msi-k8n-neo4-zakladni-stavebni-kamen-na-kterem-jest-vyryto-nforce4
Hardware Článek MSI K8N Neo4 - základní stavební kámen, na kterém jest vyryto: nForce4

MSI K8N Neo4 - základní stavební kámen, na kterém jest vyryto: nForce4

Charles

Charles

28. 4. 2005 00:00 70

Seznam kapitol

1. MSI K8N Neo4 (nForce4) 2. Osazení - konektory, přídavné čipy 3. BIOS a možnosti nastavení 4. Přetaktování, Softwarová výbava
5. Testy zaměřené na výkon procesoru 6. Grafické testy 7. Paměťový subsystém a diskový řadič 8. Závěr

Dnes se konečně podíváme na základní desku, která je založená na základní verzi z rodiny čipových sad nForce4 (tedy bez dalšího značení). Pokud nevyžadujete SATA2, funkci Active Armor, certifikaci SLI a množství přídavných funkcí nad rámec tohoto chipsetu, ale preferujete stabilní a výkonný základ do vašeho systému za přívětivou cenu, tak právě tento model by vás mohl zaujmout. Avšak jak se dále dočtete, pokud jde o potenciální přetaktování, tak se tu bohužel skrývá v některých případech jedno "ale".

Reklama

Z rodiny čipových sad nForce4 nám chyběl už jen jeden zástupce, na kterého jsme se doposud nepodívali. Nyní to napravíme a tak tématem tohoto článku bude základní deska MSI K8N Neo4 postavená na čipové sadě nForce4 (tedy na základní verzi, bez dalšího značení). Předem lze říci, že se zde nesetkáme s žádnými "vychytávkami" jako v minulém případě u desky DFI LANPartyIU NF4 Ultra-D (která jimi byla doslova nabitá) a ani exotickými záležitostmi jako byly sloty nepříliš zdařile suplující AGP v podobě AGR u desky MSI K8N Neo3 a XGP u desky Biostar NF4UL-A9.

Opět pro pořádek a pro ty, kteří ještě nejsou v obraze, následuje tabulka shrnující specifikace jednotlivých modelů rodiny nForce4. Ve výčtu schází jen nForce4 - 4x, která se odlišuje tím, že je určena pro socket 754 a podporuje sběrnici HyperTransport "pouze" na frekvenci 800 MHz.

Typické vlastnosti pro jednotlivé varianty - 1GHz HyperTransport (5x200)

  nForce 4nForce 4 UltranForce 4 SLI
Podpora CPU Athlon 64 FX
Ahlon 64
Sempron
Athlon 64 FX
Athlon 64
Sempron
Athlon 64 FX
Athlon 64
PCIe - počet linek 20 (napevno)20 (napevno)20 (proměnné)
Certifikace SLI NeNeAno
Počet USB portů 101010
PATA 2 kanály (4 zařízení)2 kanály (4 zařízení)2 kanály (4 zařízení)
SATA 4 porty (4 zařízení)4 porty (4 zařízení)4 porty (4 zařízení)
Standard SATA SATA (1.5Gb/s)SATA2 (3Gb/s)SATA2 (3Gb/s)
RAID Morphing AnoAnoAno
Cross Controller RAID AnoAnoAno
Active Armor NeAnoAno
Native Gigabit Ethernet AnoAnoAno
nVidia Firewall AnoAnoAno
nVidia nTune AnoAnoAno

Pokud jde o specifikace jednotlivých verzí, tak pro tento článek (respektive tuto desku) bude důležité pamatovat si údaje ohledně počtu PCIe linek, podpory diskového rozhraní SATA a funkce Active Armor. Nyní se však už od teorie přesuňme k samotné základní desce.

 MSI K8N Neo4

Krabice + příslušenství

MSI K8N Neo4 - základní stavební kámen, na kterém jest vyryto: nForce4
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství je zde tvořeno 2 datovými kablíky Serial ATA, 1 rozdvojkou a zároveň redukcí napájení z klasického Molex na Serial ATA, jedním 80-ti žilovým IDE a jedním FDD kabelem. Výčet zakončuje záslepka I/O konektorů a manuál včetně instalačního CD a diskety s ovladači pro RAID.

MSI K8N Neo4 - základní stavební kámen, na kterém jest vyryto: nForce4
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI K8N Neo4 v celé své kráse

MSI K8N Neo4 - základní stavební kámen, na kterém jest vyryto: nForce4
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

K rozmístění jednotlivých konektorů bych snad jen řekl, že v tomto případě mé obvyklé výtky nelze uplatnit, jelikož rozmístění napájecích konektorů, SATA portů, IDE a Floppy konektorů i USB headerů je tu zkrátka tak, jak bych si představoval. Snad jen chladič čipové sady mohl být poněkud dále od slotu PCIe 16x, jelikož rozměrný chladič grafické karty (s delším PCB) by zde zasahoval přímo nad ventilátor chladiče chipsetu. Jinak mazání paměti CMOS je zde řešeno formou tlačítka, které je navíc velice dobře přístupné, takže i zde bez problémů.

MSI K8N Neo4 - základní stavební kámen, na kterém jest vyryto: nForce4
i Zdroj: PCTuning.cz

MSI K8N Neo4 - základní stavební kámen, na kterém jest vyryto: nForce4
i Zdroj: PCTuning.cz

Pokud jde o rozšiřující sloty tak myslím, že je deska v tomto směru vybavena velice dobře. Nalezneme zde samozřejmě jeden slot PCIe 16x pro grafickou kartu, přičemž výčet slotů PCIe samozřejmě ještě nekončí. Hned nad ním se nachází jeden slot PCIe 1x a nad ním slot PCIe 4x (což je prvně, co se s tímto slotem u námi testované desky setkáváme). Navíc jak si můžete všimnout na předešlém obrázku, je tento slot PCIe 4x "otevřen", což znamená, že vnitřní drážka obsahující svorky není na straně směrem ku středu desky přepažena, ale je otevřena.

Pokud sledujete dění v oblasti HW, tak jistě hned víte, proč tomu tak je a co je na tom tak zvláštního. Pro ty, kteří nejsou zcela v obraze stačí jen říci, že díky tomuto počinu lze do tohoto slotu vsadit třeba i grafickou kartu, která je určena pro slot PCIe 16x (to ovšem platí pro současné grafické karty, nelze říci, kolik linek budou využívat karty, které teprve přijdou na svět, respektive na trh). To ostatně bylo předmětem mnoha článků na zahraničních serverech, kde se tímto nápadem zaobírali a u desek vybavených čipovou sadou nForce4 Ultra (tedy u těch, které obsahovaly jen jeden slot PCIe 16x) upilovali na straně blíže ke středu desky slot PCIe 1x, čímž jej "otevřeli" a vnitřní drážka tak neměla na konci překážku, díky čemuž do takto upraveného slotu PCIe 1x bylo možné vsadit kartu určenou do slotu PCIe 16x.

Důvod tohoto jejich počinu byl takový, že se ověřil nápad zprovoznění na desce, která obsahuje jen jeden slot PCIe 16x (tedy případ, kdy nejde o čipovou sadu nForce 4 SLI), dvou grafických karet v režimu SLI (samozřejmě ne v plnohodnotném režimu v podobě 8+8 PCIe linek). Zřejmě z tohoto důvodu se posléze objevily desky, které ač nebyly vybavené čipovou sadou nForce 4 SLI, tak na sobě obsahovaly přímo 2 sloty PCIe 16x (ale jelikož nešlo o čipovou sadu, která by měla certifikován režim SLI, bylo zde rozdílné rozdělení PCIe linek, kdy místo 8+8 bylo 16+2, což ale nynějším grafickým kartám nijak nevadí). Příkladem takovéto desky budiž minule recenzovaný model ze stáje DFI.

MSI K8N Neo4 - základní stavební kámen, na kterém jest vyryto: nForce4
i Zdroj: PCTuning.cz

Stejně jako na ostatních novějších základních deskách MSI i zde naleznete speciální komunikační PCI slot oranžové barvy, který můžete v případě potřeby osadit klasickou PCI kartou, ale jeho účel tkví v tom, že s ním spolupracují určité typy karet z produkce MSI, které v běžných PCI slotech nefungují (nebo aspoň ne korektně), což jsme si osvědčili v případě nedávno testované přídavné karty MSI PC54G-BT, která v sobě spojovala funkce Wi-Fi a Bluetooth, přičemž na jiných deskách v obyčejném PCI slotu nefungovala funkce Bluetooth. Pokud vás tato karta zajímá blíže, nahlédněte do tehdejšího článku MSI PC54G-BT - je libo WiFi a Bluetooth v jednom?

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama