Klasickým žárovkám zvoní hrana – test tří LED žárovek s PIR
i Zdroj: PCTuning.cz
Hry Článek Klasickým žárovkám zvoní hrana – test tří LED žárovek s PIR

Klasickým žárovkám zvoní hrana – test tří LED žárovek s PIR

Robert Žárský

Robert Žárský

8. 9. 2011 03:00 43

Seznam kapitol

1. Pár slov na úvod 2. Model LED-E27-EMPIR-39-C 3. Kam a na co se hodí 4. Zhodnocení

V poslední době jsme svědky masivního rozmachu světelných zdrojů na bázi LED technologií. Tento rozmach je způsobený hledáním alternativ ke klasickým vláknovým žárovkám, proti kterým brojí EU. Mají také ale i skvělé vlastnosti – podstatně vyšší efektivitu, velmi malou spotřebu, okamžitý náběh plného světla a necitlivost na časté zapínání.

Reklama

A právě tyto vlastnosti využívají tři neobyčejné žárovky, které si dneska otestujeme.

Klasickým žárovkám zvoní hrana – test tří LED žárovek s PIR
i Zdroj: PCTuning.cz

Zleva model LED-E27-PIR-12-W, model LED-E27-PIR-45-W a akumulátorový model LED-E27-EMPIR-39-C

Proč vlastně neobyčejné? Všechny tři tyto žárovky od výrobce GWL se standardní paticí E27 totiž v sobě kromě LED světelného zdroje integrují PIR detektor pohybu (stejný princip jako běžné detektory pohybu v zabezpečovacích systémech) a senzor snímající intenzitu okolního světla. Typ EMPIR-39-C má v sobě navíc vestavěný akumulátor. A jak to celé funguje? Pojďme se na to mrknout zblízka.

Modely LED-E27-PIR-12-W a LED-E27-PIR-45-W

První dva typy jsou funkcí prakticky shodné. Svítí pouze tehdy, když jejich PIR čidlo detekuje ve snímaném prostoru pohyb. Navíc, pokud detekují dostatečné okolní osvětlení, nezapnou se. Na první pohled to zní složitě a komplikovaně, ale opak je pravdou. Pokud takovouhle žárovku instalujete někde v chodbě, tak přes den, kdy je zde dostatek denního světla, žárovka nereaguje. Ovšem v noci nebo za šera (méně než 10 lx), když někdo prochází, se žárovka automaticky zapne. A pokud několik desítek vteřin nedetekuje další pohyb, zase se automaticky vypne. Prosté.

Klasickým žárovkám zvoní hrana – test tří LED žárovek s PIR
i Zdroj: PCTuning.cz

Model LED-E27-PIR-12-W i díky mléčnému krytu vydává velmi příjemné světlo

Co se týče provedení, je zde několik podstatných rozdílů. Žárovka PIR-45-W je osazená konvenčními LED a o dobrý rozptyl světla se stará transparentní kryt s vylisovanými čočkami. Žárovka má udávaný světelný tok 220 lm a odběr 3 W, což přibližně odpovídá konvenční vláknové žárovce o příkonu 25 W. Naproti tomu model PIR-12-W je osazen sice menším počtem, ale zato podstatně výkonnějšími High Power LED. Překryt je tvořený mléčným sklem, světelný tok činí 420 lm a odběr 7 W (odpovídá přibližně 60W žárovce). U obou jsou čidla vestavěna do vrchlíku překrytu a pokrývají téměř polokulový prostor pod žárovkou.

Klasickým žárovkám zvoní hrana – test tří LED žárovek s PIR
i Zdroj: PCTuning.cz

Model LED-E27-PIR-45-W s optickými prvky na krytu a vystoulým PIR čidlem

Když jsem žárovky srovnával při praktickém použití, neshledal jsem žádný rozdíl mezi citlivostí a reakcí PIR čidla. Ovšem výrazný rozdíl je ve světle. Zatímco slabší model slouží spíše pro orientaci, výkonnější model už slušně osvítí i středně velkou místnost. Také pokrytí světlem je u výkonnějšího modelu výrazně lepší a mléčný kryt působí takový efekt, že nedokážete určit, zda svítí LED zdroj nebo zda jde o klasickou vláknovou žárovku. A ještě jedna věc: zatímco slabší model po vypršení časové prodlevy prostě zhasne, silnější model postupně zeslabuje světlo v průběhu přibližně jedné vteřiny a tím vás včas upozorní na skončení svícení a dá vám čas na případný drobný pohyb a nový start.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama