intel-x38-express-novy-high-end-cipset-intelu-je-tady
Hardware Článek Intel X38 Express - nový high-end čipset Intelu je tady

Intel X38 Express - nový high-end čipset Intelu je tady

Z. Obermaier

Z. Obermaier

30. 9. 2007 01:00 42

Seznam kapitol

1. X38 - dosud neuvedený high-end 2. Čipset X38 Express - co přináší nového? 3. Testovací sestava 4. Základní deska GA-X38-DQ6 5. Základní deska - bližší pohled
6. BIOS desky a přetaktování 7. Přetaktování procesorů 8. Výkonové testy 9. Test CrossFire: x16+x16 vs x16+x4 10. Shrnutí testů a závěr

Trvalo celé dva roky, než společnost Intel nahradila stávajícího zástupce high-endu svých čipových sad. Tímto okamžikem, již dávno zapomenutý "král" - čipset i975X Express opouští oficiálně svůj "trůn" a bude nahrazen nejnovější čipovou sadou X38 Express. Král je mrtev, ať žije král?

Reklama

Oficiální uvedení čipových sad "vyšší střední třídy" rodiny P35 "Bearlake" proběhlo již před řadou měsíců. Během krátké chvíle si základní desky osazené čipsety P35 Express nalezly mnoho příznivců, a dá se říci, že jsou dnes nejpoužívanější platformou pro procesory rodiny Intel Core 2 Duo a Quad.

V první vlně uvedených čipových sad "Bearlake" byl však absolutní high-end v podobě X38 Express, pouze oznámen a jeho vlastnosti jen krátce nastíněny. Původně mělo k oficiálnímu vstupu na trh dojít již 19. září, tato událost byla ale o několik týdnů odložena, na 10. října. To nám ale ovšem nebrání v tom vám tuto čipovou sadu představit již dnes.

Intel X38 Express - nový high-end čipset Intelu je tady
i Zdroj: PCTuning.cz

Čipové sady firmy Intel

Ještě než se podíváme na samotnou desku, krátce bych zmínil okolnosti uvedení některých čipsetů Intelu. V roce 2005, spolu s prvními procesory Pentium 4 s jádrem Cedar Mill přišla na trh drahá čipová sada i975X Express. Spojení prvních procesorů řady "Extreme Edition" vyráběných na 65nm procesu spolu s touto čipovou sadou představoval tehdejší nejvyšší high-end. Nutno ovšem podotknout, že na tehdejší konkurenci to nestačilo, v té době Intel hleděl AMD na záda a ani s pomocí tohoto výkonného čipsetu svého rivala nedohnal.

Všechny desky osazené i975X Express byly velice drahé, a kupovali je pouze ti, kteří věřili, že na ně Intel nezapomene a dodá do patic těchto desek procesor, který doslova vytře AMD zrak. První hořké zklamání se ale blížilo. To přišlo s informací, že první edice těchto high-endových desek nebudou podporovat nové procesory Core 2 Duo. Kvůli připravované změně napájecích specifikací mohli majitelé své drahé desky s tímto čipsetem doslova "vyhodit" z okna.

Další revize základních desek známých výrobců již problém s napájením neměly a proto při uvedení procesorů Core 2 byl kompatibilních desek s čipovou sadou i975X Express na trhu dostatek. Problém byl pouze v "maličkosti" -  pokud jste chtěli Core 2 procesor museli jste mít právě desku s touto drahou čipovou sadou, a to se muselo změnit.

Nové čipsety pro Core 2 Duo

Intel X38 Express - nový high-end čipset Intelu je tady
i Zdroj: PCTuning.cz

Oficiálně s procesory Core 2 pracovaly pouze tyto čipsety: Intel i975X Express, nForce 5 Intel Edition, ATi RD600 a Intel P965 Express. První zmíněná sada byla drahá, ale relativně výkonná a stabilní. Produkty osazené čipsetem nForce 5 byly použitelné ve velmi omezené míře a na ATi RD600 jsme si museli počkat dalšího půl roku - řešením byla čipová sada P965 Express - který byla uvedena současně s procesory Core 2.

Intel P965 - mezihra pro Core 2 Duo

P965 Express byl v mnoha směrech lepší než stávající high-end i975X Express. Podporoval už paměti DDR2-800, měl novější jižní můstek a méně hřál. Avšak ke statusu "high-end" mu něco podstatného chybělo - dva plnohodnotné x16 PCI Express sloty pro grafické karty a oficiální podpora CrossFire. Tento rozdíl se brzo po uvedení smazal tím, že ATi umožnili provozovat CrossFire i na P965 Express v režimu x16 (pro první grafickou kartu) + omezené x4 (pro druhou grafickou kartu). I tak se čipset i965 zařazení do high-endu stejně nedočkal, čekalo se na lepší.

Na i975X Express se již v tu dobu téměř zapomnělo (i když firmy DFI a Abit další desky uvedly), P965 Express se stal jasnou hvězdou na nebi čipsetů pro procesory Core 2 Duo a tam zůstal zářit až do doby uvedení svého nástupce P35 Express. Novější čipset se od svého předchůdce liší v podstatě pouze jižním můstkem, jinak vše zůstalo zachováno.

i975X vs P965 = X38 vs P35

Historie se ale stále opakuje: stejně jako i975X Express a P965 Express se nové sady X38 a P35 liší pouze jižním můstkem a počtem PCI Express linek pro grafické karty v zapojení MultiGPU. i975X Express umožňoval provozovat CrossFire v režimu x8 + x8, P965 Express pak také v režimu x16 + x4 - na výkon to ale nemělo téměř žádný vliv - viz článek zde.

Dnešní X38 Express má dva "grafické" sloty x16 pro CrossFire, a P35 Express nabízí opět pouze x16 + x4. Jaký bude mít rozdíl dopad na výkon si povíme dále. Jestli je mezi těmito čipsety i nějaký další rozdíl ve výkonu vám má za úkol ukázat dnešní článek.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama