postavte-si-minipc-s-pomoci-aspire-a-biostaru
Hardware Článek Postavte si MiniPC s pomocí Aspire a Biostaru

Postavte si MiniPC s pomocí Aspire a Biostaru

Petr Válek

Petr Válek

18. 11. 2005 01:00 11

Seznam kapitol

1. Úvod 2. Biostar TForce 6100 - 939 3. Aspire X-QPack, design 4. Vnitřní uspořádání
5. Kompletní PC, technická data skříně 6. Praktické testy 7. Závěr

Uživatelé preferující rozměrově malé počítače museli v minulosti vždy spoléhat na barebone systémy nebo microATX formát a skříně s ne zrovna ideálními parametry pro další rozšíření a osazení výkonnými procesory nebo grafickými kartami. V poslední době se ale objevují výrobky, jejichž kombinace umožní postavit malé ale přesto výkonné počítače.

Reklama

Nejen já jsem mnohokrát řešil problém, jak postavit malý, slušně výkonný, tichý a přitom rozšiřitelný počítač. Na výběr toho opravdu nebylo mnoho, mohli jste většinou vsadit na "hotová" řešení v podobě barebone systémů, ty však dovolovaly pouze minimální rozšiřitelnost a pokud jste chtěli osadit opravdu výkonné komponenty, naráželi jste na problém s nedostatečným napájením nebo přehříváním komponent. O přetaktování ani nemluvě, buď bylo minimální nebo nebylo vůbec.

S příchodem variací na téma nForce4 jsem se těšil na kvalitní základní desky s kvalitním vybavením, v microATX provedení a už jsem si představoval vedle svého monitoru malilinkatou krabičku s adekvátním výkonem. Samozřejmě byla ale skutečnost mírně jiná.

Když jsem nedávno v jednom internetovém obchodě zahlédl case firmy Aspire s názvem X-QPack, tušil jsem že by toto setkání mohlo být osudové. Netrvalo dlouho a kolega donesl zmíněnou skříň do redakce. Málem jsem mu urval ruce, chudákovi. :)

Postavte si MiniPC s pomocí Aspire a Biostaru
i Zdroj: PCTuning.cz

 
První část skládačky byla téměř vyřešena, skříň by byla. Co ale se základní deskou? Kterou si vybrat, rozhodně jsem chtěl takovou, která umožňuje slušný overclocking a také osadit x16 PCIe grafickou kartu, socket 939 je v tuto chvíli samozřejmostí.
V tomto směru mi zase udělala radost firma nVidia s nedávno uvedenou čipovou sadou nVidia 6100/6150. Po prozkoumání trhu a různých recenzí jsem dospěl k závěru, že tou pravou by mohl být model firmy Biostar, která se v poslední době docela zlepšuje.

Postavte si MiniPC s pomocí Aspire a Biostaru
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak šťastný byl výběr zmíněné základní desky a počítačové skříně se dozvíme dále, nebude však na škodu si něco říci o firmách Aspire a Biostar.

Alternativy

Alternativ na stavbu menšího a přesto výkonného počítače je však stále několik, pokud nepožadujete přímo socket 939, můžete využít základní desky s čipsety nVidia nForce3 250 se socketem 754, které se samozřejmě vyrábějí i pro socket 939. Bohužel ale většinou v klasickém provedení. Kombinace Sempronu a základní desky se socketem 754 do tohoto case by mohla být zajímavou alternativou hlavně z pohledu poměru ceny a výkonu. 
Nabízí se samozřejmě i řešení konkurenčního Intelu, čipsety i915G nebo vyšší modely i945G, výběr je opravdu na Vás.

Aspire

Možná mne budete brát za neználka ale až donedávna jsem o firmě Aspire neslyšel absolutně nic. Jediné s čím jsem si toto slůvko spojoval byly notebooky firmy Acer.
Samotná firma Aspire vznikla v roce 1999 a podle webové stránky firmy zde, se firma snaží vyhovět širokému počtu zákazníků a chce patřit mezi hlavní tahouny trhu. Pokud prozkoumáte její nabídku, zjistíte, že se zaměřuje především na počítačové skříně, zdroje, myši a klávesnice a doplňky. Všechny produkty firmy jsou zaměřeny především na uživatele požadující luxusní design s prvky moddingu. Samotné stránky hrají všemi barvami.

Postavte si MiniPC s pomocí Aspire a Biostaru
i Zdroj: PCTuning.cz

Je libo žlutý nebo červený zdroj, stříbrnou nebo modrou klávesnici? Firem zabývajících se tímto produktovým portfoliem je na světě veliká spousta, firma Aspire si ale koleduje o placku nejbarevnější firmy vůbec. V další části uvidíme, jak kvalitně dokáže své produkty vyrobit.

Biostar

Postavte si MiniPC s pomocí Aspire a Biostaru
i Zdroj: PCTuning.cz

Firmu Biostar asi není nutné představovat, patří mezi známé svými základními deskami. V poslední době se ale také vrhla na další odvětví počítačového trhu, kromě síťových záležitostí vyrábí i kompletní počítače a další. Mne osobně oslovila hlavně svými novými barebone počítači a i mírně zvýšenou kvalitou zpracování základních desek.

Postavte si MiniPC s pomocí Aspire a Biostaru
i Zdroj: PCTuning.cz
Postavte si MiniPC s pomocí Aspire a Biostaru
i Zdroj: PCTuning.cz

    

Uznejte sami, barebone na obrázku nevypadají vůbec špatně. Navíc v porovnání s produkty konkurence jsou na tom velmi dobře cenově. Atraktivním produktem určitě bude i LCD PC eDEQ, které vidíte na následujícím obrázku.

Postavte si MiniPC s pomocí Aspire a Biostaru
i Zdroj: PCTuning.cz


eDEQ LCD PC můžete osadit buď Athlonem XP nebo Pentiem 4 či Celeronem

Základní deska Biostar, kterou jsme si vybrali jako sparingpartnera je osazena nedávno testovaným čipsetem nVidia 6100 s integrovaným grafickým jádrem. Použitý čipset je označován jako C51 a vyrábí se ve dvou provedeních. Pokud by jste se chtěli dozvědět více o tomto čipsetu, informace najdete v tomto článku. Je v krátkosti bych zmínil hlavní parametry čipsetu. Jde o dvoučipové řešení, které co do výbavy rozhodně za dnešními top endovými čipsety nepokulhává.

Použité southbridge MCP 410 a 430 podporují prakticky všechny technologie jak je známe z čipsetů nForce4 Ultra. Jde o rozhraní Serial ATA II s rychlostí přenosu 3Gb/s a podporou NCQ, samozřejmostí je podpora RAID 0, 1, 0+1, 5, podpora MediaShield, u dvou nejvyšších modelů pak najdete Gb LAN s funkcí ActiveArmor a HW firewallem. Samozřejmě nemůžeme nezmínit použití kvalitní zvukové karty Azalia (High Definition Audio).
Nejnižší model je zbaven funkce ActiveArmor a Gb síťové karty, navíc byl ochuzen i u portů SATA II, kde zůstaly pouze dva s podporou RAID 0 a 1. Oba podporují až 8 portů USB 2.0 a sběrnice PCI express x16 a x1. Je tedy možno zvýšit grafický výkon osazením výkonnějšího modelu klasické grafické karty.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama