dfi-lanparty-ut-rdx200-cf-dr-zakladna-pro-crossfire
Hardware Článek DFI LanParty UT RDX200 CF-DR základna pro CrossFire

DFI LanParty UT RDX200 CF-DR základna pro CrossFire

Jurin

Jurin

30. 11. 2005 01:00 40

Seznam kapitol

1. ATi CrossFire je tady 2. DFI LanParty UT RDX200 CF-DR 3. Osazení - rozvržení konektorů 4. BIOS, přetaktování a software
5. Praktické testy 6. 3D testy 7. Další testy 8. Závěr

Odpověď na technologii SLI firmy nVidie trvala společnosti ATi dosti dlouhou dobu. Čekání je naštěstí již minulostí a my si dnes představíme prvního ze zástupců základních desek, umožňujících osazení dvojice grafických karet z dílen Kanadské ATI. Model firmy DFI slibuje nejen kvalitní zpracování ale také skvělé vybavení a možnosti nastavení. Doplněno o výsledky CrossFire vs. SLI.

Reklama
DFI LanParty UT RDX200 CF-DR základna pro CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Určitě si vzpomínáte na nedávné uvedení technologie ATI CrossFire, které provázelo jízlivé vyjádření konkurenční nVidie. Pokud si nejste jisti o co šlo, zjistíte to v tomto článku. Pro ty kdo nechtějí zmíněný článek číst jen uvedu, že nVidia vytvořila velice "působivý" dokument, v němž si střílela z ATI a její schopnosti vůbec tento systém uvést do prodeje. Ano, je třeba zmínit, že zvláště v tomto odvětví nejde vždy vše jak po drátkách a CrossFire přišlo o nějakou tu chvíli později než původně mělo. Osobně jsem si ale na toto již dávno zvykl, i samotná nVidie nemá v tomto směru zrovna čistý štít. O jiných výrobcích ani nemluvě.

DFI LanParty UT RDX200 CF-DR základna pro CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

ATI CrossFire je však již zde a pokud chcete zjistit, jak si skutečně v porovnání s konkurenčním SLI stojí, zabývali jsme se tímto tématem poměrně nedávno zde. Testovali jsme tehdy na základní desce firmy MSI, šlo ale o testovací kousek a nebylo možné Vám přinést její kompletní recenzi.

V současné době je na tom CrossFire stále relativně špatně. Hned Vám řeknu proč tomu tak je! Každý zákazník si dostatečně uvědomuje, že koupě systému s jedinou dostupnou CrossFire master kartou ATi Radeon X850XT nemá příliš význam, byť je možné tuto kartu kombinovat prakticky s kteroukoli grafickou kartou řady X8xxx. To už je přeci jen lepší investovat buď do nových radeonů X18xx nebo konkurenčního řešení nVidie, karet řady 7800. A na master kartu řady X18xx si ještě chvíli počkáme, na trhu zatím nejsou tyto modely k mání. 
Dnes se konečně dostaneme k jádru pudla a podíváme se, co nám může deska vybavená čipsetem ATI Radeon Xpress 200 CrossFire Editon nabídnout.

ATi Radeon Xpress 200 CrossFire

DFI LanParty UT RDX200 CF-DR základna pro CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Použitý čipset, Xpress 200 CrossFire (dále jen CF) je prakticky téměř identický se svými staršími brášky, čipsety Xpress 200/P. Jedinými rozdíly jsou podpora grafického multiprocesignu u modelu CF a model Xpress200 obsahuje integrované grafické jádro na bází Radeonu X300. S čipsetem se také používá zlepšený southbridge SB450. Seznámit jste se s oběma čipsety mohli i přímo u nás například tady. Jen pro úplnost uvádím jednotlivé derivace čipsetů firmy ATi.

  • ATI Radeon Xpress 200 - integrované grafické jádro
  • ATI Radeon Xpress 200P - deaktivováno grafické jádro
  • ATI Radeon Xpress 200 CrossFire - podpora grafického multiprocesignu

Čipsety jsou ve verzích Xpress 200/P určeny jak pro procesory AMD se socketem 754 tak i 939. Nejnovější Xpress 200 CF je zatím vyráběn pouze pro socket 939, použití u socketu 754 bych neočekával. Samozřejmě můžeme očekávat také model pro procesory Intel do patice LGA775.

DFI LanParty UT RDX200 CF-DR základna pro CrossFire
i Zdroj: PCTuning.cz

Dnes testovaný typ čipsetu Xpress 200 CF však má přeci jen v základu trochu lepší vlastnosti, než u dříve uvedených modelů Xpress 200/P. Hlavní změnou je konečně slušná nabídka nastavení systému a hlavně jeho přetaktování a ladění. O tom jste si u prvních dvou modelů mohli nechat zdát. Sice existovaly omezené možnosti jak přetaktování docílit, šlo ale pouze o znouzecnost.

U čipsetů nVidia nForce4 jsme si již zvykli na jednočipová řešení, firma ATi však stále sází na dvoučipové osazení. Druhý čip je v tomto případě ATI SB450. Celkově je vybavení čipsetu potažmo základní desky velmi slušné. V tabulce si jej můžete porovnat s konkurenční nForce4 SLI.

Specifikace čipových sad
Čipová sadaXpress 200 CFnVidia nForce4 SLI
Podpora CPUAMD Athlon 64
AMD Athlon FX
AMD Athlon 64 X2
AMD Athlon 64
AMD Athlon FX
AMD Athlon 64 X2
Frekvence HT1GHz1GHz
PCIe x162x - CrossFire2x - SLI
PCIe x11x1x
USB porty8 (2.0)10 (2.0)
PATA22
SATASATA (1,5Gb/s)SATA 2 (3Gb/s)
RAIDAnoAno
AudioAnoAno

Při letmém srovnání si nemají dvě konkurenční čipové sady co vyčítat. Po stránce vybavení jsou na tom obě více než dobře. Na stránku výrobce čipsetu se dostanete tudy. Ve výsledku ale mírně lépe vychází firma nVidia, protože její nForce4Ultra/SLI čipsety obsahují přidanou hodnotu v podobě HW firewallu a podporě NCQ s Serial ATA II.
Bohužel se mi nepodařilo skutečně zjistit, jak je na tom s podporou funkce Native Comand Queing nový čipset firmy ATI. Další nepřesností je uváděná podpora Serial ATA II přímo ATi, což by v praxi mělo znamenat i podporu NCQ, výrobci základních desek uvádějí u desek s tímto čipsetem pouze SATA s rychlostí 1,5Gb/s. Disk se SATA II jsem bohužel neměl k dispozici abych mohl případnou funkčnost ověřit.

Základní desku dodala tentokrát firma DFI prostřednictvím distributora, firmy Ridea. DFI si v poslední době velice polepšila díky kvalitně provedeným základním deskám s čipsety nForce4/4U/4SLI a právě prostřednictvím těchto modelů si získala obdiv a uznání overclockerů po celém světě. Jak je na tom kvalitativně dnes testovaná základní deska teprve uvidíme.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama