4x-prazdninove-prehravace-mp4-s-flash-pameti
Zábava Článek 4x "prázdninové" přehrávače MP4 s flash pamětí

4x "prázdninové" přehrávače MP4 s flash pamětí

Jiří Masojídek

Jiří Masojídek

20. 6. 2007 01:00 49

Seznam kapitol

1. SOLEDO MP4 přehrávač II. 2. Cowon iAudio U3 3. Sandisk Sansa e260 4. Stormblue A9+ 5. Finální rozsudek

V současné době jako by se s přenosnými multimediálními přehrávači roztrhl pytel. Otestovali jsme přístroje čtyř různých výrobců a nyní přicházíme s jejich testem. Obstojí nováčci na trhu proti ostříleným veteránům v nových kabátech a s novými funkcemi? Zaměřili jsme se na přístroje které Vám mohou zpříjemnit ty méně příjemné dovolenkové chvíle (np. čekání na odlet letadla).

Reklama

Pokud jste žili v domnění, že flashové přehrávače jsou schopny nabídnout pouze přehrávání .mp3, asi se budete docela divit. Pohánění konkurenčním tlakem se výrobci těchto přístrojů snaží do svých modelů natlačit maximum funkcí. FM rádio už nikoho nepřekvapí, přehrávání videa a prohlížení obrázků je také běžnou záležitostí, stejně jako záznam zvuku. Relativními novinkami jsou hry a v poslední době se objevuje dokonce možnost čtení elektronických knih. Zatímco dříve bylo maximem 1-2GB vnitřní paměti, dnes se běžně prodávají i 4GB modely. To už může zajistit, že běžně otravné letní přesuny nemusí být žádným velkým problémem...

4x "prázdninové" přehrávače MP4 s flash pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

SOLEDO MP4 přehrávač II.

Nyní už se bez dlouhého otálení zblízka podíváme na prvního z testovaných, nesoucího jednoduchý název: SOLEDO MP4 přehrávač II.

4x "prázdninové" přehrávače MP4 s flash pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

První dojem

Balení přehrávače není vyřešeno zcela ideálně, nemohl jsem se ubránit pocitu, že v ruce držím zabalený levný přehrávač z místního supermarketu a ne přístroj za několik tisíc korun. Celý přehrávač je totiž prostě jen zataven v měkkém plastu, což znemožňuje jakékoliv další použití původního balení pro přenášení přístroje.

4x "prázdninové" přehrávače MP4 s flash pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Taktéž příslušenství není zrovna stokrát bohaté, sestává pouze ze sluchátek, USB kabelu pro připojení k počítači a instalačního CD. V porovnání s ostatními konkurenty je toto příslušenství opravdu chudé, ale na druhou stranu nic výrazně nechybí, snad kromě nabíječky z elektrické sítě.

Jaké je to „na omak“?

Velikost přístroje je velice příjemná, vejde se totiž opravdu všude, jeho rozměry jsou 39 x 71 x 9 mm, lze tedy hovořit o minimálních rozměrech, díky kterým přístroj nebude překážet ani v té nejmenší kapse.

4x "prázdninové" přehrávače MP4 s flash pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotný přehrávač budí vcelku kvalitní dojem, plasty jsou příjemné na dotyk a odolné proti poškrábání, bohužel na lesklé úpravě přehrávače je vidět každý otisk prstu, to je ale neduhem každého účastníka našeho testu. Přístroji vévodí relativně velký displej o úhlopříčce 1,8 palce a rozlišení 128x160 bodů, o jehož kvalitách se zmíním později.

Ovládacích prvků je na přístroji pouze pět, jde o tlačítka pod displejem. Dále už na těle najdeme pouze konektor na sluchátka o velikosti 2,5 mm.

4x "prázdninové" přehrávače MP4 s flash pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Jaké je to uvnitř, co to umí a jak se to ovládá?

Potěšující skutečností je, že start přehrávače je docela krátký a menu přehrávače je velmi přehledné. Menší výtku bych měl k ovládání, které by mohlo být vyřešené více ergonomicky, dokonce se nebojím říct, že by přístroji neškodilo několik tlačítek navíc.

4x "prázdninové" přehrávače MP4 s flash pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Nyní si shrneme dostupné funkce přehrávače:

  • Přehrávání hudby s textem písně
  • Přehrávání videa
  • FM tuner
  • Záznam zvuku z vestavěného mikrofonu
  • 3 hry
  • Možnost uložení telefonních čísel

Jak nám to hraje?

Přehrávání hudby je na dobré úrovni, obrazovka přehrávání poskytuje všechny potřebné informace o skladbě, které by mohl běžný uživatel potřebovat. K mání je několik klasických módů přehrávání a opakování skladeb. Ekvalizér má 7 přednastavených voleb podle hudebního stylu. Přístroj si poradí se všemi obvyklými audio formáty, tedy MP3, WMA, ASF a WAV, zamrzí jen nepodporovaný OGG.

4x "prázdninové" přehrávače MP4 s flash pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Hůře už je na tom bohužel zvuk vycházející z přehrávače. To, že jsou dodávaná sluchátka pouze průměrné kvality je snad již klasický neduh všech přehrávačů. Zde je ovšem velkým problémem netypický 2,5 mm audio konektor, pro který je k sehnání jen velice málo sluchátek. Vše se sice dá vyřešit redukcí, to je ale další nákup navíc, nehledě na to, že při nošení v kapse tyto redukce velice rychle podléhají zkáze.

Jak již jsem napsal, zvuk s dodávanými sluchátky je pouze průměrný, po zakoupení redukce a připojení kvalitních přenosných sluchátek Koss Porta Pro se sice kvalita zvuku rapidně zvýšila, avšak i tak nedosáhla kvality konkurentů.

4x "prázdninové" přehrávače MP4 s flash pamětí
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak se na to kouká?

Pominu-li zvukovou stránku, videa vypadají na přehrávači dobře, displej sice nepatří k nejjemnějším, ale při přehrávání pohyblivých obrázků je to zanedbatelné. Posouvání videí je pomalé a „přetočit“ celovečerní film do půlky je doslova horor. Doufám proto ve vylepšení s další verzí firmware.

A co další funkce?

  • FM tuner je vyřešen velice dobře, sluchátka jsou klasicky použita jako anténa. V režimu AM a FM je k dispozici po 20 presetů

    (p

    řednastavených stanic), což v našich zemích bohatě postačuje.
  • Tři vestavěné hry potěší hlavně při delších cestách, obsaženy jsou takové klasiky jako Tetris nebo Hledání min.
  • Telefonní čísla lze do přehrávače nahrát prostřednictvím software dodávaného na CD, smysl této funkce mi ale v dnešní době lehce uniká, jedině snad pokud dojde baterie v mobilním telefonu.
  • Záznam hlasu je kvalitní, zaznamenaný hlas je možno buď poslouchat rovnou v přehrávači, nebo jej zkonvertovat do formátu WAV.

Co dostanu na CD?

Jednoduše řečeno, vše potřebné, ale ve velice zvláštní formě. Na instalačním CD bylo totiž umístěno pouze několik archivů s instalačními soubory, z jejichž názvů bylo jen velice těžké usuzovat, co obsahují. Po nainstalování všeho jsem zjistil, že jde o jednoduchý program pro konvertování videí do formátu, který dokáže přehrávač otevřít, program pro editaci položek v telefonním seznamu a ovladače pro starší systémy windows. S ohledem na méně zkušené uživatele by si instalační CD opravdu zasloužilo alespoň jednoduché menu.

Jak tedy na tom je celkově?

Přehrávač se na první pohled jeví kvalitně provedený, avšak z ostatních úhlů pohledu, jakými jsou ergonomie ovládání, rychlost nebo dodávaný software, absence nabíječky a nutnost nabíjení z počítače se nemohu ubránit pocitu, že po těchto stránkách by si přehrávač zasloužil lepší odladění nebo přepracování.

Naopak pro přehrávač mluví nízká cena, která je přibližně:

  • 3000 Kč (4GB),
  • 2500 Kč (2GB)
  • nebo 2000 Kč (1GB verze).
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama