slovo-do-pranice-telefonica-slibuje-renesanci-pevne-linky
Zábava Článek Slovo do pranice : Telefónica slibuje renesanci pevné linky

Slovo do pranice : Telefónica slibuje renesanci pevné linky

Docekal

Docekal

12. 4. 2005 00:00 42

Telefónica chce vrátit pevným linkám jejich dřívější postavení a oživit na nich provoz, uvádí se v článku na Idnes.cz - co si o tom myslíte?

Reklama

"Pomoci tomu má třeba Eurotel, který by hrál důležitou roli při nabízení společných balíčků produktů – kombinaci pevného a mobilního telefonování nebo připojení na internet. Volání v takovém balíčku by mělo být pro uživatele levnější.", píše se dále v článku. A zmiňována je i "firma zabývající se výhradně plněním internetových stránek obsahem". Zajímavá charakteristika. Obzvlášť, pokud máte bujnou představivost.

Obávám se, že Telefónica by své sliby o vrácení renesance pevným linkám musela podložit opravdu něčím zcela revolučním. Mohl by to teoreticky být plošně dostupný vysokorychlostní Internet za nižší ceny a oddělený od hlasu. To by samořejmě bylo přivítáno internetově orientovanou populací - renesanci pevným linkám by to ovšemže nevrátilo. Ty, dle mého, ve skutečnosti vůbec renesanci vracet nepotřebují. Český Telecom má a bude mít dostatek pevnolinkových zákazníků - jedinou hrozbou jsou mu mobilní telefony a ty ho ohrožují vlastně docela málo - důvod je opět prostý. Pro běžného (neinternetového) člověka je pevná linka od Českého Telecomu nesrovnatelně levnější variantou.

A pokud pro něj není levnější variantou, tak je pro něj věcí lenosti nechat si existující pevnou linku a nic neřešit. V "nejhorším" případě ji prostě převede na nějaký "uspaný" tarif a těch pár stovek měsíčně bude ochotně platit až do konce světa.

Pro běžného internetového člověka je mnohdy pevná linka Českého Telecomu (a to mám na mysli bez ADSL) mnohdy jedinou možnou variantou - mobilně datově vybaven není, na CDMA nemá odvahu a o ADSL se mu může jenom zdát.

Nějaký ten prostor pro tu revoluční renesanci by tu tedy byl ... 

"Chtěl bych již dnes tlumočit pevný závazek Telefóniky podílet se na rozvoji informační společnosti v této zemi, aby bylo dosaženo té nejvyšší úrovně, která v Evropském společenství existuje," řekl při podpisu smlouvy Alierta.

Na první pohled příznivá zpráva. Česká republika potřebuje v oblasti rozvoje informační společnosti udělat velký průvan - hlavně v jednom, již zmíněném, bodě. Plošně dostupným a cenově výrazněji lépe přijatelným připojením k Internetu a to odděleným od hlasových služeb. Jenže, zamyslím-li se nad tím, bude mít Telefónica zájem připravit se o velmi významý zdroj příjmů?

A je smysluplné investovat do klasické pozemní infrastruktury pro vysokorychlostní (širokopásmový) datový provoz? Nebylo by jednodušší zaivestovat třeba do 3G sítí a příslušných datových možností?

A samozřejmě, uplně poslední poznámka k "pevnému závazku". Ono si lze "pevný závazek podílet se na rozvoji" lze vykládat různě. A to i když je to vzletně označeno jako "ta nejvyšší úroveň, ketrá v Evropském společenství existuje". Ale prozatím nemáme důvod Telefónice "nevěřit". Potřebuje svých 100 dnů hájení. A je také potřeba dodat, že je dobře, že ten "Telecom byl konečně prodaný". Zmatená situace několikanásobného prodeje mu totiž vůbec neprospívala.

Co si o tom ale myslíte vy, čtenáři?

Reklama
Reklama

Komentáře

Nejsi přihlášený(á)

Pro psaní a hodnocení komentářů se prosím přihlas ke svému účtu nebo si jej vytvoř.

Rychlé přihlášení přes:

Google Seznam
Reklama
Reklama