souboj-malych-aneb-duel-nejlevnejsich-mp3-prehravacu
Zábava Článek Souboj malých, aneb duel nejlevnějších MP3 přehrávačů

Souboj malých, aneb duel nejlevnějších MP3 přehrávačů

Novák Radek

Novák Radek

23. 11. 2005 01:00 8

Seznam kapitol

1. MSI Mega Player 533 2. Ergotech DeeJay 128MB 3. Závěr

Pomalu se nám blíží Vánoce a jisté mnozí z vás přemýšlíte o zajímavém dárku. V poslední době jsou velmi populární osobní MP3 přehrávače. Ty však v očích mnohých náležejí do vyšší cenové kategorie; rozhodli jsme se proto s Helmutem podívat se na zoubek dvěma modelům s velmi přijatelnou cenou pod 1.100Kč. Jsou jimi MSI Mega Player 533 a Ergotech DeeJay 128MB.

Reklama

Prvním účastníkem duelu je výrobek známé společnosti MSI s názvem Mega Player 533 s vnitřní pamětí o velikosti 256MB, slotem na SD/MMC flashovou kartu a oficiální podporou rozhraní USB 2.0. Jeho soupeřem je zástupce společnosti Ergotech s označením DeeJay s vnitřní kapacitou 128MB a taktéž podporou USB 2.0. Mega Player je k mání za 1.100 Kč zatímco DeeJay za 950Kč. Za třetího, skrytého, účastníka testu můžeme pokládat MSI Mega Player 538, což je varianta "pětsettřícettrojky" bez jakékoliv vnitřní paměti - přítomen je tedy pouze SD/MMC slot. Jeho cena díky tomu padá až na 600Kč.

Oba přehrávače jsme podrobili důkladnému prozkoumání jak z hlediska ovládání a schopností, tak kvality produkovaného zvuku a ukážeme, čeho jsou tyto MP3 přehrávače skoro za hubičku schopny.

První přehrávač (resp. dvojice přehrávačů - veškeré informace o modelu 533 platí i pro 538 vyjma kapacity interní paměti), kterému se podíváme na zoubek je MSI Mega Player 533. V prodeji je ve slušivé stříbrno-zelené krabičce s průzorem na samotný přehrávač. Obal hlásá podporu formátům MP3 a WMA, připojení k počítači pomocí rozhraní USB 2.0 a přítomnost slotu na flashové karty SD/MMC.

Souboj malých, aneb duel nejlevnějších MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

Po otevření krabičky na nás vykoukne její obsah - v plastové schránce je ve dvou "vaničkách" ukryt veškerý obsah balení - napravo samotný přehrávač, zatímco vlevo se schovávají sluchátka s USB kabelem.

Souboj malých, aneb duel nejlevnějších MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Obsah balení nepůsobí zrovna dvakrát bohatým dojmem - kromě samotného přehrávače krabička ukrývá již jen USB kabel, sluchátka, instalační CD, manuál, AAA baterku a toť vše.

Souboj malých, aneb duel nejlevnějších MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz


Balení je sice strohé, leč dostačující

Na druhou stranu si však musíme uvědomit v jaké cenové kategorii se nacházíme a adekvátně tomu prizpůsobit požadavky na dodávané příslušenství.

Přehrávač

Samotný přehrávač je obdélníkového tvaru a má jednu velkou nevýhodu - na většině reklamních fotografiích, které jsem viděl, vypadá opravdu monstrózně. Proto jsme byli mile překvapeni, když jsme otevřeli balení a zjistili, že je poměrně malý a lehký - konkrétně rozměry jsou 58×49×13mm a hmotnost 29g.

Souboj malých, aneb duel nejlevnějších MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz


pohled na čelo přístroje: zleva ovládací prvky pro Menu, Play/Pause/Power, Zpět, Vpřed

Tělo přístroje je vyrobeno z černého plastu a dobře drží - po dobu testování se neobjevily žádné známky vrzání či nedoléhání jednotlivých částí. Na přední straně je přítomna čtveřice ovládacích tlačítek - jedno kombinované pro play, pause a zapnutí přístroje, dvě pro pohyb vpřed a vzad mezi skladbami a konečně i tlačítko pro přístup do hlavního menu. Tlačítka a display jsou zasazena do leštěného rámečku, na kterém se poměrně lehce zanechávají stopy po prstech.

Souboj malých, aneb duel nejlevnějších MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz
Souboj malých, aneb duel nejlevnějších MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz


Vlevo: ovládání hlasitosti, vpravo vstupy na sluchátka a USB kabel

Ovládání hlasitosti je umístěno na horní straně a je v podobě malé "kolébky" - stisknutím jedné její strany se hlasitost přidává, druhé ubírá. Boční stěna je pak vyhrazena 3,5mm jack výstupu na sluchátka a mini-USB konektoru.

Souboj malých, aneb duel nejlevnějších MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz


Sundaná krytka odhaluje na přístroji slot na SD/MMC kartu

Přídavnou flashovou SD či MMC kartu můžeme vložit do přehrávače po odejmutí krytky na zadní straně přehrávače, stejně tak i AAA baterii, která Mega Player pohání. Ke krytce jsme měli menší výtku - je velmi křehká a vždy při jejím odnímaní jsme měli nepříjemný pocit, že ji prostě musíme zlomit (což se naštěstí nepovedlo). Její sundání je navíc poměrně obtížné. Naopak výhodou je kompletní zakrytí vložené flashové karty - nikde nic nepřečuhuje a nekouká.

Posledním ovládacím prvkem je posuvný přepínač uzamknutí přístroje, které zabraňuje náhodnému stisku některého z tlačítek. Jeho použití však není moc potřeba, protože ovládací tlačítka jsou dostatečně tuhá a nehrozí tak jejich náhodné stisknutí.

Display

Přední stěnu zdobí také drobný LCD display. Je plně grafický a zobrazuje dva řádky: první je stavový a ukazuje zvolený režim přehrávání, stav baterie, vybraný ekvalizér, položky menu či indikátor zamčení přístroje, druhý pak slouží k zobrazování názvu právě přehrávané skladby či názvu položky menu.

Souboj malých, aneb duel nejlevnějších MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz


Pohled na display: první tři ikonky určují módy přístroje,
černě zvýrazněný je aktuální. Dále následuje:
zámek, režim přehrávání, repeat, EQ a stav baterie.

Ačkoli je display poměrně malý, je dobře čitelný a přehledný. Čitelnost v noci je zajištěna oranžovým podsvícením, která ve směru zleva doprava lehce slábne.

Výbava

Kromě samotného přehrávače si pro nás MSI ještě přichystala sluchátka - pecky s přívodním kabelem o délce přibližně jednoho metru zakončeným 3,5 mm jack konektorem, instalačním CD, USB kabelem dlouhým necelých 50cm, manuálem a jednou AAA baterií Energizer

Sluchátka

Jak jsem již řekl, sluchátka jsou klasické pecky od neznámého výrobce. Pecky nikdy nepatřily k mému oblíbenému typu sluchátek - většinou mi v uších neseděly, vypadávaly, popřípadě, když už držely, tak mě z nich po delší době uši začínaly bolet. Pecky od MSI tendenci vypadávat měly sice malou, leč bolet po chvíli také začínaly.

Instalační CD

CD obsahuje manuál ve formátu PDF; přítomna je jeho anglická a dvě čínské verze, instalační program pro Adobe Acrobat Reader a ovladač pro použití Mega Playeru s Windows 98. Žádného dalšího programového vybavení se na CD již nedočkáme.

Manuál

Pomůckou, které se většina lidí nevšimne dokud se něco závažného s přístrojem nestane, je manuál. Našince v tomto případě potěší, že mezi zastoupenými jazyky je přítomna i čeština a to, že je za angličtinou hned na druhém místě. Manuál je poměrně strohý, popisuje základní způsob ovládání přístroje, ikonky v menu či postup vkládání SD/MMC karty.

Schopnosti Mega Playeru

Jako od každého jiného MP3 přehrávače, dá se i od Mega Playeru poměrně logicky očekávat, že bude přehrávat hudbu. Nároky na dnešní přehrávače jsou však vysoké a tak každá jejich nová generace musí umět i něco více.

I když se jedná o přístroj z nízké cenové kategorie, může se Mega Player pochlubit možností nahrávání hlasového záznamu prostřednictvím zabudovaného mikrofonu ve 4-bitovém WAV formátu se čtyřmi nastavitelnými stupni kvality v rozmezí 32kbps až 177kbps. Pořízená nahrávka je poměrně kvalitní, bez výrazného šumu či jiných zvukových "nečistot".

Jak jsme se již zmínili, protože se jedná o audio přehrávač, je jeho hlavním úkolem přehrávání různých zvukových souborů - v případě Mega Playeru se jedná o audio soubory ve formátech MP3, WMA a WAV. Mega Playeru jsme předhodili rozličnou sbírku hudebních souborů ve formátech MP3, WMA a WAV a se všemi si bez problémů poradil. Z MP3 zvládl jak MP3 s konstantním bitrate (CBR) tak i s proměnlivým (VBR) a to i v takových případech jako byly například soubory vzorkované 48kHZ s bitrate 320kbit, či 8kHz nebo  32kHz mono VBR soubory. Stejně dobře zvládl i různé WAV soubory či WMA s variabilní bitrate.

Mluvě o souborech, musíme se také zmínit o tom, jakým způsobem je do Mega Playeru dostat. O propojení s počítačem se stará USB kablík a přístroj sám podporuje USB Mass Storage, takže po připojení k počítači s Windows 2000/XP (Windows 98 potřebují nejdříve nainstalovat ovladač) se automaticky zobrazí jako výměnný disk. Posud vše dobré - problém je však v tom, že Mega Player sice oficiálně podporuje USB 2.0, ale je schopen provozu pouze v režimu full-speed, tedy 11Mbps. A to je pro tento přehrávač velmi zásadní nevýhoda a pro potenciální kupce velmi matoucí.

Souboj malých, aneb duel nejlevnějších MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz


Připojení k PC je znázorněno jednoznačně

Když jsme ho totiž do testu vybírali, přišlo nám jeho ideální využití jakožto "chytré" USB čtečky SD/MMC karet, která by navíc dokázala přehrávat MP3. Absence rychlého propojení s počítačem však tomuto využití trošku podráží nohy.

Pro ověření jsme provedli měření v programu HD-Tach a při přístupu na interní flash paměť jsme dosáhli průměrné rychlosti čtení 0,9MB/s a na vloženou SD kartu (Kingston 128MB) pak dokonce pouze 0,7MB/s.

Ovládání a zvuk

Nyní se dostáváme k popisu zkušeností a pocitů nabytých za dobu strávenou s přístrojem - tedy dojmů z ovládání a produkovaného zvuku.

Ačkoli je přehrávač poměrně neforemný - ve srovnání s ostatními přehrávači je mnohem širší - pohodlně se drží a také jednotlivé ovládací prvky jsou dobře dostupné a ovladatelné a i díky tomu lze Mega Player ovládat bez problémů pouze jednou rukou.

Mega Player může pracovat ve třech základních módech

  • přehrávání hudby
  • přehrávání nahrávek pořízených přístrojem
  • nahrávání z mikrofonu

Mezi těmito módy se přepíná stiskem tlačítka (M), jeho delším podržením se dostaneme do menu, kde lze změnit různá nastavení pro právě zvolený mód.

V nastaveních lze vybrat jeden z přednastavených ekvalizérů (k dispozici jsou režimy Rock, Jazz, Classical, Normal a Pop), nastavit způsob opakování skladeb (opakovat všechny, náhodně vybírat skladby, přehrávat jednu skladbu dokola či neopakovat vůbec), vymazat jednu či všechny skladby (přehrávač se po vybrání jedné z těchto voleb zeptá na potvrzení), nastavit dobu podsvícení nebo kontrast, vybrat jazyk či zvolit automatické vypnutí (po 30, 60, 90 či 120 minutách).

Kvalitu hudební produkce jsme nejprve testovali na přiložených sluchátkách. Ta hrají bohužel poměrně špatně, citelně jim chybí basová složka, zvuk je celkově plochý a zkreslený a zní hodně plastově. Nepomáhají ani vestavěné ekvalizéry, v nemálo případech zvuk spíše ještě zhoršují.

Souboj malých, aneb duel nejlevnějších MP3 přehrávačů
i Zdroj: PCTuning.cz


Testovací sluchátka Koss KSC-35

Jiná situace však nastane s lepšími sluchátky - v tomto případě jsme testovali s půjčenými Koss KSC-35, což jsou sluchátka se shodnými zvukovými měniči jako mají Koss Porta Pro, která na testy většinou používáme (v době testování si však zrovna v servisu užívaly své doživotní záruky).

S nimi Mega Player rozhodně překvapil - linul se z něj příjemný zvuk, který bychom u přehrávače této kategorie rozhodně nečekali. Vytknout by se dal jen nižší zastoupení basového spektra a výsledku při použití některých z ekvalizérů.

Podle výrobce dokáže Mega Player na jednu AAA baterii produkovat hudbu po dobu přibližně 8 hodin, což vesměs můžeme potvrdit - s přístrojem jsme si hodně "hráli" a výdrž byla okolo 6 - 7 hodin. Při použití kvalitnějších baterií se tato doba může samozřejmě ještě prodloužit.

Technické parametry

rozměry58×48.5×13.5mm
hmotnost29g bez baterie
40g s baterií
rozlišení displaye

96×25

SNR>90dB
frekvenční rozsah20-20.000Hz
výstupní výkon10mW
napájení1×AAA baterie
kapacita256MB + SD/MMC
podporované formátyMP3, WMA

Zhodnocení

Přehrávač MSI Mega Player je rozhodně zajímavou volbou pro ty, kdož by si rádi pořídili MP3 přehrávač a nechtějí za něj utrácet moc peněz a mají již doma nějakou velkokapacitní SD kartu. Ti koupí MSI Mega Playeru 538 bez vnitřní paměti za cenu okolo 600Kč mohou získat mp3 přehrávač, který dokáže s dobrými sluchátky poskytnout kvailtní hudební zážitek nejen na cestách.

Pro ty, co žádnou SD/MMC flashovou kartu nemají může být vhodný testovaný model MSI Mega Player 533, který za cenu 1.100Kč nabízí kapacitu 256MB.

I když MSI Mega Player není zrovna dvakrát pohledný, nenabízí mnoho funkcí (nejvíce mi chyběla možnost automatického startu přehrávání po spuštění přehrávače v místě, kde se přístroj vypnul či možnost výběru adresáře pro přehrávání), ale dokáže solidně přehrávat MP3 a WMA  - a to je přeci u MP3 přehrávačů to hlavní.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama