petice-mp3-prehravacu-s-kapacitou-256mb-do-5000-kc
Zábava Článek Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč

Kyselý Lukáš

Kyselý Lukáš

26. 1. 2005 00:00 48

Seznam kapitol

1. Rio Forge Sport (256 MB) 2. Emgeton EMX-830 Enox (256 MB) 3. CM-TECH CA-F300 (256 MB) 4. Emgeton Digitball DB586 (256 MB) 5. Diva MP3 Player (128 MB + 128 MB CF) 6. Závěrečné srovnání

V dnešní době není paměťový (flashový) MP3 přehrávač něčím výjimečným, jako tomu bylo ještě poměrně nedávno. Toto odvětví se poslední dobou natolik rozrostlo a sortiment přístrojů je již natolik rozsáhlý, že výběr toho správného typu se stává stále složitějším úkolem. Ne každý má však natolik plnou peněženku, aby si mohl dovolit koupit nějaký drahý model, jehož značka sama o sobě je zárukou kvality. Rozhodli jsme se proto otestovat přístroje nižší cenové kategorie, disponující kapacitou 256MB. Vybrali jsme jak přehrávače, které patří celkem k novinkám na našem trhu, tak i starší kousky, které se díky své oblíbenosti a především ceně prodávají dodnes.

Reklama
Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Začneme přehrávačem, který svým netradičním zpracováním rozhodně zaujme hned na první pohled. Je předurčen pro lidi se sportovně založenou duší, jelikož je odolný proti otřesům, má integrované stopky a přiložená sluchátka "ear-clip" z uší jen tak nespadnou nespadnou ani při kotrmelcích.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Přístroj je z velké části pogumován, přesto se však nejedná o gumovou příšeru, jak tomu u některých výrobků zaměřených na sport bývá. Hlavní podíl na tom nese množství kovových prvků. Se svými rozměry 68,6 x 63,5 x 22 mm nepatří ale zrovna k nejmenším. Pokud vám nebude stačit vestavěných 256 MB paměti, umožňuje použít paměťové karty SD/MMC až do velikosti 1GB.

Ovládání:

Přehrávač je pohodlně ovladatelný, avšak je třeba použít obě ruce. Mezi ovládací prvky patří čtyřsměrné tlačítko (při užívání efektně červeně podsvícené) s prostřední potvrzovací klávesou a tlačítko pro vstup do menu. Po stranách, v horní časti, jsou pak umístěna tlačítka pro zapnutí, hold a ovládaní hlasitosti.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Displej a menu:

Ke vstupu do menu slouží již zmíněné tlačítko hned vedle onoho čtyř-směrného. Díky velkému, dobře čitelnému a světle modře podsvícenému displeji (v případě práce s přehrávačem samozřejmě) je menu přehledné a snadno se v něm orientuje. V hlavní nabídce máte na výběr mezi nastavením přehrávače, poslechem rádia, nahráváním z rádia, časovými stopkami a informacemi o přehrávači, respektive o aktuální verzi firmwaru. Jen je trochu škoda, že přehrávač nepodporuje stromovou adresářovou strukturu souborů, díky čemuž není možné je jakkoli třídit.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Hudební funkce:

Podporou hudebních formátů přehrávač zrovna neoplývá. Nabízí pouze MP3 a WMA. Zvuk je však dostatečně bohatý, dynamický a na pozadí není slyšet šum, takže si s ním vystačí i náročnější uživatelé. Ekvalizér umožňuje nastavit režimy Rock, Jazz, Classical, Pop, Trance a Custom. Poslední zmíněný režim doporučuji naplno využít a přizpůsobit si s jeho pomocí zvuk dle svých vlastních potřeb (jelikož jde o poněkud individuální záležitost).

Nahrávání:

Tento přehrávač nelze použít jako diktafon a není možný ani záznam z externího zařízení pro přímý převod audia do některého z podporovaných formátů (což jiné modely již umožňují), jelikož i linkový vstup byste zde hledali marně.

Rádio:

Je nejslabším článkem tohoto přehrávače. Má velmi špatný příjem, což je markantní hlavně v budovách, ale  pro běžný pohyb ve městě je dostačující. Další nevýhodou je pouze 8 pozic pro uložení stanic. Pokud si budete chtít zaznamenat hudbu ze své oblíbené stanice, tak vám v tom nic nebrání, jelikož umožňuje záznam z FM rádia do formátu WAV.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství:

V krabici naleznete sluchátka ear-clip, která krom toho, že výborně sedí na uších, nabízejí i solidní zvukovou kvalitu. Proto není třeba je hned vyhazovat a kupovat nová. Záleží tedy jen na vás, zda vám tato budou kvalitativně stačit, nebo je nahradíte nějakými lepšími, jelikož každý má nároky jiné. Nicméně pokud bychom měli sluchátka hodnotit, tak v porovnání s ostatními běžně přibalovanými patří mezi ty lepší.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále v příslušenství objevíte pásek, pomocí kterého přehrávač pohodlně připevníte na svou ruku nebo nohu a můžete se tak věnovat vašim sportovním aktivitám bez nutnosti řešit otázku, kam umístit například při běhu přehrávač (což se opravdu hodí, jelikož třeba elastické sportovní oblečení nemívá kapsy, kam by jej bylo jinak možné umístit a mít jej při běhu na šňůrce kolem krku též není ideální). Dále zde naleznete potřebný USB kabel a přiložená je i jedna mikrotužková baterie.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Spojení s PC:

Spojení s PC je možné realizovat pomocí rozhraní USB 2.0. V dnešní době samozřejmá je podpora Mass Storage Device, což znamená, že se přístroj zobrazí jako pevný disk a je možné k němu přistupovat hned po zapojení bez nutnosti instalace ovladačů či používání jakéhokoliv přídavného programu.

Výdrž baterií:

Výrobce uvádí 20 hodin, přičemž námi naměřená hodnota byla 19,6 hodin, což se liší opravdu minimálně a je tedy nutné výrobce pochválit za to, že uváděný údaj není nijak předimenzovaný a odpovídá i praxi. Zespodu naleznete prostor pro baterii, který je uzavřený krytkou, jejíž oddělání je poměrně obtížné, jelikož je nutné dost zatlačit. To jen přispívá k tomu, že i při náročné aktivitě (rozuměj při sportu) se vám krytka jen tak neotevře a baterie rozhodně v tomto případě nevypadne (což se u mnoha jiných modelů stává).

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak můžete na předcházejícím obrázku vidět, vedle baterie je zde i prostor pro umístění paměťové karty, takže je vše pěkně uzavřeno a nemůže se stát, že by se vám cokoli při jakékoli situaci ztratilo. Snad jen gumová krytka USB portu, která není s přehrávačem nijak spojena a proto ji můžete někde zapomenout. Nicméně při jejím nasazení opravdu drží a opět se nemůže stát, že byste ji někde ztratili (maximálně zapomněli u počítače).

Přiložený software:

Tím je zde firemní Rio music manager, který je velice přehledný a snadno ovladatelný. Umožňuje vyhledání hudby v počítači, vytvoření playlistů a následné nahrání do přehrávače. Spolu s tímto programem naleznete taky Windows Media Player 9, sloužící ke správě hudby ve formátu WMA.

Pětice MP3 přehrávačů s kapacitou 256MB do 5000 Kč
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Technické specifikace:

Rio Forge Sport

Interní paměť

256 MB

Externí paměť

 paměťové karty SD/MMC

Formáty

MP3, WMA

Displej ano
Podsvětlení displeje ano (světle modrá)
Upgrade Firmware ano
ID3 Tagy ano
Stromová adr. struktura ne
Ekvalizér ano
Zvýraznění basů ne
Režim diktafón ne
Linkový vstup ne
FM Tuner

 87,5 - 108 MHz

Kompatibilita

 Windows, Mac OS Plug and Play

Mass Storage Device ano
Rozhraní

USB 2.0

Napájení

 1x AAA baterie

Provozní doba

až 20 hodin

Rozměry

68,6 x 63,5 x 22 mm

Hmotnost

62 g

Závěr:

Pokud jste hledali provedením netypický přehrávač, který by bylo vhodné používat i při sportování (jelikož něco vydrží) s možností rozšířit vnitřní paměť a s dobrými hudebními vlastnostmi, Rio Forge Sport je ta správná volba. Dokonce i název společně se zpracováním přehrávače i příslušenstvím dává jasně najevo, že se s použitím v náročných podmínkách (co se pohybu týče) při návrhu počítalo aniž by to bylo na úkor něčeho jiného. Kvalitativně i funkčně není totiž za ostatními modely nijak pozadu a může se s nimi bez ostychu porovnávat.

Závěrečné hodnocení
KladyZápory
Netradiční designKrytku USB konektoru lze snadno ztratit
Podpora paměťových karet SD/MMCRádio má horší příjem signálu
Výdrž baterií opravdu téměř udávaných 20h

Podpora pouze formátu MP3, WMA

Funkce stopek

Nelze použít jako diktafon

Cena přehrávače Rio Forge Sport: 4590 Kč s DPH
Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama