlo o jeden ze stěžejních žánrů, se kterým se v té době setkal úplně každý hráč.

Série King´s Quest

Tato série byla vytvořena americkým vývojářským studiem Sierra Entertainment a čítá celkem 8 her, které byly vydány mezi lety 1984–1998. Hlavní postavou je král Graham a členové jeho rodiny. Tyto hry si svou popularitu zajistily především bohatým pohádkovým příběhem a mnoha komickými odkazy a rozhovory. Pozadu však nebyly ani po technické stránce, ba přímo naopak – již první díly používaly pseudo 3D zobrazení, takže hráči s postavou mohli například vcházet za objekty, což bylo v té době značně pokrokové.

Herní pecky, které nezestárnou – výběr legendárních titulů
i Zdroj: PCTuning.cz

Na série King´s Quest se v nedávné době pokusilo navázat Phoenix Online Studio, které před dvěma roky vydalo jeho volné pokračování a názvem The Silver Lining. Tomuto pokusu však byla vyčítána přílišná filmovost a málo skutečně tuhých puzzlů. Na pořádné pokračování tedy ještě čekáme. Dobrá zpráva je, že by se k nám mohlo dostat již tento rok. Prý na něm pracuje vývojářské studio Telltale Games, které stojí za nejúspěšnější adventurou minulého roku – zombie sérií The Walking Dead.

Série Monkey Island

Největším konkurentem série King´s Quest byla určitě série Monkey Island, za kterou stojí další legendární vývojářské studio - LucasArts. I když tato série nebyla do počtu dílů zase tak plodná a dohromady jsme se dočkali pouze 4 her, určitě to stálo za to. Hlavní hrdina hry, Guybrush, se chce stát pirátem, ale na cestě za jeho snem ho samozřejmě čeká spousta tuhých překážek, humorných situací a rozhovorů a bláznivých postav. A jak se na zlatou éru adventur slušelo, i zde jsme se setkali s velice tuhou obtížností, z které se nejednomu hráči ježí vlasy na hlavě ještě dnes.

Herní pecky, které nezestárnou – výběr legendárních titulů
i Zdroj: PCTuning.cz

The Longest Journey

Nadčasový titul z per vývojářského studia Funcom způsobil v roce svého vydání (2000) doslova poprask a jeho jméno se dodnes skloňuje na všechny pády a dává jako příklad stávajícím studiím. Aby také ne, ačkoliv bylo v této adventuře použito hybridní 2D/3D prostředí, bez problémů servírovala impozantní scenérie a početná full-motion videa a samozřejmě nechyběl ani propracovaný příběh, ve kterém hráli roli dva protichůdné světy, ale také dech beroucí vztahy mezi hlavními postavami. Tento unikátní mix ještě dnes mnoho hráčů nepovažuje za hru, ale za umělecké dílo. 

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama