smente-si-zvuk-dbpoweramp-music-converter
Zábava Článek Směňte si... zvuk: dBpowerAMP Music Converter

Směňte si... zvuk: dBpowerAMP Music Converter

Jiří Vašek

Jiří Vašek

10. 7. 2006 01:00 13

Z prapůvodní změti formátů a kompresních metod se vynořil, dnes již pán Klasik, formát .mp3, aby mu v zápětí začaly konkurovat další způsoby ukládaní zvuku. OGG Vorbis nebo Windows Media Audio se se svých pozic úspěšně drží a už jim na záda dýchá nová generace v čele s MP4. Audiofilové si zase libují v bezztrátovém ukládání zvuku... Co však v situaci, kdy chcete přehrát soubory uložené v .ogg na přehrávači který umí jen .mp3? Potřebujete hudebního "tlumočníka"...

Reklama

Pokud často pracujete s hudbou uloženou digitálně na Vašem pevném disku, máte sbírku hudebních CD, nebo máte nějaký z nepřeberného množství MP3 přehrávačů, jistě víte, jaký je problém udržovat si v databázi digitální hudby pořádek. Základem je neztratit se v adresářové struktuře a pomocí ID3 tagů přehledně organizovat alba. Je mnoho použitelných kousků softwaru, z nichž jeden jménem Tagscanner jsme si již před časem představili v tomto článku.

Kromě správy ID3 tagů klopýtá uživatel i ve velkém množství hudebních formátů. Takový MP3 je notoricky známý, další formáty jako WAV, OGG Vorbis nebo Windows Media Audio se také úspěšně drží, na záda jim dýchá nová generace v čele s MP4, audiofilové si zase libují v bezztrátovém ukládání zvuku (spíše se používá anglický termín lossless audio). S rozmachem iTunes od firmy Apple a dalších on-line služeb nabízejících zvuk stažitelný z internetu pomalu nastává problém s jednotlivými formáty. Většina MP3 přehrávačů zvládá právě jen .mp3, případně i nekomprimované "audio CD" pokud jde o discman.

Řešením je software, umožňující konverzi různých zvukových formátů mezi sebou navzájem. I na tuto činnost existuje nepřeberné množství softwaru, od jednoúčelových utilit typu MP3-to-WAV až po všeuměly jako dBpowerAMP Music Converter, který si představíme právě dnes.

dBpowerAMP Music Converter pod lupou

Jak již název naznačuje, hlavním účelem dBpowerAMP Music Converteru (dále zkráceně dMC) je konverze hudebních formátů. A nejedná se o žádné ořezávátko, myslím že nebudu daleko od pravdy, když jej označím za naprosto univerzální software, který si nevyláme zuby ani na těch nejexotičtějších formátech.

Proč právě dMC? Opravdu tady nemá cenu řešit, která z konverzních utilit je ta nejlepší - nabízím Vám alternativu se kterou jsem osobně velmi spokojen. Velkým plusem dMC je fakt, že si ho můžete stáhnout zdarma z internetu, neobsahuje žádné reklamy, spyware a podobný balast. Jedinou vadou na kráse tohoto balíčku je omezení MP3 enkodéru na 30-ti denní zkušební lhůtu.

Jak dMC funguje a co si s ním mohu dovolit?

Music Converter

Převod formátů pomocí dMC zvládne každý, je totiž záležitostí několika kliků myši. Po spuštění programu si vyberete soubory určené k převodu, v následujícím dialogu nastavíte podrobnosti převodu jako především formát, bitrate, cestu kam ukládat převedené soubory, zda ponechat ID3 tag, a jde se na věc. Jak snadné, milý Watsone :). Screenshoty níže ilustrují hromadný převod jednoho alba z FLAC formátu do MP3, například právě pro MP3 přehrávač.

Směňte si... zvuk: dBpowerAMP Music Converter
i Zdroj: PCTuning.cz

Směňte si... zvuk: dBpowerAMP Music Converter
i Zdroj: PCTuning.cz

Směňte si... zvuk: dBpowerAMP Music Converter
i Zdroj: PCTuning.cz

Stačí chvíli počkat a je to...

File Selector

Pokud chcete převádět hodně souborů, které se nachází v různých adresářích, je dialog výběru souborů značně nepohodlný, proto obsahuje dMC něco, co se jmenuje File Selector a funguje to podobně jako Průzkumník Windows - jednoduše naklikáte co všechno chcete převést, a kliknete na Convert.

Směňte si... zvuk: dBpowerAMP Music Converter
i Zdroj: PCTuning.cz

CD grabber

Populární CDEx možná znáte, to samé v bleděmodrém umožňuje i dMC. Samozřejmostí je podpora freedb.org databáze, funguje to skvěle i u českých CD (otestováno na archivním CD Visacího zámku). CDGrab samozřejmě umožňuje přímý rip rovnou do zvoleného formátu.

Směňte si... zvuk: dBpowerAMP Music Converter
i Zdroj: PCTuning.cz

Směňte si... zvuk: dBpowerAMP Music Converter
i Zdroj: PCTuning.cz

Auxiliary Input

Do úplnosti se sluší zmínit utilitu určenou k nahrávání zvuku ze zvukové karty, například pomocí mikrofonu.

Codec Central

dMC toho tedy umí dost, ovšem ve srovnání se zmíněným CDExem pořád není důvod proč jít zrovna do něj, vždyť CDEx umí také ripovat a konvertovat. Hlavní zbraní dMC je totiž velká databáze kodeků přímo na stránkách illustrate, autorů dMC. Pod všeříkajícím odkazem Codec Central najdete enkodéry a dekodéry snad pro všechny formáty, na které můžete narazit. O každém formátu si můžete přečíst detailní informace, a většinou stáhnout několik různých verzí kodeků pro každý formát, takže Vás už nepřekvapí vůbec nic. Však posuďte sami.

Směňte si... zvuk: dBpowerAMP Music Converter
i Zdroj: PCTuning.cz

Směňte si... zvuk: dBpowerAMP Music Converter
i Zdroj: PCTuning.cz

PowerPack - bonus navíc

Bohužel, dMC není úplně zdarma. Neregistrovaná verze na drtivou většinu převodů plně postačuje, ovšem pokud chcete při převodu aplikovat DSP efekty, normalizovat, nebo především vyžadujete plnou funkčnost MP3 enkodéru, je nutné aktivovat PowerPack. Pro plnou funkčnost je nutné dMC zaregistrovat, za pohodových 14 dolarů získáte plnou funkčnost MP3 enkodéru, editor ID3 tagů a DSP efekty.

Domácí stránka projektu: http://www.dbpoweramp.com/dmc.htm

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama