gigabyte-a-jeho-zaklad-s-chipsetem-i925xe-pro-pentia-4
Hardware Článek Gigabyte a jeho základ s chipsetem i925XE pro Pentia 4

Gigabyte a jeho základ s chipsetem i925XE pro Pentia 4

Charles

Charles

3. 2. 2005 00:00 25

Seznam kapitol

1. Gigabyte GA-8AENXP-D (i925XE) - příslušenství 2. Gigabyte GA-8AENXP-D v celé své kráse 3. Gigabyte GA-8AENXP-D - BIOS a overclocking 4. Softwarová výbava
5. Testy zaměřené na výkon procesoru 6. Herní testy 7. Paměťový subsystém a diskový řadič 8. Přetaktování a závěr

Jsou tomu již dva měsíce, co jsme si představili 8 základních desek pro procesory Pentium 4 v provedení LGA775. Testu se zúčastnily modely s čipovými sadami i915G/P, i925X a také v té době naprostá novinka v podobě i925XE z produkce firmy Asus. Doba mírně pokročila a nám se naskytla příležitost otestovat další základní desku s touto (i925XE) nejnovější a nejvýkonnější čipovou sadou pro intelovské desktopové procesory, tentokrát v podání značky Gigabyte. A bude to prohlídka opravdu zajímavá, to vám můžu říci již předem.

Reklama

Pokud jde o úvod ohledně situace na poli čipových sad pro intelovské desktopové procesory Pentium 4 v provedení LGA775, tak se od minulého testu, který byl poměrně nedávno, v praxi vlastně nic nezměnilo. Proto zde nebudu v této souvislosti opakovat to, co bylo již jednou řečeno a dovolím si případné zvědavce odkázat na tehdejší článek, kde jsem se této otázce věnoval podrobněji. Jen zmíním, že VIA nedávno oznámila 3 nové čipové sady pro procesory Pentium 4 v provedení LGA775 (samozřejmě s podporou PCIe). Jedná se o PT880 Pro (s podporou sběrnice PCIe i AGP), PT894 a PT894 Pro. Nezbývá nám tedy než čekat, až se konečně pro tuto platformu objeví nějaká ta konkurence, jelikož posledních půl roku jde v oblasti čipových sad pro LGA775 vyloženě o monopol. Proto se pojďme na tuto desku podívat bez nějakých těch dalších odkladů.

 Gigabyte GA-8AENXP-D

Krabice + příslušenství

Jsem sice už zvyklý na různé extravagantní zpracování krabic od základních desek nebo grafických karet různých výrobců (v tomto směru jasně vede MSI :-)), nicméně Gigabyte potvrdil to, že je zbytečné si myslet, že by vás už nic překvapit nemohlo.

Gigabyte a jeho základ s chipsetem i925XE pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Balení zde totiž není tvořeno jednou krabicí, nýbrž rovnou dvěma, které mají společnou jednu hranu a jde tedy o nerozlučnou "dvojku". V jedné naleznete základní desku s příslušenstvím (jako obvykle) a v té druhé mají úkryt specialitky této základní desky.

Gigabyte a jeho základ s chipsetem i925XE pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Příslušenství je zde tvořeno 8 datovými kablíky Serial ATA, 4 rozdvojkami a zároveň redukcemi napájení z klasického Molex na Serial ATA, jedním 80-ti žilovým IDE a jedním FDD kabelem, bracketem (externím vývodem) s dvěma porty USB 2.0, bracketem s třemi porty USB 2.0 a bracketem s dvěma porty USB 2.0 a s dvěma porty IEEE 1394b.

Gigabyte a jeho základ s chipsetem i925XE pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Dále mezi příslušenstvím naleznete záslepku I/O konektorů, přídavný větráček předurčený k nasazení na pasiv Northbridge a redukci umožňující připojit klasický IDE disk (ATA100) k rozhraní Serial ATA, jež se na základní desce nachází. To je celkem přívětivé vzhledem k pouze jednomu kanálu (tedy možnost připojit k němu dvě zařízení) diskového rozhraní ATA100, který čipová sada i925XE podporuje. Žádný přídavný řadič ATA100 totiž tato základní deska neobsahuje, proto se to v případě více mechanik může opravdu hodit. Samozřejmostí jsou instalační CD a manuály.

Gigabyte a jeho základ s chipsetem i925XE pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Čím se tato deska naprosto odlišuje od ostatních je přídavný modul, kterému náleží onen atypický oranžový slot u procesoru. Modul nese označení U-Plus D.P.S. (Universal-Plus Dual Power System 2 - revolutionary eight-phase power circuit designed to withstand varying electrical current levels, ensuring future processor upgrades). Jeho význam spočívá ve stabilním napájení procesoru (odstranění výchylek v napájení), snižování nežádoucího tepla kolem procesoru a podpoře vysokých frekvencí. V podstatě by měl umožnit upgrade i na budoucí procesory (nehledě na bezproblémový chod stávajících top-modelů ve stylu P4 EE) v rámci platformy LGA775, jelikož procesoru poskytuje stabilní hodnoty, což ve finále vede k zaručení stability i při vysoké zátěži. Pro provoz základní desky však není nutný (resp. pro provoz s dnešními procesory není nutný) a jde spíše o záležitost, která má vliv z hlediska dlouhodobějšího provozu.

Gigabyte a jeho základ s chipsetem i925XE pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Když už je řeč o zatížení, tak na tomto modulu jsou u horního okraje umístěné 4 modré LEDky, které svítí v závislosti na zatížení systému (plná zátěž = svítí všechny 4, v zásadě při činnosti ve Windows LEDky různě blikají - samozřejmě jedna však svítí v zapojeném stavu neustále). Tento modul je možné upevnit přítlačnou kovovou sponu (po obvodu jej obejme a poté se ke slotu uchytí), která je též součástí příslušenství.

Gigabyte a jeho základ s chipsetem i925XE pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz

Výčet příslušenství završuje přídavná PCI karta, přidávající ke schopnostem základní desky ještě přístup do bezdrátové sítě - a to konkrétně Wi-Fi standardu 802.11b/g (až 54Mb/s).

Gigabyte a jeho základ s chipsetem i925XE pro Pentia 4
i Zdroj: PCTuning.cz


- pro zvětšení klikněte -

Předchozí
Další
Reklama
Reklama

Komentáře naleznete na konci poslední kapitoly.

Reklama
Reklama