test-deviti-cipovych-sad-pro-intel
Hardware Článek Test devíti čipových sad pro Intel

Test devíti čipových sad pro Intel

Michal Mitrega

Michal Mitrega

3. 7. 2007 01:00 73

Seznam kapitol

1. Představení čipových sad Intel 2. Představení čipových sad NVIDIA a VIA 3. Syntetické testy - hry a kancelář 4. Herní testy 5. Syntetické testy - práce s operační pamětí
6. Práce s diskem - teoreticky i prakticky 7. Enkódování audia i videa 8. Výkon ve Photoshopu 9. Spotřeba a závěr

Velké testy čipových sad nejsou na internetu příliš rozšířené, i přestože je základní deska jedna z podstatných součástí systému, která velkou měrou ovlivňuje celkový výkon počítače. Kupujete si novou základní desku a nevíte jakou si vybrat nebo vás jen zajímá co máte doma za železo a jestli si nepolepšíte upgradem? Tak právě na tyto otázky vám odpovíme dnešním článkem...

Reklama

S přibývajícím časem si výrobci uvědomili, že častá výměna patic procesorů (tzv. socketu) není nejšťastnějším řešením. Stále se totiž lépe prodávají procesory do stávající patice (bez nutnosti měnit základní desku) než procesory pro patici novou. Díky tomuto faktu dnes máme na trhu přehršel kompatibilních čipových sad pro patici LGA firmy Intel (častěji nazývanou Socket 775) od hlavních světových výrobců (AMD, Intel, NVIDIA a VIA) - je tedy z čeho vybírat.

Podle čeho se ale při nákupu rozhodovat? Je to především výkon celé platformy při práci s procesorem, grafickou kartou nebo třeba i s diskem, spotřeba jednotlivých čipsetů a stabilita. Poslední zmiňovaný faktor bohužel v našich podmínkách nejsme schopni otestovat. Prostor pro informace o stabilitě nabízejí diskuze pod článkem, proto neváhejte a využijte tohoto místa pro výměnu informací.

Dnes se podíváme na nejrozšířenější čipové sady od firem Intel, NVIDIA a VIA, které byly podrobeny třinácti testům podrobně rozebírajících jejich výkon v různých oblastech použití. Čipsety budou označeny souhrnně pokud se liší jen v maličkostech (například v integrované grafice).

Intel 945 a 946

Intel 945 je jedna z nejstarších dnes prodávaných čipových sad, na které (většinou) rozjedete Core 2 Duo. Plnou podporu pro tuto procesorovou rodinu zavádí až rozšířená řada 946 a čipset 945GC, ale většinou si ji můžete bez problémů užít i na jiných modelech (kde není zaručená 100% kompatibilita). Prodávané verze se liší v mnoha detailech, pro jejich porovnání tedy nejlépe poslouží přehledná tabulka:

Test devíti čipových sad pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Všechny čipsety zahrnují zvukový kodek schopný přehrát HD Audio, umožňují desku osadit sloty PCI-Express a jsou schopny pracovat s diskem jak za pomoci rychlého rozhraní SATA 3Gbps (známé jako SATAII), tak i se starším PATA rozhraním (IDE). Společným znakem je také podpora DDR2 paměťových modulů zapojených v Dual Channelu, diskových polí RAID a technologie NCQ.

Odlišnosti jsou v (oficiální) podpoře procesorové rodiny Core 2 Duo, podporované maximální rychlosti sběrnice (1066 nebo 800 MHz) a podporované rychlosti DDR2 modulů (667 nebo 533 MHz).

Intel 965 a 963

Čipová sada 965 přišla na trh spolu s procesorem Core 2 Duo. Největší změnou oproti 945 je, pokud pomineme přepracovaný koncept, výměna jižního můstku z ICH7 na ICH8. "Drobnou" odlišností je také vyjmutí PATA řadiče pro starší disky (nebo i některé novější mechaniky). Díky tomu se výroba i vývoj mírně zlevní. V praxi ale zatím drtivá většina výrobců základních desek řadič dodatečně přidává, jeho úplného odstranění od high-endu po low-end je tedy zatím v nedohlednu.

Test devíti čipových sad pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Kromě toho je tu i několik menších změn. Vzhledem ke značnému časovému odstupu je to především podpora nových technologií jako je: Flex Memory (podpora různě velkých paměťových modulů pro práci v Dual Channelu - uměla už 945), Fast Memory Access (vylepšení práce s operační pamětí - výsledkem jsou nižší latence), Active Management (zrychlení, ale hlavně zabezpečení síťové komunikace) a Quiet System (vylepšení hardwarové regulace ventilátorů).

Test devíti čipových sad pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Jednotlivé platformy se liší jen "v maličkostech". Tady nám opět pomůže přehledná tabulka. Q963 je cíleno do low-endu nebo pro HTPC a je určeno pro slabší procesory bez možnosti osadit grafickou kartu do základní desky. "Ořezaná" Q-řada by měla v budoucnosti označovat čipové sady s maximálně výhodným poměrem spotřeba/výkon.

Intel 975

Nenechte se zmást názvem, Intel 975 je mnohem starší než rodina čipsetů 965. Jeho hlavní výhoda oproti tehdy mainstreamovým čipsetům 945 byla schopnost využít vysokého FSB (1066MHz), se kterým pracovaly procesory řady Extreme.

Test devíti čipových sad pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

Mezi používané technologie se řadí Memory Pipeline, která je obdobou Fast Memory Access u čipové sady 965. Bude zajímavé sledovat jak se tato kdysi s přehledem nejvýkonnější čipová sada popere s tvrdou konkurencí.

Intel P35 (Berlake)

P35 a celá rodina dalších čipsetů by měli být noví "trhači asfaltu" od Intelu. Jednotlivé čipové sady ponesou různá jména, dočkáme se tedy Q33, G33, Q35, G35, P35 a konečně i nejvýkonnějšího zástupce X38.

A co nového nám čipové sady přinesou? Q33 a Q35 jsou maximálně "ořezané" čipové sady pro použití v kanceláři a měly by tedy vynikat nízkou spotřebou nové "bussiness" platformy vPro. G33 a G35 jsou zase čipsety s integrovaným grafickým jádrem. G33 by přitom mělo nabídnout velmi výhodný poměr spotřeba/výkon. P35 a X38 už jsou "obyčejné" čipové sady orientované na vysoký výkon a množství funkcí pro náročné uživatele.

Test devíti čipových sad pro Intel
i Zdroj: PCTuning.cz

O specifikacích se toho zatím moc neví. Nejvýznamnější je podpora jak dnes používaných DDR2 (800MHz), tak i DDR3 paměťových modulů (minimálně o taktu 1066MHz). Trumfem severního můstku se stane schopnost komunikovat s procesorem na sběrnici o taktu 1333MHz. Dočkáme se také zcela přepracovaného jižního můstku ICH9.

Mezi nové technologie patří standard PCI-Express 2.0 (jen pro X38), který zaručuje dvojnásobnou propustnost oproti předchozímu řešení a samozřejmě také zpětnou kompatibilitu. Další vychytávkou pro X38 se stane Performance Autotuning, tedy automatické přetaktování (a podtaktování) procesoru v závislosti na potřebném výkonu. Pro všechny čipsety s integrovaným grafickým jádrem bude dostupná technologie Clear Video Enhancement, tedy jakési vylepšení obrazu videa.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama