grand-theft-auto-iv-proveri-vas-hardware
Hry Článek Grand Theft Auto IV - prověří váš hardware

Grand Theft Auto IV - prověří váš hardware

Tomáš Šulc

Tomáš Šulc

8. 12. 2008 01:00 176

Seznam kapitol

1. Proklatě náročná konverze 2. Kauza Antialiasing a vlastní nastavení detailů 3. Nároky hry, testovací sestava 4. Výsledky grafických karet 5. Vliv nových ovladačů GeForce 180.84
6. Vliv procesoru na hru 7. Vliv rozlišení, texture a render quality 8. Vliv dalšího nastavení 9. Závěr

Na počítačovou verzi konzolové pecky Grand Theft Auto IV, která se s velkou pravděpodobností stane nejlepší hrou tohoto roku, se asi těšila většina z vás. Hra však kromě obsahu překvapila ještě něčím. Tím jsou neuvěřitelné hardwarové nároky, které posílají do kolen i ten nejlepší současný hardware. A právě o tom bude dnešní článek.

Reklama
Grand Theft Auto IV - prověří váš hardware
i Zdroj: PCTuning.cz

Nejnovější díl populární série rozhodně nezklamal. Novinka patří bezesporu k tomu nejlepšímu, co letos na poli počítačových her vyšlo a i naše herně naladěná část redakce je z novinky nadšena. Jenže o tom náš dnešní článek není. Ten je o hardwarových nárocích hry, které jsou ještě větší než kdokoliv čekal a to téměř doslova a do písmene. Na našem fóru se objevují i ohlasy, že Grand Theft Auto IV je nejhorší konverzí z herních konzolí všech dob. Abychom celé hře co možná nejlépe porozuměli, pojďme se společně podívat na čem je postavena.

Herní Engine

Grand Theft Auto IV - prověří váš hardware
i Zdroj: PCTuning.cz


Table Tennis je jednou z her, které na RAGE enginu běží

Základním stavebním kamenem celé hry je Rockstar Advanced Game Engine (zkráceně RAGE). To je vlastní engine Rockstaru, na kterém pracoval Rockstar sám bez podpory NVIDIE (TWIMTBP) nebo popřípadě ATI. Důvod je ten, že na enginu dosud běžely jen dvě hry a to Table Tennis a Midnight Club. Obě tyto hry však vyšly jen na herní konzole, kde výrobce pracuje s konkrétním hardware.

Grand Theft Auto IV je tedy premiéra RAGE enginu na PC a je proto velká škoda, že si lidé z Rockstar Studios nepřizvali někoho, kdo má zkušenosti s optimalizací enginů, na pomoc. Náročný engine a velmi špatná konverze totiž dopadly tragicky.

RAGE však není jediným enginem, který GTA IV pohání. Tím druhým je engine Euphoria, který nedávno mimo jiné prezentovala i NVIDIA jako jeden z možných způsobů využití PhysX v praxi. Euphoira se ve hře stará o fyziku a AI postav a jak můžete vidět,jde o opravdu pokročilý engine. Jenže Euphoria se v GTA IV počítá přes procesor stejně jako běžná fyzika ve hře. Procesor proto dostává opravdu brutálně zabrat a Grand Theft Auto IV je bezesporu první hrou, kde se čtyřjádrový procesor vyplatí a to ne málo, jak za chvíli uvidíte.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama