msi-k8n-neo3-pcie-pro-socket-754-aneb-idealni-podvozek-pro-sempron
Hardware Článek MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron

Charles

Charles

7. 4. 2005 00:00 43

Seznam kapitol

1. Čipová sada nForce4 - 4x, slot AGR 2. MSI K8N Neo3 3. MSI K8N Neo3 - BIOS 4. Přetaktování, Softwarová výbava
5. Rozvržení testů, Testy procesoru 6. Grafické testy 7. Paměťový subsystém a diskový řadič 8. Závěr

Měli jsme tu již pro desktopové procesory AMD základní desky postavené na čipových sadách s podporou sběrnice PCIe od výrobců nVidia, VIA a ATi. Nyní se podíváme na "obojživelnou" základní desku s čipovou sadou nForce4 - 4x přinášející pro socket 754 sběrnici PCIe, na které naleznete tedy PCIe 16x stejně jako slot fyzicky odpovídající AGP. Je ovšem jasné, že zde bude nějaký zádrhel, jelikož jde principem o rozdílné sběrnice a nForce 4 v žádné své verzi sběrnici AGP nepodporuje. Pojďme se na tohoto obojživelníka podívat podrobněji. V testech najdete i porovnání dvou Athlonů 64 se stejným ratingem, ale jinými jádry.

Reklama

Ano, je tomu tak. Úvod tohoto článku může na první pohled působit poněkud matoucím dojmem s následnou mírnou dezorientací, nicméně máme tu co do činění se základní deskou, na které naleznete slot PCIe 16x stejně jako slot fyzicky odpovídající AGP. Ovšem jak již mnohé z nás život naučil, není vše takové, jak na první pohled vypadá. Hned na úvod tedy podotýkám, že nejde o klasický AGP slot, jak jej známe. Navíc jde o záležitost základní desky, nikoli čipové sady. V tomto případě (MSI) nese označení AGR (Advanced Graphics Riser).

Nejdříve si ale řekněme něco málo k čipové sadě, na které je tato základní deska postavena. O rodině nForce 4 jsme vám přinesli preview již před půl rokem (je neskutečné, jak ten čas ubíhá) v článku nForce 4 na světě - nejen PCIe pro Athlon 64. Jak můžete vidět v následující tabulce, v tehdejším výpisu všech verzí označení nForce4 - 4x nefigurovalo. A právě na této čipové sadě je dnes představovaná základní deska postavena.

Typické vlastnosti pro jednotlivé varianty - 1GHz HyperTransport (5x200)

  nForce 4nForce 4 UltranForce 4 SLI
podpora CPU Athlon 64 FX
Ahlon 64
Sempron
Athlon 64 FX
Athlon 64
Sempron
Athlon 64 FX
Athlon 64
PCIe - počet linek 20 (napevno)20 (napevno)20 (proměnné)
režim SLI NeNeAno
počet USB portů 101010
PATA 2 kanály (4 zařízení)2 kanály (4 zařízení)2 kanály (4 zařízení)
SATA 4 porty (4 zařízení)4 porty (4 zařízení)4 porty (4 zařízení)
Standard SATA SATA (1.5Gb/s)SATA2 (3Gb/s)SATA2 (3Gb/s)
RAID Morphing AnoAnoAno
Cross Controller RAID AnoAnoAno
Active Armor NeAnoAno
Native Gigabit Ethernet AnoAnoAno
nVidia Firewall AnoAnoAno
nVidia nTune AnoAnoAno

Do tabulky jsem nForce4 - 4x nezařadil, jen jsem doplnil její popisek na: "Typické vlastnosti pro jednotlivé varianty - 1GHz HyperTransport (5x200)", jelikož právě ona zmínka o rychlosti sběrnice HyperTransport je v tomto případě to, oč tu běží. Před uvedením rodiny čipových sad nForce 4 se dychtivě čekalo na jakékoli zprávy o tomto počinu z dílen nVidie, jelikož šlo o první nasazení sběrnice PCIe v praxi pro desktopové procesory AMD a navíc zde byl velký úspěch jejího předchůdce (nForce 3).

Možná si vzpomenete na zmínky o prvních revizích nForce 4, které byly doprovázeny určitými problémy. Začátkem října předchozího roku se mluvilo o revizi A01, která odmítala provoz sběrnice HyperTransport na frekvenci 1GHz. Tento problém měl být vyřešen s příchodem revize A02, která se objevila tři týdny poté, nicméně nemožnost provozovat sběrnici HyperTransport na frekvenci 1GHz ve finále stále přetrvala a maximem tak bylo 800 MHz. Bezproblémový chod sběrnice HT na 1GHz zabezpečila až revize A03.

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron
i Zdroj: PCTuning.cz


- značení A2 na konci prvního řádku označuje právě onu revizi čipu -

Vraťme se ale zpět k oné revizi A02, která tedy neumožňovala rychlost sběrnice HT na frekvenci 1GHz (5x200), ale pouze 800 MHz (4x200). Možná vás napadne, že tohle je také jeden z rozdílů mezi procesory určenými pro socket 754 (800 MHz HT) a 939 (1GHz HT). Důvod proč o tom mluvím je prostý. Čipová sada nForce4 - 4x vychází právě z revize A02 a díky tomu je předurčena ke spolupráci s procesory do socketu 754, jelikož v tomto případě onen problém s rychlostí HT na frekvenci 1GHz nevadí (specifikace socketu 754 zahrnuje 800 MHz HT). Vedle rozdílné rychlosti HT je v případě procesorů pro socket 754 do nich integrován pouze jednokanálový paměťový řadič.

Ostatní specifikace odpovídají základní verzi nForce 4 (tedy bez jakéhokoli dalšího značení). Díky socketu 754 se tak jedná ze strany procesorů o jisté omezení do budoucna, nicméně pokud tento aspekt nebudeme zohledňovat a podíváme se na nynější situaci, dojdeme k jednoduchému závěru. Původně byl socket 754 předurčen pro oblast Mainstreamu (Athlony 64) a Low-Endu (Semprony). Pokud se nyní ovšem podíváte do ceníků, tak zjistíte, že socket 754 se dnes již v případě nového počítače do pozice Mainstreamu rozhodně nevyplatí. A to ani v případě dnes představované základní desky postavené na čipové sadě nForce4 -4x, která nově přináší pro socket 754 sběrnici PCIe, jejíž absence byla doposud hlavním argumentem proti pořizování této platformy v případě nového počítače. Důvod je prostý.

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron
i Zdroj: PCTuning.cz

Uvažujme například o boxovaném procesoru s ratingem 3000+. V případě modelu pro socket 754 je jeho doporučená koncová cena bez DPH jen o 250 Kč nižší, než tomu je u modelu pro socket 939. V případě procesorů s ratingem 3200+ se jedná o rozdíl pouhých 150 Kč bez DPH. Konkrétně v těchto případech jde navíc u socketu 939 vedle dvoukanálového paměťového řadiče také o 90nm jádro Winchester, které navíc díky pokročilému výrobnímu procesu a v porovnání s ostatními desktopovými procesory velmi nízké spotřebě jsou poměrně nenáročné na chlazení a jdou obecně velmi zdařile přetaktovávat.

Dobře, řeknete si, cena procesoru je jedna věc, ale co základní deska? A i zde je to velmi zajímavé porovnání. Jelikož je řeč o případu pořizování nového počítače, budu brát v potaz pouze sběrnici PCIe. Pro socket 754 se stane zástupcem dnes představovaná základní deska MSI K8N Neo3, jejíž doporučená koncová cena je 2600 Kč bez DPH. To by se mohlo na první pohled zdát jako velice příjemná cena, která tak může někomu ospravedlnit volbu této platformy (socket 754) i do oblasti Mainstreamu v kombinaci s Athlonem 64. Nicméně pokud se podíváme do aktuálních ceníků podrobněji, můžeme spatřit základní desku MSI K8N Neo4 se socketem 939 (na kterou se velice brzy též podíváme) založenou na čipové sadě nForce4 (tedy na základní verzi bez dalšího značení - rozdíly mezi jednotlivými verzemi viz tabulka na začátku článku), jejíž doporučená koncová cena bez DPH je 2800 Kč. To je jen o 200 více než v předchozím případě desky se socketem 754.

Pokud rozdíl cen jmenovaných procesorů a základních desek sečteme, dostaneme cca 500 Kč i s DPH. Myslím, že nemusím již podotýkat, že v případě nového počítače jako zástupce Mainstreamu se těchto dalších 500 Kč rozhodně vyplatí investovat, jelikož tak dostaneme socket 939, který má ještě nějaký kus života před sebou (narozdíl od socketu 754) a hlavně procesor s 90nm jádrem Winchester s integrovaným dvoukanálovým řadičem pamětí. To bychom měli pro oblast Mainstreamu, kde se dnes již v případě nového počítače socket 754 zkrátka nevyplatí.

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron
i Zdroj: PCTuning.cz

 

Ovšem stále tu máme ještě oblast Low-Endu, kde socket 754 najde zcela jistě své uplatnění ve spojení s procesory Sempron. Zde není moc na místě polemizovat o výhledu do budoucna, jelikož hlavní je zde především cena. Momentálně se cenově nejvýhodněji jeví model Sempron 2800+ s jádrem Palermo (1.6 GHz, 256 KB L2 cache), jehož doporučená koncová cena činí v boxované verzi 2360 Kč bez DPH, což je o 30% méně, než v případě procesoru Athlon 64 2800+ též pro socket 754. Info o cenách se týká doporučených koncových a ty byly brány pro porovnání ze stejného zdroje, kterým jest distributor MSI pro ČR.

Do nedávné doby tu byl hodně pádný argument proti řešení se socketem 754 a to v podobě absence sběrnice PCIe. To ale jak vidíme v případě čipové sady nForce4 - 4x neplatí a tak tu vyvstává zajímavá varianta, tedy kombinace s procesory Sempron, případně při pouhém upgradu základní desky kvůli sběrnici PCIe s procesory Athlon 64, u které nebude problém postupem času upgrade grafické karty, jak tomu doposud u základních desek se socketem 754 a pouze se sběrnicí AGP bylo. Dostáváme se již k otázce, kterou jsem nakousl na samotném začátku - obojživelnost této základní desky pokud jde o sběrnici pro grafické karty.

MSI K8N Neo3 - PCIe pro socket 754 aneb ideální podvozek pro Sempron
i Zdroj: PCTuning.cz

Jak už bylo řečeno, tak vedle slotu PCIe 16x, který tato deska pro socket 754 přináší, zde naleznete slot fyzicky odpovídající AGP. Ovšem nenechte se na první pohled zlákat. Je jasné, že kdyby se jednalo o plnohodnotný slot AGP, představovala by tato základní deska rázem pro mnoho uživatelů jasnou volbu v případě, že už mají procesor pro socket 754 a relativně výkonnou grafickou kartu (získali by tím sběrnici PCIe, přičemž by mohli ještě nadále využívat svou dosavadní AGP grafickou kartu a měli by možnost upgradu na PCIe). Bohužel tento slot nese označení AGR (Advanced Graphics Riser) a jde jen o iniciativu MSI, přičemž se jedná o slot vytvořený z obyčejné PCI sběrnice (v tomto případě si to lze přesněji představit jako spřažení dvou PCI slotů).

Typ sběrnice Nominální frekvencePropustnost
PCI 33 MHz133 MB/s
AGP 66 MHz266 MB/s
AGP 2x 2 x 66 MHz533 MB/s
AGP 4x 4 x 66 MHz1066 MB/s
AGP 8x 8 x 66 MHz2132 MB/s

Jak je z předcházející tabulky patrné, rozdíl mezi sběrnicí PCI a AGP 8x je v propustnosti dost značný a proto na této desce nalézající se slot AGR nemůže v žádném případě nabídnout to samé jako AGP a ani jej nějak schopně zastoupit. Výkonnostní rozdíl tu zkrátka v každém případě bude. Navíc na stránkách MSI můžete u popisu této desky nalézt seznam grafických karet u kterých je zaručena bezchybná spolupráce se slotem AGR. Přestože námi použitá karta v něm nefiguruje, fungovala bez problémů. Pojďme se ale již podívat na samotnou desku s čím že to vlastně máme tu čest se seznámit.

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama