trekstor-radio-station-prenos-mp3-po-vlnach-radiovych
Zábava Článek Trekstor Radio Station - přenos MP3 po vlnách rádiových

Trekstor Radio Station - přenos MP3 po vlnách rádiových

Štefek Petr

Štefek Petr

29. 1. 2007 01:00 41

Na počátku byl nápad. Jednoduchá idea o přehrávání MP3 v autorádiích bez dekodéru MP3 a dokonce bez mechaniky pro čtení CD. Prekérní situace, není-liž pravda? Vezměme automobily, kde je autorádio s podporou "empétrojek" stále ve většině případů drahou příplatkovou výbavou. Existuje východisko?

Reklama

Na počátku byl nápad. Jednoduchá idea o přehrávání MP3 v autorádiích bez dekodéru MP3 a dokonce bez mechaniky pro čtení CD. Prekérní situace, není-liž pravda? Vezměme automobily, kde je autorádio s podporou "empétrojek" stále ve většině případů drahou příplatkovou výbavou, ale rozhodně se vyplatí, tedy alespoň z kvalitativního hlediska reprodukčního řetězce v automobilu. Teď se ovšem vraťme do našeho reálného světa prošpikovaného různými nenechavci a zlodějíčky.

Vše mohu uvést na příkladu svého dobrého známého, který mi  nepokrytě a bez uzardění vysmál, že ve svém autě nemám nic lepšího, než základní autorádio sériové výroby bez možnosti chroustat CD s mp3kama nebo dokonce DVD. Aby zvýšil komfort cestování ve svém plechovém miláčkovi, tak utratil blíže nespecifikovanou sumu za autorádio blíže nespecifikované značky nabízející všemožné možné i nemožné funkce. Radoval se on a radoval jsem kvůli něj jako správný přející kamarád i já.

"3 týdny po té"

Už se raduji pouze já. Ne že by se kolega autorádia nabažil nebo by nesplňovalo jeho nároky či představy, jen změnilo přechodně své bydliště do jakési zaplivané zastavárny na konci města - doměnka. No a já se raduji, že jsem ono autorádio nevlastnil - a samozřejmě sdílím pocit ze ztráty. Jeho koupě totiž  kolegu přišla posléze 3x dráže, než byl původní plán.

Pokud patříte do stejné kategorie jako já, tak nastražte uši - v našem případě zaostřete na text - a zbystřete pozornost, protože i pro nás existuje východisko. Řešením tohoto problému by mohl být právě dnes recenzovaný vysílač v pásmu FM. Celá podstata věci je ve vysílání na určité frekvenci, kterou posléze vyladíte i na svém autorádiu. Na tento kapesní vysílač máte možnost připojit přenosný mp3/CD přehrávač či dokonce přehrávat mp3 přímo z USB klíče, což je opravdu velmi šikovná "vychytávka".

Trekstor Radio Station - přenos MP3 po vlnách rádiových
i Zdroj: PCTuning.cz

Trekstor Radio Station - bližší pohled

Trekstor Radio Station - přenos MP3 po vlnách rádiových
i Zdroj: PCTuning.cz

V samotném balení najdete krom vysílače také propojovací kablík pro CD/MP3 přehrávače, který jednoduše zasunete do sluchátkového výstupu a druhý konec do TrekStoru. Dále zde najdete velmi důležitou auto pojistku, kterou pro jistotu vozte sebou, ale s velkou pravděpodobností ji nikdy nevyužijete.

Trekstor Radio Station - přenos MP3 po vlnách rádiových
i Zdroj: PCTuning.cz

Samotný vysílač je velmi pěkně proveden a trošku evokuje vzhled řadící páky. Na přední straně najdeme pouze základní tlačítka, která mají zajistit ovládaní připojeného USB klíče (MP3/CD přehrávače tyto tlačítka samozřejmě neovládají).  Poslední tlačítko s poněkud tajemným označením CH přelaďuje kanály na jakých vysílač právě vysílá. Displej přístroje ukazuje pouze aktuální vysílací frekvenci. Pokud ho podržíte delší dobu, tak vám zvýší vysílací výkon z homologovaných 10mW na nehomologovaných 100mW - inu homologace nehomologace, pokud to pomůže k lepšímu příjmu, je to košér.

Trekstor Radio Station - přenos MP3 po vlnách rádiových
i Zdroj: PCTuning.cz

Na tomto ilustračním obrázku vidíme line-in (vstup) pro připojení MP3/CD  přehrávačů a také kloub, kterým lze měnit polohu hlavy vysílače. Žádný vliv na vysílání to samozřejmě nemá, jedná se o čistě praktickou věc, kterou pochopíte až po připojení do auto zapalovače. V odrazu na podložce můžeme vidět konektor pro připojení USB klíče (je situovaný pod odtajemněným tlačítkem CH).

Trekstor Radio Station - přenos MP3 po vlnách rádiových
i Zdroj: PCTuning.cz

Opačná strana TrekStoru ukazuje konektor pro auto-zapalovač. Na jiný způsob napájení zapomeňte. V následující části tohoto článku už si zhodnotíme samotnou funkčnost tohoto malého zázraku.

Trekstor Radio Station - jak je na tom v praxi?

Přístroj je velmi "user-friendly", takže ho vlastně stačí jen zapojit a už můžete vesele vyhrávat. V praxi to ovšem znamená najít frekvenci do které se vám nebude plést žádné komerční rádio či jiné rádiové vysílání. V mém případě nejvíce vyhovovala frekvence 88.5MHz, kde nehrálo žádné rádio a frekvence byla téměř čistá. Bohužel při delších přejezdech mimo město budete nucení přelaďovat i frekvenci, protože ne ve všech místech vám vyhoví. Kvalitativně je na tom o něco hůře než běžná komerční rádia i po přepnutí na desetinásobný výkon, což se ovšem dalo očekávat- zázraky se v této oblasti nedějí. Je lepší než většina stejně levné konkurence, ale stále mu do dokonalosti mnoho chybí. Pokud budete volit zdroj signálu, tak dejte přednost mp3 přehrávači, kde lze doladit zvuk ekvalizérem. Přehrávání z klíče je velmi kompromisní, ale to se také dalo očekávat.

Trekstor Radio Station - přenos MP3 po vlnách rádiových
i Zdroj: PCTuning.cz
Trekstor Radio Station - přenos MP3 po vlnách rádiových
i Zdroj: PCTuning.cz
Trekstor Radio Station - přenos MP3 po vlnách rádiových
i Zdroj: PCTuning.cz

Závěr

Inu závěr tohoto testu nebudou provázet slova nadšení a ovace na daný produkt, i když se jedná zatím o nejlepší podobný výrobek jaký jsem měl tu čest poznat, ale zhodnocení TrekStoru je POUŽITELNÝ, což o některých jiných říci jednoduše nelze. Největší zásluhu na tom má možnost přepnutí na vyšší výkon a také možnosti připojení zdrojů signálu. Pro běžné denní popojíždění ve městě nebo na krátké vzdálenosti TrekStor vyhoví, ale nepočítejte s tím, že vám z hlediska kvality reprodukce nahradí CD Changer či autorádio s CD/MP3. Pokud se týká samotného konceptu přístroje, tak jen těžko lze na něm hledat nějaké chyby. Díky využití externích zdrojů signálu či USB klíče je omezen pouze jejich kapacitou, a tak jediným otazníkem před koupí podobného přístroje je existence kazetového adaptéru, který svou práci odvádí skrze hlavu kazetové mechaniky. Cena 780 korun bez daně působí velmi sympaticky.

TrekStor Radio Station zapůjčila společnost
Abacus.

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama