creative-zen-vision-m-dustojny-souper-ipodu
Zábava Článek Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu

Novák Radek

Novák Radek

10. 4. 2006 01:00 21

Seznam kapitol

1. Creative Zen vrací úder 2. Koukáme, posloucháme, ladíme a prohlížíme

Ačkoli na nás různí výrobci chrlí tuny různých přenosných audio či video přehrávačů s různými funkcemi, prozatím na trhu chyběl takový, který by dokázal přednosti z obou těchto světů kloudným způsobem spojit tak, aby byly rozumně použitelné. Jedním z těch, kteří se o to pokoušejí, je i dnes na pranýři vystavený Creative Zen Vision:M s barevným displejem a 30GB pevným diskem a hlavně lákadlem v podobě ceny pod deset tisíc korun českých.

Reklama

V posledním dílu "tvůrčí" trilogie Zen se podíváme na pomyslný Olymp nabídky společnosti Creative - přehrávač Zen Vision:M, který si klade za cíl nemalé sousto - minimálně se vyrovnat a pokud možno i pokořit dítko Steve Jobse iPod a nakousnutému jablíčku tak ukousnout větší díl trhu. Předešlí dva testovaní účastníci (Creative Zen Micro a Creative Zen Vision) striktně dodržovali rozdělení do kategorií malý přenosný audio přehrávač a velký, leč stále ještě přenosný, multimediální přehrávač. Nově příchozí Vision:M se snaží brát si to nejlepší z obou dvou - od Micra kompaktní velikost, ovládání dotykovou ploškou; od Vision schopnosti přehrávat video a velkou kapacitu pevného disku a od obou pak nezaměnitelnou eleganci a atraktivitu.

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz


Kouzelný Park opět nezklamal a nachystal další krabici

Příslušnost ke kastě Zen je zřejmá již od prvního kontaktu s přístrojem, respektive jeho balením. Tím je krabice, již na přední straně dominuje vyobrazený Vision:M v životní velikosti doplněný nálepkou oznamující barvu přístroje čekajícího uvnitř (u nás se přístroj hrdě hlásil k tomu, že je černý), zádi pak základní technické specifikace a bokům nepřehlédnutelné údaje o 30GB kapacitě doplněné o matematickou formuli 15.000 písniček = desetitisíce fotek = 120 hodin videa.

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz


Ve vnitřku krabice jsou jednotlivé součásti "jako v bavlnce"

Nedočkavcům v rychlém rozbalení zabrání poměrně důmyslná konstrukce krabice - z vnějšího pevného boxu se teprve vysune vlastní obal skrývající přehrávač a jeho příslušenství. To je v ní velmi prakticky naskládáno v jednotlivých patrech, ve kterých jsou součásti pečlivě obklopeny molitanem zabraňující jejich poškození. Konečně tedy po demontáži jednotlivých součástek z krabice se před námi objeví přehrávač, sluchátka, speciální redukce pro vstupy a výstupy, napájecí adaptér, USB kabel a manuály s instalačním CD.

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz


Obsah balení pěkně pohromadě

Creative však, jak je již u něj bohužel zvykem, nijak na přiloženém příslušenství neplýtval, a tak pokud chcete něco navíc, nezbude vám nic jiného než ještě dále přispět do "tvůrčí" kasičky. Minimálně takové pouzdro by však vzhledem k lehké poškrabatelnosti přístroje přítomno být mělo.

Bílá, modrá, červená ...

... my všichni víme dobře co to znamená ... v tomto případě však nikoli farmaceutická společnost, nýbrž Creative si pro zákazníky opět připravil větší množství barevných kombinací. V případě Vision:M zvolil zlatou střední cestu mezi plnou desítkou barevných variant Micra a 'pouhou' dvojicí u Visionu a v obchodě se tak na vás může v nelepším případě usmívat až pětice krasavců.

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz


Pětice statečných jako jeden muž táhne proti konkurenci

Jednotliví zástupci se od sebe liší barvami předních plastových krytů, zbytek přístroje zůstává shodný. Design přístroje je sice (více než) nápadně inspirován u jablíčka, nicméně je velmi povedený a jakožto plnohodnotný příslušník řady Zen, nese na sobě Vision:M prvky pro tuto řadu typické - zaoblený vzhled, použité materiály a Zen vlnky na zadní straně dodávají tomuto přehrávači styl a specifickou tvář (resp. záď).

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled na čelo přístroje, kde je shromážděna většina ovládacích prvků

Tělo přehrávače o rozměrech 104×62×18,6mm a hmotnosti 163g je vyrobeno z několika typů plastů - zatímco na záď byl použitý kvalitní tvrzený, příď byla opatřena jeho velmi měkkou variantou, kterou je až příliš snadné poškrábat - resp. velmi těžké tomuto zabránit. To samé se týká i displaye, který je v úrovni těla přístroje a není do něj nijak zapuštěn. Ten však již na první pohled zaujme svou velikostí, která činí úctyhodných 6,35cm a je jednoznačně jednou z největších deviz "eMka". Jinak je konstrukce přehrávače velmi kompaktní a působí pevným dojmem. Zen poměrně dobře padne do ruky a není problém ho pak pouze jednou ovládat. Čelní strana navíc kromě LCD obsahuje i veškeré základní ovládací prvky, které jsou zapuštěny do těla přístroje a soustředěny okolo naklápěcí dotykové plošky.

Horní strana Visionu je určena zbývajícím ovládacím prvkům, kterými je dvoufunkční tlačítko power-zámek a výstup na sluchátka.

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz


Zapínání a zamykání přístroje je spolu s výstupem na sluchátka přítomno na horní straně

Pokud se vám přístroj náhodou zasekne, zcela jistě uvítáte "tlačítko" Reset, které je umístěné spolu se vstupem pro kolébku či redukci na spodní straně přístroje.

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz


Spodek je vyhrazen Resetu a vstupu pro kolébku či redukci

Přístroj sám o sobě totiž kvůli úspoře místa nemá potřebné vstupy a výstupy - ty jsou umístěny buď právě na kolébce nebo na zmiňované redukci, které se do něj zapojí (podobné řešení používá například firma iAudio u svých přehrávačů řady M3 a M5) a umožní tak připojení USB kabelu, napájení či A/V kabelu.

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz


Redukce se připojuje speciálním konektorem

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz


Redukce se připojuje na spodek přístroje

Boky Visionu jsou prosty jakéhokoli prvku který by narušoval jejich eleganci, jedinou výjimkou je malý "průduch" pro mikrofon umístěny v horní části levé strany.

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz


Boky přístroje jsou až na mikrofon holé

Konečně, má u Zenů oblíbená, spodní strana dává prostor vyniknout "firemnímu" znaku - jemné vlnky se v soustředných kruzích tiše linou od loga 'Zen' a nejen, že tak esteticky řeší povětšinou prázdnou zadní stranu, ale zároveň slouží jako protiskluzová opora ukazováčku při držení přehrávače jednou rukou.

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz

LCD aneb barevné tekuté krystaly

Jednou z nejsilnějších zbraní "eMka" v boji s konkurencí je bezesporu jeho display. Ten při úhlopříčce 6,35 cm nabízí rozlišení 320×240 s 260 tisíci barvami a je radost na něj pohledět. Potěší velmi jemným rastrem, pěknými sytými barvami a poměrně vysokým, nastavitelným jasem, který jej umožní používat nejen při standardních světelných podmínkách, ale i na slabším slunečním světle.

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz


LCD má příjemně jemný rastr a syté barvy

Display bychom si dovolili tvrdit, že je jednoznačně nejlepším z trojice doposud testovaných kolegů řady Zen - sice nenabízí takové rozlišení jako Zen Vision, ale to je vzhledem k menší úhlopříčce poměrně logické, zato nabízí nejvyšší jas (což byla velká slabina OLED použitého u Micra) a dobré pozorovací úhly, hlavně ve vodorovném směru (což byla zase naopak bolístka Zenu Vision).

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz


Jemnost rastru obzvláště vynikne při sledování filmů

Následující fotografie (omluvte již z principu její sníženou kvalitu) se vám pak pokusí dokázat, že i na přímém slunečním světle - tedy pro LCD jedny z nejhorších možných podmínek (foceno v pravé poledne na slunci) je při dobře zvoleném barevném profilu Vision:M použitelný.

Creative Zen Vision:M - důstojný soupeř iPodu
i Zdroj: PCTuning.cz


Na jednu stranu to vypadá, že na displayi toho moc vidět není,
na stranu druhou, horších světelných podmínek těžko se dočkati ..

K displayi se nepřímo váží i barevná témata - těch je k dispozici celá šestice zahrnující tradiční modrá a bílá i poněkud avantgardnější černé či, patrně děvčatům určené, světle růžové.

V průběhu recenze si postupně některá z nich ukážeme trošku detailněji.

Sluchátka

Jestliže o displayi se dá pět jenom chvála, o sluchátkách bohužel to samé říct nemůžeme. V balení jsou klasické pecky - pravděpodobně se jedná o shodný model s tím, který byl použit u Micro Vision - které ve své kvalitě za displayem pokulhávají.


Sluchátka se pyšní logem svého tvůrce

S tím, že sluchátka typu pecky bohužel ve svých uších moc nosit nemohu jsem se již smířil a několikrát se již o tento poznatek podělil, tudíž asi moc nepřekvapím, když prohlásím, že sluchátka sedí v uších sice pevně, nicméně pravé trošku méně - navíc s tendencí z ucha po chvíli vypadávat a že po delší době jejich přítomnost v uších začínala být nepříjemná.

Navíc myslím, že nebudu příliš originálním, když prohlásím, že k Visionu:M, stejně jako k většině ostatních MP3 přehrávačů, se mnohem více vyplatí koupit kvalitnější sluchátka zvlášť, protože teprve pak vám bude umožněno z přehrávače vymáčknout maximum a navíc se zbavíte případných nepříjemných bolestí uší.


První jarní dny jen lákají k lehnutí si do trávy a poslechu oblíbené hudby

Kabeláž

Creative neoslní ani nějakým obrovským množstvím přibalené kabeláže. Přítomen je pouze nezbytný USB kabel, na druhou stranu však pěkně barevně sladěn s přehrávačem, a nabíjecí adaptér, taktéž ctící "tvůrčí" strategii jednotného designu všech komponent rodiny Zenu.


USB kabel je vybaven mohutnou izolací, kterou Helmut ani pobrat nemohl

Rozhodně si však neodpustíme Creative pokárat za nepřítomnost A/V kabelu - nutit uživatele, aby si koupil extra kabel a mohl tak využít jednu ze základních funkcí (výstup na televizi) přístroje mi přijde trošku sprosté.

Manuál a instalační CD

Na čem však již tradičně Creative nešetří, je velké množství rozličných manuálů, upozornění a "Mě si přečti nejdříve". Nejinak je tomu i u Vision:M a v uživatelské příručce je našemu komplikovanému jazyku vyhrazeno poměrně nezvyklých 28 stran. Na těch nás výrobce informuje o základním způsobu manipulace s přístrojem a softwarovým vybavením či postupu nahrávání dat z a do počítače. Příručka je ještě doprovázena jejím dodatkem, ve kterém se krom jiného dozvíme, že nemáme přehrávač propichovat a je nám doporučeno pravidelné zálohování dat.

Nezbytné softwarové vybavení včetně ovladačů je k nalezení na přiloženém instalačním CD, které obsahuje standardní sadu programů dodávaných k přehrávačům Creative - jedná se hlavně o ovladač pro Windows Media Player, firemní audio-video přehrávač Media Source a sadu manuálů (tentokráte však bez české verze)

První
Poslední
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama